01. 12. 2019 - 13:59
ODMAH POKAZAO DA JE KLASA Tvrditi da je bunkeraš je...
907
Shares
ODMAH POKAZAO DA JE KLASA Tvrditi da je bunkeraš je besmislica: Ovo je novi Mourinho - I dalje

DAILY MAIL

ODMAH POKAZAO DA JE KLASA Tvrditi da je bunkeraš je besmislica: Ovo je novi Mourinho - I dalje "parkira bus", ali...

Index.hr
01. 12. 2019 - 13:59
0
Shares

Brojni su Mourinhov dolazak u Tottenham umjesto smijenjenog Pochettina dočekali negodovanjem ili barem skepsom. Jer trenera u naponu snage i poznatog po lijepom nogometu zamijenio je onaj čija trenerska slava već dulje blijedi i koji je poznat po defenzivnom gardu.

Odmah po preuzimanju Tottenham je složio u ultra ofenzivnih 3-2-5

Ali, kako pokazuju prve Mourinhove utakmice s Tottenhamom, pobjede nad West Hamom i Bournemouthom u prvenstvu, te nad Olympiacosom u Ligi prvaka, trener zloglasan po tome što "parkira autobus pred svojim golom" sada radi to isto, ali ispred suparničkog gola, igrajući s ultra napadačkom formacijom 3-2-5.

tottenhams-dele-alli-exits-pitch-as-jose-mourinho-congratulates-1040x572

Tvrditi da je Mourinho bunkeraš je besmislica

Naravno, svoditi Mourinha na bunkeraša samo zbog očajničke obrane njegovog Intera u polufinalu Lige prvaka kod Barcelone 2010. je netočno. Dok je vodio Real, tri sezone zaredom završavao je s preko 100 golova u prvenstvu, a u prve tri utakmice pod njim Tottenham je postigao 10 golova.

Protiv West Hama (3:2) igrao je s trojicom u obrani i to tako da je lijevi bočni Davies ostao otraga, ali je desni Aurier otišao naprijed te s Mourom, Kaneom, Alijem i Sonom činio ofenzivnu petorku. Prostor između obrane i "ultra napada" Mourinho je na centru premostio s Winksom i Dierom. Oni su zaustavljali sve pokušaje kontre suparnika i to su radili jako dobro. West Ham je oba gola dao na samom kraju, nakon što je Tottenham totalnom ofenzivom riješio meč. 

mourinhokane-tottenham

Podijelio je momčad na dvije petorke

"Mourinho je napravio jasnu razliku između dvije grupe igrača. Petorica su isključivo defenzivci, petorica isključivo napadači, s tim da ovi drugi imaju odriješene ruke što se tiče kreativnosti. Kane, Ali i Son su stalno bili rame uz rame s defenzivcima, igrajući sa žarom koji je nedostajao u zadnjim Pochettinovim danima, a Winks i Davies bili su posebno žustri u predaji lopte ofenzivnom dijelu momčadi. Kretnja Alija, koji je ponekad trčao iza Kanea, a ponekad bio na mjestu nekadašnjih 'desetki', najjednostavniji je primjer nove slobode u Tottenhamu. Bio je to stari dobri Ali, koji je dobio dozvolu igrati kao što su to u prethodnim Mourinhovim momčadima dobivali Deco, Sneijder i Ozil", primjećuje Daily Mirror.

rsz-mourinho-tottenham

Protiv Olympiacosa je pročitan i već ne startu gubio 0:2

Protiv Olympiacosa je Mourinho pokušao istom taktikom, ali dobio je savršeni odgovor suparnika i sunarodnjaka Pedra Martinsa. On je sredinu terena nakrcao igračima i tako lako nadvladao brojčano inferiornu dvojku Spursa. Tako su prekinuta dodavanja za Mouru i Alija, a Winks i Dier u obrani nisu mogli stizati brže suparnike. Rezultat: utakmica nije ni počela, a pročitani Mourinho već je gubio 0:2.

tottenham

Odmah je pokazao kakva je klasa

Međutim, onda pokazuje kakva je klasa. Prije isteka pola sata igre Diera mijenja kreativnim Eriksenom, a nešto kasnije ofenzivca Mouru mijenja Sissokom. S novim igračima mijenja i formaciju u 4-2-3-1. Tako je momčad u hodu prestrojio u formalno defenzivniju postavu, ali istovremeno i u učinkovitiju i povezaniju. Sissoko je napravio blok na centru, a nakon što je on zaustavio suparnika, Aurier i Kane donose preokret i pobjedu 4:2. 

Učitaj još novosti