14. 06. 2019 - 14:40
Počinje Copa Amerika, Čile ide po hat-trick: Može li konačno...
907
Shares
Počinje Copa Amerika, Čile ide po hat-trick: Može li konačno zasjati Messi ili Karioke bez Neymara?!

NOVI SPEKTAKL NA POMOLU

Počinje Copa Amerika, Čile ide po hat-trick: Može li konačno zasjati Messi ili Karioke bez Neymara?!

Sport.ba
14. 06. 2019 - 14:40
0
Shares

Noćas počinje 46. Copa America, najstarije nogometno kontinentalno natjecanje na Svijetu. Domaćin ovogodišnjeg izdanja je Brazil. Prvo natjecanje održano je 1910. godine, ali samo s tri sudionika.

Osim 10 južnoameričkih reprezentacija na natjecanju će nastupati i Katar, kao pobjednik te Japan, kao finalist Azijskog Cupa. Gostovanje reprezentacija s drugih kontinenata nije novost ovogodišnjeg natjecanja, Costa Rica je sudjelovala tri puta, Meksiko šest, SAD i Japan po dva puta te Honduras jedanput.

Najviše naslova prvaka ima Urugvaj 15, zatim slijedi Argentina 14, Brazil s osam, Paragvaj, Peru i Čile po dva te Kolumbija i Bolivija po jedan. Posljednji naslov uzela je reprezentacija Čilea 2016. godine.

Natjecanje je postavljeno u tri grupe po četiri reprezentacije. U drugu fazu prolaze prve dvije momčadi iz svake grupe te dva najbolja trećeplasirana.

Turnir otvaraju od 02:30 sati po našem vremenu domaćin Brazil i Bolivija.

Brazil je domaćin te kao i uvijek jedan od glavnih favorita natjecanja, no posljednji naslov su uzeli davne 2007. godine. Ostali su bez glavne zvijezde Neymara, koji se ozlijedio na pripremama za natjecanje. Međutim, Brazil je pun zvijezda pa će bez obzira na ovu ozljedu jurišati na naslov na krilima Coutinha, Richarlisona i društva.

Bolivija je jedini naslov osvojila 1963. godine, nakon toga su najbliže naslovu bili 1997. godine, kad su izgubili finale od Brazila.

Venezuela je momčad koja bi kvalitetom uz Brazil trebala proći dalje u ovoj skupini. Prvi put su participirali na natjecanju 1967. godine i završili peti. Najbolji im je rezultat iz 2011. godine, kad su igrali polufinale protiv Paragvaja i ispali lutrijom jedanaesteraca, da bi ih u utakmici za treće mjesto porazio Peru rezultatom 4:1. Današnja momčad predvođena je Tomasom Rinconom, veznjak Torina, koji je do sad skupio 96 nastupa za svoju zemlju te glavnom zvijezdom Salamonom Rondonom, napadačem West Bromwicha. Veliki problem Igračima Venezuele može predstavljati politička situacija u zemlji, no to im može biti i dodatna motivacija, da bar na neki način razvesele i ujedine naciju.

Peru je dva puta osvojio ovo natjecanje, ali posljednji put davne 1976. godine. Bili su i sudionici prošlog Svjetskog prvenstva, gdje se i nisu nešto proslavili. Momčad predvodi 35-godišnji Paulo Guerrero, koji je za reprezentaciju odigrao 89 susreta te pridodao 35 golova.

Grupa B: Argentina, Kolumbija, Paragvaj i Katar

Argentina je poput Brazila uvijek jedan od glavnih favorita. Na zadnje dvije Cope su igrali finale, no oba puta ih je koštala lutrija jedanaesteraca protiv Čilea. Osvojili su 14 puta kontinentalno natjecanje te imaju najviše pobjeda u povijesti natjecanja. Međutim, naslov prvaka čekaju od 1993. godine, što je za tako moćnu reprezentaciju ipak predugo. Momčad je prepuna internacionalnih zvijezda, a predvode ih Lionel Messi, Aguero, Dybala, Di Maria i društvo. Kad imate takve igrače sve osim naslova je neuspjeh, a to je jedan od glavnih utega ove reprezentacije.

Kolumbija je uz Argentinu glavni favorit za prolazak skupine. Najbolji im je rezultat naslov prvaka iz 2001.godine., a uz to imaju jedno drugo mjesto iz 1975. godine te četiri treća mjesta. Današnja momčad je također prepuna zvijezda, a listu predvode Falcao, James Rodriguez, Duvan Zapata, Muriel, Ospina…

Paragvaj ima dva naslova iz 1953. i 1979. godine, a od tad najbolji im je rezultat drugo mjesto iz 2011. godine, kad ih je Urugvaj pomeo u finalu rezultatom 3:0. Imaju jako iskusnu momčad, no ždrijeb ih nije mazio, dodijelivši im Argentinu i Kolumbiju.

Katar se na ovo natjecanje plasirao osvojivši Azijski kup. Zasigurno su u uzletu, od kad su dobili domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022.. Međutim, sve osim tri poraza za njih bi bio uspjeh.

Grupa C: Urugvaj, Ekvador, Japan, Čile

Urugvaj je s 15 naslova lider po broju trofeja u ovom natjecanju. Reprezentacija s najmanje stanovnika koja je osvojila Svjetsko prvenstvo, imaju dva naslova, također i koja je osvojila Olimpijske igre. Momčad predvođena zvijezdama poput Luisa Suareza, Cavania, Godina s pravom računa na najveće domete na turniru te su zasigurno u top tri favorita za naslov.

Ekvador ima dva četvrtfinala ovog natjecanja i njihov eventualni domet je plasman kao treća najbolja momčad. Glavne zvijezde momčadi su Enner Valencia, Antonio Valencia.

Čile je osvojio posljednja dva naslova i napada treći u nizu. No, na prošlima su imali jako puno sreće, jer su u finalima savladali Argentince na jedanaesterce. Momčad predvode zvijezde poput Alexisa Sancheza, koji mora prezentirati puno bolju igru nego što je prikazuje u dresu Manchester Uniteda i Arturo Vidal. Mjesto im je u drugom krugu i mišljenja smo da su uz Urugvaj glavni favoriti za prolazak skupine.

Japanu je ovo drugo sudjelovanje na ovom natjecanju. Prvi put su nastupili preko pozivnice 1999. godine, a ove su se plasirali kao drugoplasirana reprezentacija Azijskog kupa. Mišljenja smo da su njihove šanse za prolazak skupine minimalni i da bilo koji osvojen pod predstavlja uspjeh

Učitaj još novosti