14. 09. 2019 - 14:07
ŽUTI IZJAVOM DIGAO BIH NA NOGE Prosinečki progovorio o...
907
Shares
ŽUTI IZJAVOM DIGAO BIH NA NOGE Prosinečki progovorio o Misimovićevom 'cirkusu', ali i Vranješu

GOVORIO ZA AL JAZEERU

ŽUTI IZJAVOM DIGAO BIH NA NOGE Prosinečki progovorio o Misimovićevom 'cirkusu', ali i Vranješu

Sport.ba
14. 09. 2019 - 14:07
0
Shares

Proslavljeni hrvatski fudbaler Robert Prosinečki, iako je prethodno podnio ostavku, odlučio je na kraju ostati na klupi reprezentacije BiH do kraja kvalifikacija. Iznenađujuće, jer je samo dan ranije tvrdio da to toga nema šanse da dođe. Ipak, došlo je...

Poraz od Armenije dodatno je smanjio šanse Zmajevima da se domognu Evropskog prvenstva, a razočaran onim što je vidio u Jerevanu, bio je i sam Prosinečki koji digao sidro i poželio sreću novom selektoru. Licitiralo se uveliko o njegovim nasljednicima, ali onda, nekoliko dana kasnije, kao grom iz vedra neba uslijedila je informacija da "Veliki Žuti", ipak, ostaje selektor.

Situaciju oko svoje ostavke Prosinečki je objasnio i u intervjuu koji je dao za Al Jazeeru Balkans, a pritom se dotakao i mogućih promjena, novih imena, kao i samom povratku Ognjena Vranješa o čemu se uveliko špekuliše u ovdašnjoj javnosti. 

"Poslije Armenije uvidjeli smo kako su minimalne šanse da kroz kvalifikacije izborimo Euro i iz moralnih razloga na kraju sam odlučio da podnesem ostavku. Ipak, poslije nekih razgovora i sjednice Izvršnog odbora N/FSBiH, na kojoj se dosta toga analiziralo, uvidjeli smo da šanse i dalje postoje i odlučio sam ostanem do kraja", kaže Prosinečki kojem su mnogi zamjerili što je promijenio odluku, prije svih Zvjezdan Misimović koji je cijelu famu nazvao - cirkusom.

zvjezdanmisimovic

"Komentara će uvijek biti. Sa Misimovićem sam razgovarao poslije toga, svako ima svoje mišljenje i neću ulaziti u to. Desilo se što se desilo."

Obavio je, kaže, razgovore sa Džekom koji je kapiten i jedan od nosilaca igre Zmajeva.

"Jesam, razgovarao sam sa Džekom. I njega je kao i sve interesovalo što se dešavalo. Tek će uslijediti period razgovora, morat ćemo promijeniti neke stvari, jer BiH ako bude na nivou na kakvom je bila može igrati doslovno sa svakim."

dzekobihZmajevi su iz Italiju dali najviše golova u grupi J, ofanzivni dio nije zakazao, ali defanziva - jeste. Primljeno je čak 11 pogodaka.

"Ne možemo kriviti samo odbranu. Kad se cijeli tim bori, od prvog do posljednjeg, onda se i manje golova primi. Vidjelo se to u Ligi nacija. Ali, svejedno, taj defanzivni dio moramo poboljšati jer je bilo puno kikseva u ovim kvalifikacijskim utakmicama. Moguće je da će biti i nekih novih fudbalera, napravit ćemo ono najbolje, po nekom našem mišljenju, što se može."

U posljednjim utakmicama posebno se nametnuo mladi Gojak.

"Gojak nije igrao u Ligi nacija, samim tim što je bio na raspolaganju mladoj reprezentaciji, ali ovo što je sada pokazao me pozitivno iznenadilo. Ne samo što je dvije utakmice dao tri gola, nego je borbenošću i kvalitetom pokazao da je budućnost bh. fudbala. Možemo biti sretni zbog toga."

bih-gojak-dzekoNajavio je da bi moglo biti novih imena. U medijima se spominju Dilaver, Hajrović, pa i Vranješ.

"Dilaver još nije dobio ni pasoš, ni papire. Ja to ne mogu rješavati, nije moje da se time bavim, ali već sam rekao da nam je interesantan igrač u jednom smislu. Dakle, najprije se mora riješiti papirologija da bi on uopšte mogao igrati za nas. Begović jedno četiri mjeseca nije branio, nije čak ni bio rezerva, ali sada ako se nametne u Qarabagu, otvorena su mu vrata reprezentacije. Vidjet ćemo ko je bolji na kraju i ko će braniti, mada moram istaknuti da je Šehić kroz ove kvalifikacije stvarno branio odlično. Hajrović isto tako, ako bude nastavio s kvalitetnim igrama u Dinamu, i on će isto biti u reprezentaciji."

vranjesOsvrnuo se potom i na Vranješa kojeg, čini se, nema namjeru više pozivati.

"Velika se fama stvorila oko njega. Kad ga nisam zvao, pisalo se da ga ja otjerao i rekao da on više neće biti u reprezentaciji. Ne, on se sam otpisao svojim ponašanjem, pa čak i neigranjem jedan duži period u Anderlechtu. Poslije svega bilo je logično da ne dolazi u reprezentaciju."

Cilj Prosinečkog je vratiti atmosferu u svlačionicu.

"Atmosfera je važna, ona je ključ uspjeha. Ako nema euforije, želje i volje, onda se vrlo teško može doći do rezultata, pogotovo na ovom području. I u našem taboru vladala je odlična atmosfera i sada moramo učiniti sve da je vratimo. Vjerujem da sve greške možemo popraviti", zaključio je Prosinečki.

Učitaj još novosti