14. 08. 2019 - 13:15
Čolan: Možda će KSBiH pokrenuti tužbu zbog potpisivanja...
907
Shares
Čolan: Možda će KSBiH pokrenuti tužbu zbog potpisivanja štetnih ugovora

O BROJNIM PROBLEMIMA

Čolan: Možda će KSBiH pokrenuti tužbu zbog potpisivanja štetnih ugovora

14. 08. 2019 - 13:15
0
Shares

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine žrtva je duhova prošlosti i neraščišćenih računa koji prijete njegovom opstanku, kaže aktuelni generalni sekretar KSBiH Amer Čolan, piše Avaz.

Ovih je dana u prvi plan izbila tužba koju je još 2016. protiv KSBiH podnio bivši generalni sekretar Harun Mahmutović, tražeći sudskim putem od Saveza 500.000 KM. Riječ je o sumi za koju Mahmutović tvrdi da mu KSBiH duguje na ime provizija na koje je imao pravo prema ugovoru o radu.

Mahmutović je na svom profilu na Facebooku objavio dokumente za koje navodi da su dokaz da je bivši predsjednik Upravnog odbora KSBiH Nihad Imamović potpisao 2011. godine ugovor s klauzulom prema kojoj je Mahmutović imao pravo na naknadu u visini od 20 procenata od svakog sponzorskog ili donatorskog ugovora koji KSBiH realizira s nekim od pravnih subjekata.

Imamović je ranije tvrdio da se na ovom ugovoru ne nalazi njegov potpis.

Što to znači za ovaj slučaj i da li će KSBiH doći u situaciju da plaća Mahmutoviću ne samo 500.000 KM nego i porez, što bi moglo odvesti Savez u bankrot? Na to pitanje odgovor je dao Čolan.

“Mislim da su šanse 50:50, mnogo zavisi od toga kako će sudije reagirati na stvarne nalaze i navode ljudi iz Saveza, kad im se prezentira na koji način se sklapaju sponzorski, odnosno marketinški ugovori.

Jedno je kada ideš u firme kao privatno lice, kažeš da tražiš novac za Savez i navedeš da od toga imaš 20 procenata, a drugo kada si uposlenik Saveza i u tom svojstvu potpisuješ ugovore i za to što radiš imaš plaću. Tražit ćemo da se utvrdi način na koji su ugovori potpisivani, da li je kompanijama prezentirano gdje ide dio novca, da li je definirano ko plaća porez i slično.

Znate, firme ne daju novac Savezu zato što to traže Amer Čolan ili Harun Mahmutović, već zato što žele podržati državni savez i reprezentacije. Zašto bi neko dobio 20 procenata od ugovora od ”Elektroprivrede”, “BH Telecoma” i sličnih kompanija u državnom vlasništvu… Sumnjam da bi ijedna firma, pogotovo državna, dala novac Savezu ako bih im rekao da ja od toga imam 20 procenata.

Ako je strateška odluka državne firme da pomogne državnom savezu, zaista ne vidim kako neko može imati veze s tim. Pogotovo ne znam koja bi firma pristala da uplati, recimo, 20.000 KM, a nakon što se odbije 20 procenata provizije uz ostale troškove, uključujući porez, Savez dobije samo 10.000 KM – objašnjava Čolan i dodaje da će biti otvoreno i pitanje kako je moguće uzimati i tražiti novac za period kada su druge osobe bile ovlašteni potpisnici KSBiH, a ne bivši generalni sekretar”, rekao je Čolan za Avaz.

On dodaje da je KSBiH već oborio jedan finansijski izvještaj o uplatama i isplatama, koji si bitni za ovaj slučaj.

“Mahmutović je sebi, mimo plaće, već isplatio više od 180.000 maraka u vrijeme kada je bio generalni sekretar (od 2010. do 2016. godine), navodeći u isplatama da je riječ o prihodu prema ugovoru o djelu, međutim, ti ugovori nikada nisu prezentirani poreznicima i inspektorima Finansijske policije.

Spomenuti istražitelji, kao i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli su u KSBiH po nalogu Tužilaštva BiH, koje je pokrenulo istragu na osnovu prijave iz Saveza protiv Mahmutovića, nakon čijeg je odlaska utvrđen i veliki porezni dug.

“Spremam se da pišem SIPA-i i Tužilaštvu da nam pojasni situaciju, da znamo kako da se odredimo u ovom procesu i da li i mi, kao KSBiH, trebamo podnijeti tužbe protiv pojedinih osoba zbog štete koju je pretrpio Savez, kao i zbog potpisivanja štetnih ugovora”, rekao je za kraj Čolan.

Učitaj još novosti