19. 08. 2019 - 15:03
Veliki teniski turnir u Sarajevu: Pomoć stigla i iz Barcelone
907
Shares
Veliki teniski turnir u Sarajevu: Pomoć stigla i iz Barcelone

HOTONJ

Veliki teniski turnir u Sarajevu: Pomoć stigla i iz Barcelone

19. 08. 2019 - 15:03
0
Shares

Na 23. teniskom turniru Open RTC Barcelona 1899-Sarajevo 2019 Memorijal “N. Terzimehić – J. A. Samaran”, očekuje se učešće oko 80 mladih teniserki i tenisera iz 14 evropskih država.

Radi se o turniru prve kategorije za teniserke i tenisere do 16 godina koji se održava od 19. do 24. augusta ove godine na teniskim terenima GTA Teniske akademije u Hotonju, rečeno je danas na pres-konferenciji u Kantonu Sarajevo koji je generalni pokrovitelj turnira, putem Ministarstva kulture i sporta.

Resorni ministar Mirvad Kurić je kazao da su sa zadovoljstvom prihvatili pokroviteljstvo ove sportske manifestacije s obzirom na to da se radi o dobroj ekipi i organizaciji. Takmičarima je poželio sreću i uspjeh, dodajući da će Ministarstvo i dalje pružati podršku talentovanim mladim sportistima.

Direktor Teniskog Saveza BiH Senad Hadžimešić je kazao da turnir traje 23 godine, te da je jedni turnir prve kategorije u regiji, odnosno turnir prve kategorije u Evropi koji ima samo 12 evropskih gradova.

“Teniski savez je zadovoljan organizacijom i timom ljudi koji radi na tome uz podršku Kraljevskog kluba iz Barcelone „RTC Barcelona 1899“ i njegovog predsjednika Juana Maria Tintorea. To je klub sa stogodišnjom tradicijom i svjetski poznatim igračima od kojih je najpoznatiji Rafael Nadal”, kazao je Hadžimešić.

Najvažniji sportski cilj ovog turnira, kako je kazao predsjednik Izvršnog odbora Teniskog kluba ”Tenis Pro 1996” Haris Kafedžić, jeste pomoć našim mladim teniserima da dođu do bodova i da popravljaju svoj plasman na juniorskoj listi Tennis Europe.

Kafedžić je dodao da je veoma važno da se teniski sport u Sarajevu i BiH razvija i da se pomogne mladim ljudima koji su počeli da treniraju. Sa ovakvom infrastrukturom i situacijom u sportu generalno, kako je dodao, to je jako teško, a na ovom prostoru ima puno talentovanih, mladih sportista.

“Ove godine očekujemo da će na turniru učestvovati oko 80 teniserki i tenisera iz 14 evropskih zemalja. U četvrtak dolazi i Tintore kojem su 93 godine i koji uprkos svojim slabostima ne želi propustiti ovo takmičenje, a dolazi kao izaslanik gradonačelnice Barcelone. On će pobjednicima uručiti pehare koje donosi kao poklon Grada Barcelone našem turniru”, dodao je Kafedžić.

Uz pomoć menadžmenta TK Tenis pro, podrške Vlade KS, Grada Sarajevo i sponzora, kako je istaknuto, ovaj turnir iz godine u godinu poprima odlike velikog evropskog turnira.

(FENA)

Učitaj još novosti