07. 10. 2019 - 19:02
SLAVNI VELIKAN SE RASPADA Od sad se bore za opstanak, ovo je...
907
Shares
SLAVNI VELIKAN SE RASPADA Od sad se bore za opstanak, ovo je dno dna, uskoro padaju glave!

KRIZA NEVIĐENIH PROPORCIJA

SLAVNI VELIKAN SE RASPADA Od sad se bore za opstanak, ovo je dno dna, uskoro padaju glave!

Sport.ba
07. 10. 2019 - 19:02
0
Shares

Da vam je neko prije par godina rekao da će Manchester United jednog dana bodovno biti bliži samom dnu Premier lige, nego prvom mjestu, nasmijali biste se tom sagovorniku, bez obzira koji klub simpatišete.

To je postala realnost jer "crveni đavoli" proživljavaju najgore dane u bliskoj prošlosti kluba.

Nakon osam kola nalaze se na 12. mjestu, petnaest bodova manje od lidera Liverpoola, a samo dva više od Evertona, prvog u zoni ispadanja.

Manchester se muči sa postizanjem golova, imaju samo devet (od toga četiri u prvom kolu u onoj čudnoj pobjedi nad Chelseajem), a odbrana čak i nije toliko loša sa osam primljenih golova. City je, primjera radi, primio 9, Arsenal 11, Chelsea 14, ali svi su mnogo bolji na tabeli i nalaze se u vrhu.

United tri meča zaredom ne zna za pobjedu, a poraz od Newcastlea označio je start sezone najgorim još od sezone 1989/90, kada je u prvih osam kola osvojio osam bodova. Prvenstvo su tada završili na 13. mjestu. No, to se desilo prije ere moderne Premier lige pa je ovaj početak najgori u novijoj historiji.

A tek se trebamo dotaći učinka na gostovanjima. Klub sa Old Trafforda osam vezanih utakmica na gostovanjima ne zna za pobjedu, što je prvi put u historiji Premier lige. U pomenutoj sezoni 1989/90 su imali 11 uzastopnih neuspjeha van svog stadiona. Kada uzmemo u obzir sva takmičenja, sadašnji United 11. vezanih mečeva ne zna za trijumf. Da još detaljnije uđemo u brojke, prošlo je 215 dana od posljednjeg trijumfa na gostovanju (kod PSG-a 1-3 u osmini finala LP).

Nakon relativno uspješnog početka Olea Gunnara Solskjaera na klupi Uniteda, klub se nalazi u slobodnom padu, a tek trebamo vidjeti koliko nisko još mogu otići.  Zanimljivo, sve se ovo podudara sa dugogodišnjim ugovorom kojim je uprava nagradila Norvežanina nedugo nakon trijumfa u Parizu.

Tek sada shvatamo već legendarnu izjavu Josea Mourinha, koji je osvajanje drugog mjesta sa Unitedom nazvao "najvećim uspjehom u karijeri".

 

Učitaj još novosti