22. 08. 2019 - 16:12
SUPERKOMPJUTER OTKRIO Evo ko je zaista bolji, Ronaldo ili...
907
Shares
SUPERKOMPJUTER OTKRIO Evo ko je zaista bolji, Ronaldo ili Messi: Rezultat će vas zaprepastiti

I HAZARD ISPRED RONALDA

SUPERKOMPJUTER OTKRIO Evo ko je zaista bolji, Ronaldo ili Messi: Rezultat će vas zaprepastiti

22. 08. 2019 - 16:12
0
Shares

Odabrati između Lionela Messija i Cristiana Ronalda je najveća debata u svjetskom fudbalu koja će se voditi još jako dugo...

Međutim, sada je stigao naučni dokaz da je Argentinac bolji igrač.

Teško je razdvojiti Messija i Ronalda jer su obojica osvojili po pet Zlatnih lopti. Svi imaju svog favorita, ali kompjuter bira samo na hladnokrvnim činjenicama.

Sportza prenosi da su profesori na KU Leuven univerzitetu i eksperti za podatke na SciSportsu stigli do formule koja odlučuje ko je bolji.

Profesor Jesse Davis objasnio je kako sistem funkcioniše.

"Vrijednost fudbalskog igrača se često procjenjuje na osnovu golova i asistencija. Gol je rijedak događaj, međutim, jer se prosječno u meču odvije 1600 akcija. Naš model prati svaku akciju - šuteve, pasove, driblinge, startove - i računa vrijednost."

Koristeći podatke od oba igrača od starta sezone 2013/14, dok se Ronaldo nije pridružio Juventusu na koncu sezone 2017/18, kompjuter je odlučio da je Messi bolji igrač.

Messi je završio sa VAEP-om (vrednovanje akcija procjenom vjerovatnoće) od 1.21 po meču, a Ronaldo sa samo 0.61 po meču.

Tom Decroos, student koji je bio uključen u istraživanje, kaže:

"U prvim sezonama, Messi i Ronaldo su bili vrlo blizu jedan drugog. Od sezone 2015/16, Messi je pobjegao rivalu. Viđamo kontraste sa većinom igrača. Ili prave mnogo akcija sa manje vrijednosti, poput Paula Pogbe, ili imate igrače koji će rijetko doći do lopte, ali imaju veliki utjecaj, kao Harry Kane, Mohamed Salah i Ronaldo.

"Messi je izuzetak. Argentinac ima visok broj akcija, ali i visok uticaj."

Zapravo, naučnici su došli do zaključka da je Eden Hazard u istom periodu za Chelsea imao veći konačni broj - 0.64.

"Ronaldo je klasični igrač koji zabija golove. Njegova vrijednost je najviše određuje njegovim dobrim udarcima. Hazard je mnogo više uključen u samu igru. Njegova vrijednost se očituje više preko pasova, driblinga i šuteva", rekao je Lotte Bransen sa SciSportsa.

Učitaj još novosti