19. 08. 2019 - 09:10
NOVI VLADAR TENISA JE UBICA DJEČIJEG LICA Igra čudan i ružan...
907
Shares
NOVI VLADAR TENISA JE UBICA DJEČIJEG LICA Igra čudan i ružan tenis, ali kada ga protivnici vide, padne im mrak na oči

DANIIL MEDVEDEV

NOVI VLADAR TENISA JE UBICA DJEČIJEG LICA Igra čudan i ružan tenis, ali kada ga protivnici vide, padne im mrak na oči

Besim TODOROVAC
19. 08. 2019 - 09:10
0
Shares

Piše: Besim TODOROVAC

Bivši Top 5 teniski igrač Brad Gilbert prije 26 godina objavio je bestseller „Pobjeđivati ružno“ u kojem je pokazao teniskim rekreativcima kako pobijediti sa jasno postavljenom strategijom i mentalnim ratom, umjesto spektakularnim udarcima. Sigurno je reći da se Daniil Medvedev uklapa u taj kalup.

„Ima vrlo čudnu igru. Vrlo je neuredna, ali neuredna na dobar način“, rekao je Stefanos Tsitsipas, koji još uvijek traži prvu pobjedu protiv Rusa nakon četiri poraza u međusobnim duelima. „Ne mislim ovo na loš način. Samo je vrlo neugodno igrati protiv njega.“

U eri kojom dominiraju topspinovi i snažni udarci sa osnovne linije, 24-godišnji Medvedev na neki način nas vraća u prošlost sa svojom vrstom tenisa. Posjeduje jedan od najravnijih backhanda na Touru i koristi udarce van brzine kako bi frustrirao protivnike, nametajući svoju igru tako što izvlači protivnika iz svoje.

„On ima jedan potpuno drugačiji način igranja, ravan i nizak, bez da vam daje mnogo ugla za djelovanje“, rekao je Tsitsipas. „Zna biti vrlo uznemirujuće igrati protiv njega. Može vas natjerati da promašite bez da znate zašto ste promašili“, vrlo živopisno objašnjava Grk.

Iako njegov stil možda nije konvencionalan, očito funkcioniše. Rus je nedavno u Montrealu igrao svoje prvo Masters 1000 finale (poražen ubjedljivo od Nadala), a sedmicu prije je stigao do finala Washingtona (poraz od Kyrgiosa). Treća sreća ipak se dogodila jučer u Cincinnatiju, gdje je prvo preokretom izbacio Novaka Đokovića u polufinalu, a onda u dva seta u finalu porazio Davida Goffina i osvojio najveći trofej u karijeri. Nakon Montreala zauzeo je osmu poziciju na ATP listi, što mu je bio najbolji ranking u životu, a ove sedmice ga je nadmašio te će na US Open ići kao peti teniser svijeta. Čak je i najbolji igrač svijeta Novak Đoković impresioniran nakon poraza u polufinalu.

"Iskreno, mislim da sam stvarno odigrao dobro. Naravno, možda je u tim trenucima, poslije 1:1 i doživljenog brejka u trećem setu, trebalo da budem za nijansu bolji, ali... Kada neko servira 205.9 kilometara na sat i to drugi servis, a pritom ne pravi dvostruke servis greške, već agresivno ulazi u svaki udarac... Mislim, treba da skinete kapu pred njim i čestitate mu", rekao je Đoković.

Sveukupno, ruski ubica dječijeg lica je u 20 dana odigrao čak 16 mečeva, a od toga pobijedio u njih 14. Ako ste gledali jučerašnje finale protiv Goffina, mogli ste primijetiti da je njegova fizička pojava bila identična kao npr. u prvo kolu Washingtona prije tri sedmice protiv Bjorna Fratangela. Kao da mu je ovo prvi meč nakon duže pauze.

Zbog toga što pobjeđuje, Medvedeva vjerovatno nisu pogodili Tsitsipasovi komentari o čudnoj igri.

„Potpuno se slažem“, rekao je Medvedev uz osmijeh. „To i pokušavam. Želim da protivnici promašuju zbog udaraca na koje nisu navikli. Uzeo sam mnoge mečeve jer se nikada ne naviknu. Pokušavam pronaći slabu tačku u svakom protivniku i onda pritiskati.“

„Ja zapravo nemam nijedan udarac koji se može opisati kao nevjerovatan. Ne serviram loše, ali ne serviram preko 210 kilometara na sat. Sve je stvar konzistentnosti. Moja taktika je natjerati protivnika da pati.“

„Osim ako ne igrate protiv 18-godišnjaka sa wild cardom, znate uglavnom kako svi igraju. Ako igrate protiv Rafe Nadala, znate, pa, ne njegove slabe tačke, ali ono što ne smijete raditi... A onda izgubite 6-3, 6-0!“

No, dok se Medvedev diči time što protivnike dovodi do ludila, tek je nedavno naučio kako da to isto ne čini sam sebi. Rus se ne stidi priznati svoje temperamentne prošlosti, ali pripisuje nedavne uspjehe činjenici da je naučio kako bolje vladati svojim emocijama. Medvedev se čak našalio nakon finala Washingtona da mu je to bio prvi put da nije nijednom psihički eksplodirao tokom turnira.

„Također nisam poludio ni u Montrealu. Osjećaj je mnogo ljepši, ali nisam siguran da jednog dana, možda sutra, neću polomiti tri reketa (u finalu protiv Goffina polomio je jedan). Radim na tome i nadam se da ću ovako nastaviti što je duže moguće.“

Trenutno najbolji Rus na Touru također se privikava na dodatnu pažnju. Prošle godine u Cincinnatiju, morao je igrati kvalifikacije da bi zaigrao u glavnom žrijebu. Ove godine, sve konferencije su mu se održale u glavnoj sobi za intervjue. Ali, Medvedev ne bježi od pažnje, već je prisvaja i nada se da će je biti i više.

„Volim intervjue dok god me ne pitate nepristojna pitanja. Pokušavam se ne folirati. Volim se izražavati i pokazivati moju ličnost“.

Nakon prvog osvojenog Mastersa, očekuje ga nekoliko dana pauze pa završni Grand Slam u New Yorku, gdje putuje kao igrač u najboljoj formi na svijetu. Ukoliko zadrži mentalnu hladnoću, nije isključeno da upravo on bude najveća prepreka slavnoj trojci na US Openu.

Učitaj još novosti