18. 09. 2019 - 07:50
IMENA OD KOJIH ZASTAJE DAH: ESPN izabrao 10 najboljih NBA...
907
Shares
IMENA OD KOJIH ZASTAJE DAH: ESPN izabrao 10 najboljih NBA šutera u posljednjem desetjeću

CURRY PREDVODI ELITU

IMENA OD KOJIH ZASTAJE DAH: ESPN izabrao 10 najboljih NBA šutera u posljednjem desetjeću

Sport.ba
18. 09. 2019 - 07:50
0
Shares

Pucačke vještine uvijek su se cijenile u NBA-u, ali u posljednjih desetak godina postale su ključne za košarkaški uspjeh preko Bare. Ulaskom analitike u modernu košarku, šut za tri poena dobio je prednost ispred šuteva s polu-distance jer je rizik nešto malo veći, ali isplati se zbog jednog poena više. To je dovelo do toga da su neki od najpoznatijih šuteva u posljednjih deset godina ispucani iza linije za tri poena, Allenova trica iz kuta, Irvingov šut nakon koraka unazad…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Most accurate volume shooters by zone, 2010s

A post shared by Kirk Goldsberry (@kirkgoldsberry) on

Kad je Steph Curry 2015. godine odnio nagradu najkorisnijeg igrača lige, postao je prvi igrač u povijesti koji je bio najbolji tricaš u NBA-u iste sezone. Od posljednjih pet MVP-a lige, čak trojica su bili ujedno i najbolji šuteri za tri poena u sezoni.

Ovo desetljeće pripalo je pucačima, ESPN je odabrao ovu desetoricu i prozvao ih najboljima. Iako još nema savršene mjerne jedinice za šutersku vještinu, najbolji šuteri košarci u stanju su ispaliti puno i biti precizniji od ostalih NBA igrača kad je najnužnije. Ova desetorica nisu samo igrači s najboljim postotkom šuta za tricu, iz polja ili slobodnih bacanja, nego rasni strijelci koji su zabili neke od najtežih, najvažnijih šuteva sa svih strana terena i pogodili ih u visokom postotku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Most made buckets by zone, 2010s

A post shared by Kirk Goldsberry (@kirkgoldsberry) on

1. Steph Curry
2. Kevin Durant
3. LeBron James
4. Klay Thompson
5. James Harden
6. Dirk Nowitzki
7. Chris Paul
8. Damian Lillard
9. JJ Redick
10. Kyle Korver

Učitaj još novosti