17. 09. 2019 - 15:00
INTER JE TAKVOG ČEKAO OD SNEIJDERA Juventus ga imao, Milan...
907
Shares
INTER JE TAKVOG ČEKAO OD SNEIJDERA Juventus ga imao, Milan ispustio, a Marotta ukrao

STEFANO SENSI

INTER JE TAKVOG ČEKAO OD SNEIJDERA Juventus ga imao, Milan ispustio, a Marotta ukrao

Germanijak.hr
17. 09. 2019 - 15:00
0
Shares

Inter se ne šali, nakon tri kola u Serie A ima stopostotan učinak i drži vodeće mjesto na ljestvici Serie A.

Kad je ljetos došao Antonio Conte, očekivao se  reset momčadi. Poznat je kao trener koji odmah mijenja stvari iz korijena i ekspresno donosi rezultat. Tako je bilo u Juventusu, reprezentaciji Italije, Chelseaju… Gdje god je radio, startao je furiozno i uspijevao. Djeluje identično i s Interom. Pobjede protiv Leccea, Cagliarija i Udinesea su se možda i očekivale, ali Inter je prethodnih godina prosipao bodove baš na takvim utakmicama.

A igrač koji je obilježio Conteov početak u Interu je mladi talijanski veznjak Stefano Sensi. Gol u pobjedi protiv Leccea (4:0), dvije asistencije u pobjedi na Sardiniji (2:1) i gol za minimalnu pobjedu nad Udineseom su u prvi plan izbacili omalenog veznjaka koji je ovog ljeta došao iz Sassuola.

U sjenci zvučnijih pojačanja poput Lukakua, Sancheza, Godina, pa i Barelle, Sensi je taj koji nosi igru Intera na početku sezone.

“Oduševljen sam Sensijem i trenerom Conteom. Oni su baza za dobre stvari. Conte je dobar i zbog stvari koje govori i energije koju prenosi na momčad. Normalno je da Inter u svaku sezonu ulazi s najvišim ciljevima i mislim da su se ove sezone stvorili preduvjeti za titulu. Nisam očekivao ovako jak Sensijev početak. On je pametan momak sa sjajnim karakterom. Pozitivna ličnost. Podsjeća me malo na Wesleyja Sneijdera zbog brzine koju daje igri cijele momčad. Oplemenio je Interove mehanizme u igri“, hvali mladog veznjaka nekadašnji predsjednik Massimo Moratti.

Međutim, ima i onih koji nisu iznenađeni Sensijevim izdanjima u Interu. Rino Foschi je dugogodišnji  nogometni djelatnik i direktor brojnih klubova u Italiji. Otkrio je brojna imena poput Cavanija, Tonija, Amaurija, a Sensija je opazio u Ceseni. I kao 18-godišnjaka ga poslao na dvogodišnju posudbu na kaljenje u San Marino.

„Sensi je osobit igrač. On je jako pristojan momak. Možda suviše za nogomet. Vrlo sam vezan za njega. Njegova eksplozija na visokoj razini ne iznenađuje me. Ima sjajnu ličnost i brzo razmišlja na terenu što ga čini jednim od najkompletnijih veznjaka u Seriji A. Kao direktor sam još u omladincima primijetio mršavca koji me svaki put oduševio kad bi dobio loptu. Odmah sam ga poslao u San Marino na stjecanje iskustva. Poslije dvije sezone sam ga vratio i dao mu ključeve veznog reda. Mnogi su bili skeptični zbog njegovih fizičkih predispozicija, ali ja nisam jer se talent ne mjeri centimetrima i kilogramima. Skepticima bih poručio - pogledajte Marca Verrattija koji je još manji od Sensija, a završio je iz Pescare u PSG-u“, prisjeća se Foschi početaka Stefana Sensija.

Samo jedna polusezona u prvoj momčadi Cessene je bila dovoljna Sensiju za privlačenje pažnje iz Serie A. Opazio ga je Juventus, ali tad nije bilo mjesta za Sensija u šampionskoj momčadi Stare dame.

