25. 06. 2019 - 11:36
BIO JE NA SAMOM DNU, A SADA JE DOSTIGAO SAMI VRH Migrant koji...
907
Shares
BIO JE NA SAMOM DNU, A SADA JE DOSTIGAO SAMI VRH Migrant koji je krao sendviče da bi preživio, danas je MVP: Nevjerovatna životna priča o kojoj se može snimiti film

BIO JE NA SAMOM DNU, A SADA JE DOSTIGAO SAMI VRH Migrant koji je krao sendviče da bi preživio, danas je MVP: Nevjerovatna životna priča o kojoj se može snimiti film

25. 06. 2019 - 11:36
0
Shares

Janis Adetokumbo je proglašen za MVP-ja NBA lige, čime je krunisao fenomenalnu sezonu i zaokružio najnevjerovatniju životnu priču o kojoj može se snimiti film. Počeo je s dna, sada je na vrhu i živi svoj san.

Njegovi roditelji, Čarls i Veronika, preseili su se u Grčku iz glavnog grada Nigerije - Lagosa, 1991. godine, u nadi za boljim životom. U Atini su radili sve i svašta da bi prehranili petoro djece, koju su kasnije dobili. Među njima je bio i Janis, koji je rođen u Atini 1994. godine.

Čarls je povremeno radio kao majstor, a njegova supruga kao bebisiterka i to su bile jedine oblasti u kojima je moglo da se radi "na crno". Jedva su spajali kraj s krajem, a često nije bilo dovoljno hrane i za njihovu djecu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Man time flies.. #ThatHairCutTho #IThoughtIWasTheCoolestKidInTheNeighborhood ????????

A post shared by Giannis Antetokounmpo (@giannis_an34) on

Janis je od malih nogu naučio šta znači surovost ulice. Često je bio sam na ulicama Atine s drugim migrantima, krao je sendviče da bi mogao da se prehrani kada ogladni na ulici.

Pošto novac koji su zarađivali majka i otac nije bio dovoljan, Janis i njegova braća su od malih nogu počeli da rade. Prodavali su šešire, naočare za sunčanje i torbe na ulicama, kao djeca migranata, koja su bila odbačena i nisu bila priznata od strane grčkih vlasti. Dvadeset godina od preseljenja u Atinu, porodica Adetokumbo bila je odbacivana, tretirani su kao migranti, živjeli su bez papira, radili na crno...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Love you Mom❤️

A post shared by Giannis Antetokounmpo (@giannis_an34) on

Čovjek koji je sve preokrenuo, bio je Spiros Veliniatis, koji je pronašao Janisa na ulicama Atine i u njemu video nevjerovatan košarkaški talenat. Iako je Janis Adetokumbo kao mali više volio da igra fudbal, Veliniatis je u ekskluzivnom razgovoru za Telegraf otkrio kako je ubijedio "Grčku zvijer" da se opredjeli za igru pod obručima.

- Shvatio sam da Grčka nije spremna za problem imigranata. Vidio sam da ima mnogo djece migranata koja su veliki talenti, a gube živote ili postaju kriminalci na ulicama Atine. Tada sam došao na ideju da pomognem toj djeci kroz neki košarkaški program - kaže Veliniatis za Telegraf.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Some much swag in one photo!! Don’t mess with us ???? #Antetokounbros

A post shared by Giannis Antetokounmpo (@giannis_an34) on

- Kad sam vidio Janisa 1997. nije igrao košarku, već fudbal. Imao sam dosta problema da ga ubijedim, jer sam morao da nađem posao za njegovog oca i da nađem sponzora za porodicu. Lukas Karakusis je bio taj koji je dao novac. Odveo sam ga u klub Filifitikos iz Atine da trenira. U početku dvije godine smo trenirali zajedno, a onda je otišao kod trenera Grigoris Melasa, a onda kod Takis Ivasa koji je bi njegov posljednji trener do NBA - prisjetio se Spiros Veliniatis, koji je na prvi pogled prepoznao NBA potencijal.

- Osjetio sam kad sam ga vidio da može biti NBA igrač. Pitao sam se da li su svi slijepi kad nisu vidjeli ovaj talenat. Uspio sam da ubijedim ljude da finansijski pomognu momka od 13 godina i to se nikada nije desilo ranije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Had to find a new approach to an old dream????

A post shared by Giannis Antetokounmpo (@giannis_an34) on

Janis je imao karakter šampiona, rođen je da preživi, a to je naučio u najsurovijim uslovima kao odbačeno migrantsko dete, koje je očvrsnulo na ulici. Spiros ga je samo naučio košarci, a kada se talenat spojio s takvim karakterom, dobili smo najveću NBA zvijer današnjice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I’m doing it for the people I love ❤️ #nbaallstar2019

A post shared by Giannis Antetokounmpo (@giannis_an34) on

- Nema sumnje, Janis ima karakter za opstanak, on je rođen da preživi, to se vidjelo u njegovim očima. On je bio već šampion i prije mene, ja sam ga samo naučio košarku i stvorio neke ambicije. On će uraditi sve da preživi. Ko god je radio s djecom zna da je to najvažnije. Ima potencijal, sada je u krucijalnom dijelu karijere. Mora biti strpljiv. Mora da sačeka tri godine dok ode na sljedeći nivo. Mora donijeti prave odluke u karijeri - bile su reči Veliniatisa, koji je ovu priču otkrio za Telegraf samo godinu dana nakon što je Janis proglašen za MVP-ja NBA lige.

Janisu su ovakvi šampionski geni i ovakvo vaspitanje ugrađeni u DNK od majke i oca, koji su bili nevjerovatni borci i koji su se žrtvovali zbog njih. Svoje živote su podredili Janisu i ostaloj djeci, a novi MVP NBA lige nije zaboravio da im zahvali na tome. Kada je ugledao svoju majku u publici, emocije su buknule.

giannis

- Ona je moj heroj. Kada si dječak, ne vidiš budućnost. Ako imaš dobrog roditelja, on vidi budućnost umjesto tebe. Ona je uvijek to vidjela u nama, uvijek je verovala u nas, uvijek je bila tu za nas, Ona je osnova naše porodice. Ti si moj heroj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy Father’s Day! I miss you❤️

A post shared by Giannis Antetokounmpo (@giannis_an34) on

U nastavku kroz suze, grčki košarkaš s puno emocija govorio je i o svom ocu, koji je preminuo 2017. godine, a koji je jedan od razloga njegovih blistavih partija.

- Takođe i moj otac. Želim da mu se zahvalim. Očigledno, on nije danas sa mnom. Svakoga dana kada kročim na parket, uvijek mislim na njega i to me motiviše i gura da igram još jače i napredujem čak i kada osjetim umor i nije mi dan...

Učitaj još novosti