15. 06. 2019 - 19:08
KLOPP UTROSTRUČIO VRIJEDNOST LIVERPOOLOVOG KADRA: Svi se...
907
Shares
KLOPP UTROSTRUČIO VRIJEDNOST LIVERPOOLOVOG KADRA: Svi se pitaju kojim putem dalje

KLOPP UTROSTRUČIO VRIJEDNOST LIVERPOOLOVOG KADRA: Svi se pitaju kojim putem dalje

15. 06. 2019 - 19:08
0
Shares

Jürgen Klopp debitirao je na klupi Liverpoola 17. oktobra 2015. godine u utakmici protiv Tottenhama na White Heart Laneu u kojoj nije bilo golova.

Kadar koji je u tom renutku imao na raspolaganju, nakon što je naslijedio Brendena Rodgersa, vrijedio je manje od 400 miliona eura. Danas, međutim, raspolaže s kadrom čija je ukupna vrijednost prešla granicu od milijardu eura, tačnije riječ je o cifri od milijardu i stotinu miliona eura.

Pokazuje to, naime, zanimljiv podatak koji je danas izbacio Transfermarkt i koji u jednom aspektu svjedoči o transformaciji kroz koju je Liverpool prošao u posljednje četiri godine. Što se tiče ostalih stavki u financijskoj konstrukciji, stvari izgledaju ovako — pod Kloppom je iz Liverpoola otišlo 26 igrača ukupne vrijednosti 289 miliona funti, dok ih je na Anfield stiglo dvadeset uz ukupni trošak od 382 milijuna i 250 tisuća funti. Dakle, razlika je manja od stotinu milijuna funti, a rast vrijednosti kadra u istom periodu iznosio je više od 700 miliona eura. Nije loše.

Naravno, u cijeloj priči u obzir treba uzeti i inflaciju koju su u prvom redu potaknuli transfer Neymara iz Barcelone u PSG i dodatni upliv arapskog novca u europski nogomet. Ali niti prvo niti drugo ne umanjuje značaj onoga što je Klopp u Liverpool uspio postići —  ne uzimajući u obzir samo stvari na travnjaku, Klopp je digao vrijednost većini onoga što je imao na raspolaganju, a klub je pretvorio u poželjnu destinaciju za mlade elitne talente i skupi izlog za financijski moćne.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti transfer-politiku Liverpoola u budućnosti. Kadar je razmjerno mlad, iznimno kvalitetan i atraktivan svima koji ciljaju na vrh u koji je u međuvremenu stigao i sam Liverpool. Hoće li doći do prodaje i zatim novog ciklusa investicija bilo u mlađe talente ili provjerena imena ostaje za vidjeti.

Učitaj još novosti