19. 06. 2019 - 08:51
Najveće iznenađenje Cope, Brazilcima ni tri gola nisu bila...
907
Shares
Najveće iznenađenje Cope, Brazilcima ni tri gola nisu bila dovoljna za pobjedu

VAR UMIJEŠAO PRSTE

Najveće iznenađenje Cope, Brazilcima ni tri gola nisu bila dovoljna za pobjedu

Sport.ba
19. 06. 2019 - 08:51
0
Shares

Sinoć smo vidjeli i najveće iznenađenje na Copa Americi dosad. Brazil i Venezuela odigrali su susret bez pogodaka, a takav ishod odlučile su dvije stvari - nepreciznost brazilskih igrača i sudijska trojka, odnosno VAR.

Od samog starta Karioke su uspostavile potpunu kontrolu utakmice i nizale šansu za šansom, ali Neres, Richarlison, Coutinho i ostatak družine nisu uspjeli pronaći put do gostujuće mreže. Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da je od ukupno 19 udaraca prema suparničkom golu tek jedan završio unutar okvira vrata i tražio reakciju venezuelanskog golmana Farineza. Venezuela je svoje šanse, kako se i moglo očekivati, tražila iz rijetkih kontranapada. 

Ipak, više od promašaja Brazil je frustrirao glavni sudac utakmice i njegova koordinacija s VAR-om. Prvi gol poništen je u 38. minuti Firminu zbog prekršaja u napadu, kada je rukama odgurnuo suparničkog braniča u nastojanju da dođe u bolju poziciju za šut. U 68. minuti ista je sudbina zadesila i Gabriela Jesusa koji je postigao gol, ali je VAR odbor presudio da se radi o ofsajdu. Brazilci su se već žalili na ovu odluku jer smatraju da lopta koju je odbio suparnički branič predstavlja i sasvim novu akciju.

Konačno, u 87. minuti vidjeli smo i "hat-trick" kada je Coutinho pogodio mrežu i ova odluka je djelovala najkontroverznije. Ipak, na usporenoj i uvećanoj snimci vidi se kako je Firmino posljednji dirao loptu, a on se u tom trenutku nalazio u ofsajdu. 

Brazilski, ali i drugi mediji već su podrugljivo VAR nazvali "Venezuelan assistant referee". Nakon dvije utakmice po skupini Brazil i Peru imaju po 4 boda, Venezuela 2, a Bolivija 0. Venezueli u zadnjoj utakmici igra samo jedan scenarij - moraju svladati Boliviju i nadati se da u utakmici između Brazila i Perua neće biti remija. 

Učitaj još novosti