U Italiji postoji nešto što se zove suradnja pri kupovini mladih igrača. Veliki klubovi ih opaze, ali nemaju mjesta za njihovo dovođenje. Potom slijedi dogovor s nekim manjim klubom koji kupi igrača, a veliki mu čvrsto garantira da će igrača otkupiti po istoj ili većoj cijeni kad se još malo pripremi. Ili ga veliki odmah kupi i preproda ga manjem klubu uz čvrste klauzule mogućeg prvokupa igrača u budućnosti. Juventus već godinama ima tu praksu, a osobito često surađuje sa Sassuolom što se vidjelo na slučajevima Simonea Zaze, Domenica Berardija, Pola Lirole, Federica Cherubinija, Richmonda Boakyjea, a nedavno i Meriha Demirala. Pojedini su uspjeli u Juventusu, pojedini nisu. Tako je Juve prije nekoliko godina „stavio šapu“ i na Stefana Sensija.

„Prodali smo Sensija u siječnju 2016. u Sasuolo za 5.000.000 eura plus bonuse. Oni su ga kupili u suradnji s Juventusom. Na čelu Juventusa je tada bio Beppe Marotta. Očigledno se svidio Marotti koji je ovog ljeta odigrao ključnu ulogu u njegovom transferu u Inter“, otkriva Foschi.

Juve je imao pravo prvokupa i nije ga iskoristio. A Sensi je ovog ljeta bio na pragu potpisa za Milan. Pregovori Rossonera sa Sassuolom trajali su tjednima, činilo se - dogovor je blizu, ali na na koncu je završio u Interu. Sassuolo je na početku pregovora tražio 35.000.000 eura, Milan je zbog problema s FFP-om i novčanim ograničenjima nudio samo dvogodišnju posudbu s pravom otkupa za 20.000.000 eura. Tad je u priču uskočio Inter i ponudio za nijansu bolje uvjete. Platili su 5.000.000 eura za posudbu, obećali otkupiti Sensija za 20.000.000 eura, proslijedili Sassuolu talentiranog Marca Salu vrijednog 5.000.000 eura i poslali još neke mlade igrače u Reggio Emiliju. 

Conte je dobio igrača kojeg je tražio za sustav 3-5-2, a Inter veznjaka koji je sve ono što prethodnih godina nisu bili Borja Valero, Gagliardini, Nainggolan, Joao Mario, Banega, Hernanes... Sjajan u igri u oba smjera, voli loptu, vidi neke stvari na terenu koje drugi ne vide. Ima mozak, ima pluća.

„Sensi je igrač koji radi razliku na terenu i napravio ju je protiv Udinesea. Te njegove karakteristike sam vidio još dok je igrao u Sassuolu“, rekao je Interov iskusni bek Kwadwo Asamoah.

Ono što upada u oči ovih dana čitajući pohvale na račun momka iz Urbina jest - svi ističu njegov karakter, nešto što se golim okom često ne može vidjeti.

„Stefano sad prolazi važne stepenice u karijeri. Ranije sam shvatio kako je bolji kad igra bliže protivničkom golu. Velik je radnik i jako inteligentan momak. Brzo shvaća što se traži od njega i napreduje velikim koracima“, hvali mladog pulena Antonio Conte. 

A Sensi kraj svih pohvala čvrsto stoji na nogama.

„Sretan sam zbog dobrog starta. Ne osjećam veliku odgovornost i za to se moram zahvaliti suigračima koji mi olakšavaju situacije na terenu. Sve zavisi od nas jer smo sjajna momčad. Mislim da nitko nije ispred. Conte je jedan od najboljih trenera na svijetu. Ako igrač nema samopouzdanja, Conte će učiniti sve kako bi mugavratio. Kad imate njega na klupi i kad vas on gleda, morate dati sve od sebe“.

I dalje nije lako ukalupiti Stefana Sensija u neku šablonu. Je li „šestica“, „osmica“ ili „mezzala“ kako Talijani zovu veznjaka koji najbolje izgleda kad se izvlači iz središta veze uz aut liniju.

„Pozicija? Nebitno. Što na više pozicija igram, to bolje. Što više učim, to više mogu na terenu. Mislim da sam prvu sezonu u Serie A protratio zbog nekih gluposti i grešaka. Ali učio sam na njima i one mi sad koriste. Nisam bio profesionalac kakav sam danas. Danas slušam, upijam savjete“, optimistično i pun samopouzdanja kaže veznjak koji će u duetu s Barellom još godinama držati konce veznog reda talijanske reprezentacije i Intera.

(Germanijak.hr)

Učitaj još novosti