07. 10. 2019 - 20:07
PODRŽAVAO ŠEŠELJA, PROVOCIRAO HRVATE ČETNIČKIM TETOVAŽAMA...
907
Shares
PODRŽAVAO ŠEŠELJA, PROVOCIRAO HRVATE ČETNIČKIM TETOVAŽAMA Nestašni Srbin se vratio na teren

DARKO MILIČIĆ

PODRŽAVAO ŠEŠELJA, PROVOCIRAO HRVATE ČETNIČKIM TETOVAŽAMA Nestašni Srbin se vratio na teren

Kurir.rs
07. 10. 2019 - 20:07
0
Shares

Danas se na teren, poslije sedam godina pauze, na parket vratio srpski košarkaš Darko Miličić. 

Miličić je odigrao prve minute za novosadsku ekipu "I came to play" koja je u okviru 2. Muške regionalne lige Sever savladala Futog sa 78:50. Prethodno je nekadašnji drugi pik sa drafta posljednju utakmicu upisao 2012. godine kao član Bostona. S obzirom na to da je Darkov posljednji tim bio Boston, bila je neophodna ispisnica i SAD. Ali i to je stiglo, tako da je nekadašnji srpski reprezentativac registrovan za novi klub.

Miličić je meč završio sa samo dva poena i par asistencija, nakon čega je izašao iz igre zbog povrede. Ipak, i taj jedan njegov koš bio je veoma spektakularan i dugo će se prepričavati. Podsjetio je Miličić ovim potezom na svoje slavne dane dok je još igrao u NBA ligi. Kako je sve izgledalo pogledajte na videu.

Sve je počelo davne 2003. godine i NBA drafta, po riječima mnogih jednog od najboljih svih vremena. Za prvog pika izabran je Lebron James, dok je sa druge pozicije u NBA ligu ušao Darko Miličić. Treći je bio Carmelo Anthony, četvrti Chris Bosh, dok je tek peto mjesto zauzeo Dwyane Wade. O kvalitetu tog drafta govori najbolje činjenica da su igrači poput Mo Williamsa, Kylea Korvera, Kirka Hinricha, Borisa Diawa, Kendricka Perkinsa i Zaze Pachulije ostali daleko iza ovih veličina, dakle jedva su bili draftovani. Zanimljiva je i činjenica da je upravo na tom draftu bilo možda i najviše igrača sa ovih prostora. Među odabranima bili su Žarko Čabarkapa, Slavko Vraneš, Saša Pavlović, Zoran Planinić, Sani Bećirović, Nedžad Sinanović...

Miličić nikada nije uspio dostći svoj maksimum, a po riječima mnogih profesionalaca, Srbin je bio jedno od njavećih razočarenja svih vremena sa jednog drafta. 

Borio se Miličić tada sa raznim problemima koji su ga pogađali u klubovima gdje je igrao. Kako forsiranje pojedinaca, tako i jaka konkurencija na određenim pozicijama. Poznato je da Darko nije bio neko ko je poštovao disciplinu, pa ga je to izgleda i koštalo ozbiljne karijere, jer Amerikanci nisu mogli to trpiti. Promijenio je Srbin više klubova ( Detroit, Boston, Orlando, Memphis, New York, Minnesota...). 

Miličić je davao javnu podršku haškom optuženiku Vojislavu Šešelju, dok se ovaj nalazio u zatvorskoj jedinici u Ševeningenu. 

Miličić je svojevremeno bio gost Srpske radikalne stranke na skupu u Novom Sadu kako bi podržao zahtjev za oslobađanje lidera radikala iz zatvora u Hagu.

"Ono što mene boli kao laika je što mi Srbi u našoj Srbiji ne smijemo da srbujemo. To je sad problem. Čovjek koji je tamo deset godina bez ikakvog razloga, mi ne smijemo da ga spominjemo. Naše komšije s kojima smo imali konflikte, svoje haške optuženike smatraju herojima, imaju bilborde, dočekuju ih milioni ljudi, a mi u Srbiji spomenemo Šešelja i nas hapse na ulici. To je mnogo ružno. Dolazeći ovdje u sjedište Radikala, dosta ljudi me pitalo gdje idem i pitalo, da li ti je to pametno? Ja nikad u životu nisam razmišljao da li je to pametno, ako je to u srcu ja idem. Ono što sam ja vidio na televiziji tokom suđenja, svaka čast Voji, želim mu sve najbolje. Nadam se da ćemo ga uskoro vidjeti ovdje. Kosovo je Srbija", rekao je tada nekadašnji NBA igrač.

Nekadašnji centar Srbije na stomaku, pored slike vojvode Kalabića, istetovirao još jednog pripadnika Ravnogorskog pokreta.

Poznat kao fan srpske historije, posebno Ravnogorskog pokreta, Darko je odlučio da slici vojvode Nikole Kalabića, koja mu krasi desni dio stomaka, doda još jednu. Riječ je o Momčilu Đujiću.

Hrvatski portali su ga svojevremeno kritikovali zbog tetovaža, kao i činjenice da je podržao oslobođenje Šešelja.

"Ne zanima me šta Hrvati kažu. Svako ima pravo na mišljenje. Ja se ponosim srpskom tradicijom i historijom. Nemam ništa protiv da i oni veličaju svoje ljude iz prošlosti. To je njihovo pravo. Baš me briga kakve tetovaže imaju Hrvati ili muslimani. Meni ne smeta da sa njima dođu u Srbiju. Niko ne može da mi zabrani da volim i poštujem ljude koje su obilježili dio naše prošlosti", zaključio je tada Miličić.

Gostujući u emisiji "Goli život" na TV Happy, Miličić je ispričao niz zanimljivih detalja iz perioda boravka u Americi. Menadžer ga je jedno veče odveo na večeru u jedan popularni kineski restoran, gdje mjesto rezerviše čak šest mjeseci ranije, kako bi ga impresionirao.

"Bio sam gladan, porcije male, hrana loša. Ja pobjesnio, on me smiruje, ali ja tražim hljeb", otkriva Miličić.

Menadžer je pokušao da ga impresionira činjenicom da pored njih sjedi slavna pjevačica Mariah Carey.

"Kaže on meni, vidi pored tebe sjedi svjetska zvijezda Mariah Carey. Ja uzvratim, ma kakva Mariah Carey, ja gladan kao pas, daj hljeba".

Miličića su jednom optužili da ne podnosi pjevačicu Severinu Kojić!

Njegovo mahanje rukom dok je snajka Dragana Kojića Kebe pjevala na koncertu Saše Matića svojevremeno u Kombank areni hrvatski mediji su protumačili kao znak da se Severina skloni sa bine. Oni su otišli toliko daleko da su Miličića opisali kao Šešeljevog pristalicu, navodeći da se nije ostvario kao košarkaš, kik-bokser i političar.

Nakon snimka koji je objavljen na Youtubeu, na kome se vidi kako Miličić maše rukom dok Seve pjeva, oglasio se i bivši reprezentativac sa tvrdnjom da nema ništa protiv pjevačice i da se on tako veseli uz muziku.

"Nisam mislio ništa loše, nemam ništa protiv Severine. Ja se tako veselim uz muziku, pomalo navijački", kratko je rekao tada Miličić za Kurir.

Učitaj još novosti