18. 11. 2019 - 14:08
SKANDAL POTRESA BARCU Klub trgovao organima, oglasio se...
907
Shares
SKANDAL POTRESA BARCU Klub trgovao organima, oglasio se Abidalov rođak:

GERARD ARMAND

SKANDAL POTRESA BARCU Klub trgovao organima, oglasio se Abidalov rođak: "Gdje je moja jetra?"

Sport.ba
18. 11. 2019 - 14:08
0
Shares

I dalje traju kontroverze oko operacije presađivanja jetre Ericu Abidalu, odnosno snimka na kome tadašnji predsjednik Barcelone Sandro Rosell traži organ za bolesnu legendu Barce na crnom tržištu.

Međutim, čitava priča je dobila novi zaokret, ako zaista ima nekih nejasnoća, šta se desilo sa jetrom donora Gerarda Armana, njegovog rođaka.

Otac slavnog fudbalera i Gerardova majka su rođeni brat i sestra. Osim kao klinac, Gerard nije imao neki kasniji kontakt sa Abidalom, znao je samo da igra za Barcelonu.

Kontaktirala ga je supruga fudbalera kada je bio potreban donor, samo nekoliko članova bliže i dalje porodice je dolazilo u obzir, lista čekanja je bila duga, a kancer se brzo širio, bilo je veoma urgentno, prenosi Sportske.net.

Svi su odbili, osim Armanda.

"Nije bilo priče ni o kakvom novcu, to bi bila trgovina organima, pristao sam, u pitanju je moj rođak, moja krv. Bio sam upozoren na moguće komplikacije i da je donor u mnogo većoj opasnosti", kaže Abidalov rođak.

Motiv da pomogne?

"Da uradim nešto dobro za nekoga, nisam do tada bio zadovoljan svojim životom. Izvršene su pretrage, ustanovljeno je da donor odgovara i operacija je hitno izvršena", dodaje Armand.

Poslije toga oporavljao se zajedno sa Abidalom u njegovoj kući, poslije mjesec i po dana u bolnici. Kaže da je tada odnos bio sjajan, nisu se dugo vidjeli, imali su o čemu da pričaju.

"Odnos je bio odličan, išli smo svi porodično na ljetovanje, neću da kažem gdje, platio je Eric", dodaje donor.

On je bio u Barceloni na nekim utakmicama, klub mu je zahvalio na humanosti, ali vremenom se odaljio od današnjeg sportskog direktora.

"Vratio sam se u Francusku, sve rjeđe smo se čuli, nebitno, nemam nikakav problem oko toga. Nisam to uradio za novac, živim u istom stanu, vozim isti, stari automobil, radio sam isti posao, sada sam i to izgubio, ali to nema nikakve veze sa mojim postupkom".

Ne govori sa rođakom kome je spasio život.

"Tačno, zabolilo me je što on ne shvata šta sam učinio za njega, ne u materijalnom, već ljudskom smislu. To me boli, ali to je moja stvar", otkriva.

Naravno, morao je da se pojavi pred sudom zbog sumnji da je Abidal kupio jetru na crnom tržištu.

"Pokazao sam sve dokumente, račune, sve me je to iznerviralo, morao sam da branim svoju čast, niko mi nije platio. Mislim da Eric treba da izađe i da kaže to. Sa druge strane, malo me je brinuo taj razgovor Rosella, šta ako su kupili neku drugu jetru, a moju prodali? Prvo sam se smijao, međutim sada, kada niko ne odgovara na ta pitanja i priča je stigla do suda, nije mi jasno šta se dešava", uplašen je Armand.

"Nadam se da će Eric svedočiti na sudu, kao i Rosell, i da će se razjasniti čitav slučaj. Meni od Abidala ne treba baš ništa, samo to da demantuje da je u igri bio bilo kakav novac i da su tražili jetru na crnom tržištu", zaključio je njegov rođak.

Učitaj još novosti