16. 11. 2019 - 11:03
LOŠIJE REPKE OD BIH IDU NA EURO Jedan od ovih pet autsajdera...
907
Shares
LOŠIJE REPKE OD BIH IDU NA EURO Jedan od ovih pet autsajdera putuje na prvenstvo Evrope

KVALIFIKACIJE ZA EP

LOŠIJE REPKE OD BIH IDU NA EURO Jedan od ovih pet autsajdera putuje na prvenstvo Evrope

Sport.ba
16. 11. 2019 - 11:03
0
Shares

U utorak se završavaju kvalifikacije za odlazak na Evropsko prvenstvo, koje se narednog ljeta igra u 12 evropskih gradova.

Plasman za nmotru najboljih već je izborilo 12 reprezentacija: Belgija, Italija, Rusija, Poljska, Ukrajina, Španija, Turska, Francuska, Engleska, Češka, Švedska i po prvi put Finska.

Glavne kvalifikacije dat će 20 od 24 sudionika Eura, a preostala četiri mjesta popunit će se kroz dodatne kvalifikacije koje se igraju po novom sistemu, a šansu da se na taj način domogne prvenstva imat će BiH, koja se nije uspjela plasirati preko kvalifikacija.

Od 26. do 31. marta sljedeće godine igrat će se četiri odvojena "Final Foura" na kojima će igrati sudionici četiri Liga nacija. No, budući da će jako puno reprezentacija plasman izboriti kroz glavne kvalifikacije, u play-offu će neke reprezentacije iz nižih liga morati igrati s onima iz viših.

Konačni raspored i parove ćemo saznati tek kad završe kvalifikacije, ali već sad se zna da će u dodatnim kvalifikacijama grupe D Lige nacija sigurno igrati Gruzija, Kosovo i Bjelorusija te Sjeverna Makedonija ili Luksemburg.

Prve tri reprezentacije osvojile su svoje grupe u Ligi nacija i tako si osigurale play-off. To je učinila i Sjeverna Makedonija, ali ona još ima teoretske šanse da kroz glavne kvalifikacije izbori Evropsko prvenstvo. To može ostvariti samo ako danas pobijedi Austriju u gostima, potom i Izrael kod kuće, a Austrija u zadnjem kolu izgubi u Latviji. 

Dogodi li se čudo i Makedonci uspiju proći grupu, umjesto njih će u dodatne kvalifikacije ući Luksemburg. U tom slučaju bi parovi "Final Foura" bili Gruzija - Luksemburg i Kosovo - Bjelorusija. Ako će u dodatnim kvalifikacijama ipak biti Sjeverna Makedonija, onda bi parovi bili Gruzija - Bjelorusija te Sjeverna Makedonija - Kosovo. 

Domaćin Final Foura bit će jedan od četiri sudionika tog mini-turnira, a odredit će se žrijebom po završetku glavnih kvalifikacija.

 

Učitaj još novosti