17. 06. 2019 - 09:44
Totalna čistka u Barceloni: Skoro cijela postava na prodaju,...
907
Shares
Totalna čistka u Barceloni: Skoro cijela postava na prodaju, na listi i Rakitić! NA LISTI JE I JEDNO VELIKO IZNENAĐENJE

Totalna čistka u Barceloni: Skoro cijela postava na prodaju, na listi i Rakitić! NA LISTI JE I JEDNO VELIKO IZNENAĐENJE

Index.hr
17. 06. 2019 - 09:44
0
Shares

Barcelonina transfer politika dugo je bila primjer dobrog rada, ali taj trend posljednjih godina ne vrijedi. Katalonci više nisu specifični na tržištu, a o njihovoj tradiciji se samo priča. 

Ogromne probleme stvorili su poslovi koje je klub obavio nakon transfera Neymara u Paris Saint Germain za 222 milijuna eura, u najvećem svjetskom transferu u povijesti. Taj transfer bio je okidač nakon kojeg su mnogi igrači plaćani bitno više nego što bi bili da se on nije dogodio, a to se najbolje vidi na Barceloninoj kupnji Dembelea i Coutinha. Dvojac je doveden jer je Barcelona morala nadoknaditi neočekivan odlazak Neymara pa su igrače u panici preplatili samo kako bi smirili nezadovoljne navijače koji su protestirali zbog načina na koji je Brazilac otišao s Camp Noua. 

Podsjetimo, Barcelona je nakon prodaje Neymara dovela Ousmanea Dembelea i Phillipea Coutinha i platila ih 270 milijuna eura. Doveli su i Paulinha, Nelsona Semeda, Yerryja Minu pa prošlog ljeta i Malcoma, Clementa Lengleta, Arthura, Gerarda Deulofeua, Artura Vidala i Kevina Princea Boatenga.

paulinho-barcelona-deportivo-laliga-17122017-gj339pm3lr6b1famgchlos232

O kvalitetama Frenkieja de Jonga koji je ljetos dogovorio "gažu" od 75 milijuna eura tek će se pričati u idućoj godini, a ne treba zaboraviti da je u planu kupovina Antoinea Griezmanna. Katalonci se nadaju i Matthijsu De Ligtu, ali da bi ga doveli moraju prvo pobijediti Juventus i PSG, oba velikana također zainteresirana za Nizozemca. Francuzi su mu ponudili dvostruku veću plaću od one koju mu nudi Barcelona, ali priča je još potpuno otvorena. S druge strane, za Griezmanna se već neko vrijeme tvrdi da je potpis pitanje dana. 

"Svima je jasno gdje će Griezmann igrati sljedeće sezone. Svi to već znamo, još od ožujka. Njegov naredni klub je Barcelona", rekao je Gil Marin za katalonski Sport i tako navijestio veliki transfer. 

antoine-griezmann-cropped12aubwicqj2eu1j74pkpmwpf67jpg

Planiraju se žestoke brojke u rashodima, pa bilancu treba izbalansirati prodajom. Ugrubo, Barcelona je tijekom posljednje dvije godine potrošila preko 500 milijuna eura na pojačanja i zaradila oko 360 milijuna od prodaje. Dakle, minus iznosi oko 140 milijuna eura. 

Najveća enigma ove Barcine generacije je Coutinho. Brazilac je na otvaranju Copa Americe postigao dva gola za Selecao i pokazao da nije problem (samo) u njemu, već da mu Barcelonin sustav, odnosno filozofija Ernesta Valverdea ne odgovaraju. Bez obzira na opravdanja koja se mogu naći za njegove igre u Barceloni, od igrača plaćenog 140 milijuna eura očekuje se više.

coutinhobrazil

Težak slučaj je i Ivan Rakitić, kojeg će Barcelona staviti na transfer listu, iako je jedan od najzahvalnijih igrača posljednjih godina. Bolji ugovor ipak čeka duže od godinu dana i trenutno je uzeo time out i odmak od reprezentacije, ali i kluba u kojem je proveo pet godina života. U međuvremenu, mediji bliski klubu objavili su da kako se Valverde na sastanku složio da Rakitić uđe na transfernu listu, ukoliko će otvoriti prostor za pojačanja. Barcelona traži oko 35 milijuna eura, a Rakitić je u kontaktu s Interom. Spominju se i engleski klubovi, no nema papirnate ponude. 

Baš danas navršeno je pet godina od Rakitićevog potpisa za Barcelonu...

Rakitićevim odlaskom otvara se prostor za De Jonga. 

Prošlog mjeseca procurila je informacija da Barcelona za Jaspera Cillesena, golmana koji je od dolaska 2016. godine za 25 milijuna eura bio tek drugi vratar,  sada traži 60 milijuna eura. Valencija je, navodno, prva na listi, ali nije spremna platiti toliko. Ako Barcelona popusti i pristane na cijenu od 30 milijuna eura, mogli bi se dogovoriti.

cillessen-cropped-1h68h95hyrxft1hokyl4yriyl6

Iznenađenje je vijest da bi klub mogao napustiti i Nelson Semedo, tvrdi Marca. Semedo želi otići, a upravu Barcelone o tome je obavijestio njegov agent Jorge Mendes. Situaciju prati Diego Simeone koji traži desnog beka nakon odlaska klupske legende Juanfrana. Barcelona ga nije voljna prodati jer tada i sami moraju naći novog desnog beka, ali ako je igrač odlučio, bit će nemoćni. Izvori bliski klubu kažu da bi Semedo mogao otići u transferu teškom oko 50 milijuna eura. 

A što će biti s Malcomom, igračem kojeg je Barcelona praktički otela Romi i platila ga Bordeauxu 41 milijun eura, ali od njega nije imala naročite koristi? Mundo Deportivo piše da je Malcomov agent, Luis Fernando Menez Garcia bio na sastanku u Barcelonu, Brazilac ne želi otići, ali Barcelona bi ga odmah pustila za novac koji su oni platili Bordeauxu. 

malcom-suarez

Na "listi za odstrel"; kako pišu španjolski mediji su još Denis Suarez, Rafinha Alcantara, Andre Gomes i Cucurella,a od njihovih se transfera očekuje zarada od oko 75 milijuna eura. Valverde je otpisao Suareza, a ovaj se nije proslavio prošle zime kad je bio na posudbi u Arsenalu pa Barcelona za njega teško može dobiti više od 20 milijuna eura. Andre Gomes na posudbi je u Evertonu koji ga želi zadržati, a za to će morati platiti 30 milijuna eura. 

Cucurella i Palencia, dva polaznika La Masije, zajedno mogu donijeti oko 20 milijuna eura, a u obzir treba uzeti da bi Barcelona u njihove transfere ubacila i klauzule prema kojima ima pravo ponovno otkupiti nogometaše za određen iznos kako bi se osigurala u slučaju da uspiju u klubovima u koje odu. 

navijacibarcelona

Barcelona planira zaraditi oko 300 milijuna eura, prema projekcijama na papiru. Uprava Barcelone ističe da će im taj iznos biti neophodan kako bi realizirali poslove koje planiraju ovog ljeta. 

Učitaj još novosti