26. 10. 2019 - 11:17
KATASTROFALNE NAJAVE Ako nastavi igrati, Andy Murray bi mogao...
907
Shares
KATASTROFALNE NAJAVE Ako nastavi igrati, Andy Murray bi mogao izgubiti život...

VJEŠTAČKI KUK

KATASTROFALNE NAJAVE Ako nastavi igrati, Andy Murray bi mogao izgubiti život...

Sport.ba
26. 10. 2019 - 11:17
0
Shares

Andy Murray nedavno je osvojio titulu u Antwerpenu, svoju prvu poslije 2017. godine. 

Njegov povratak tenisu je bio upitan imajući u vidu da sada ima vještački kuk, ali čudo se dogodilo i on je čak osvojio jedan turnir.

Naravno da su male šanse da će ponovo biti na poziciji broj 1 i da neće biti u stanju parirati najboljim teniserima svijeta, pa su mnogi postavili pitanje da li ima svrhe da ponovo igra tenis jer može ugroziti svoje zdravlje.

Jedan od onih koji se to pitaju jeste poznati hirurg, Hannes A. Ruder, koji je i direktor bolnice u Zurichu.

"Nisam očekivao da bi Murray mogao dostići ovaj nivo nakon ugradnje vještačkog kuka. To je nemoguća misija i on mnogo rizikuje. Operacija kojoj se podvrgnuo poznata je pod nazivom "birmingemsko podmlađivanje kuka". U Švicarskoj se ova metoda također primjenjuje, ali sa katastrofalnim posljedicama. Te proteze traju mnogo kraće nego kod drugih metoda jer su katastrofalne po tijelo. Kretanja unaprijed su veoma štetna, naglo stajanje također, pa profesionalni sportisti mogu imati velike probleme. Ovo je metoda koju nikome ne preporučujem", rekao je direktor bolnice u Zurichu za "Blick" i dodao:

"Abrazijom metala kobalta on dolazi u organizam i truje ga. Kosti se troše i dolazi do oštećenja i njih i živčanih završetaka."

Učitaj još novosti