09. 09. 2019 - 09:54
SAMO GA ČUDO MOŽE SPASITI Pogled na ATP listu kakav nisu ni...
907
Shares
SAMO GA ČUDO MOŽE SPASITI Pogled na ATP listu kakav nisu ni sanjali u Srbiji nakon finala US Opena, a Novaku tek predstoji pakao

RAFAEL NADAL U NEZADRŽIVOM NALETU

SAMO GA ČUDO MOŽE SPASITI Pogled na ATP listu kakav nisu ni sanjali u Srbiji nakon finala US Opena, a Novaku tek predstoji pakao

Sport.ba
09. 09. 2019 - 09:54
0
Shares

Novak Đoković i dalje drži prvo mjesto na ATP listi nakon US Opena, ali je ono sada ozbiljno ugroženo i pitanje je sedmice kada će ga Rafael Nadal prestići na vrhu, nakon što je Španac osvojio titulu u epskom finalu protiv Danila Medvedeva poslije skoro pet sati bespoštedne borbe i pet setova.

nadal

Pogled na listu koja je osvanula nije nešto čemu se Novak nadao pred finale US Opena između Nadala i Medvedeva i nema sumnje da je zdušno navijao za Rusa, ne samo zbog trke na vječnoj listi po broju Gren slem titula (Novak ima 16, a Nadal sada 19), već i zbog bodova na ATP listi.

Sada je Novak na vrhu s 9.865 bodova, a Nadal je na drugom mjestu s 9225. Dakle, fali mu još 640 bodova da pretekne Srbina, što je itekako ostvarivo.

rafaelnadal

Gotovo je izvjesno da će se to i dogoditi, jer Nadal ne brani niti jedan bod do kraja godine, dok Novaku predstoji odbrana titule u Šangaju, gdje brani 1000 bodova, zatim finale Pariza i 600 bodova, kao i finale završnog Mastersa, gdje brani 1.100 bodova.

Novak prema rasporedu ima i ATP turnir u Tokiju, gdje eventualnom titulom može da doći do dodatnih 500 bodova i tako djelimično odmaći Nadalu pred dva posljednja mastersa, kao i ATP finale.

nadal

Ipak, teško je očekivati da Nadal neće ostvariti dovoljno dobre rezultate da sustigne Novaka, jer samo može skupljati bodove, dok Novak nema velikog prostora za napredak, osim da odbrani Šangaj, osvoji i Pariz i završni ATP turnir, ali ni to nije garant da će do kraja godine zadržati prvo mjesto na ATP listi.

Roger Federer je na najnovijoj rang listi i dalje na 3. mjestu, dok je finalista US Opena, Danil Medvedev stigao do najboljeg renkinga u karijeri i sada je 4. teniser svijeta ispred Dominica Thiema.

2

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur, nakon plasmana na ATP Čelendžer turniru u američkom Nju Hejvenu, na novoj ATP listi napredovao je za 11 pozicija i trenutno je rangiran na 88. mjestu.  

Mirza Bašić slabije je rangiran za dva mjesta i zauzima 220. poziciju, dok je trećerangirani bh. teniser na ATP listi Nerman Fatić s plasmanom na 474. mjestu napredovao 13 pozicija.

Učitaj još novosti