11. 11. 2019 - 11:57
Zvijezda američke košarke u dresu BiH: Zaljubila sam se u Sarajevo
907
Shares
Zvijezda američke košarke u dresu BiH: Zaljubila sam se u Sarajevo

JONQUEL JONES

Zvijezda američke košarke u dresu BiH: Zaljubila sam se u Sarajevo

Sport.ba
11. 11. 2019 - 11:57
0
Shares

Zvijezda američke WNBA lige Džonkel Džons (Jonquel Jones) priključila se reprezentaciji Bosne i Hercegovine u Rusiji, gdje će ekipa selektora Gorana Loje odigrati prvi meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine. 

Igračica s Bahama, koja je prihvatila naše sportsko državljanstvo, odigrala je fantastičnu sezonu u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je bila treća u glasanju za najbolju (MVP) košarkašicu WNBA lige te je izabrana u drugu idealnu petorku šampionata.

S odličnim centrom reprezentacija BiH je dobila značajan adut u borbi za plasman na EP u konkurenciji Rusije, Švicarske i Estonije. Prvi meč „Zmajice“ očekuje 14. novembra u ruskom Orenburgu, gdje će naša selekcija i trenirati do ovog duela.

- Želim izaći na teren, dati sve od sebe i pobijediti Rusiju. Ne poznajem saigračice, tek ćemo trenirati zajedno, ali ovo je sjajna grupa i radujem se što sam u timu – izjavila je 25-godišnja košarkašica (198 centimetara), koja igra na poziciji centra.

Džons se po završetku WNBA sezona priključila evropskom prvaku, ruskom Jekaterinburgu. Bila je na meti mnogih evropskih federacija koje su je željele angažirati kao naturaliziranog igrača, ali se Džonkel odlučila za selekciju BiH.

- Bila sam u Sarajevu i zaljubila se u taj grad, čak i u ćevape. Goran (selektor Lojo, op. a.) i svi ostali bili su sjajni prema meni, osjećam da sam dio nečega većeg od sebe – izjavila je Džons, koja smatra da bi i njena nova reprezentativna saigračica, centar Marica Gajić, također ima kvalitet za WNBA ligu.

Učitaj još novosti