10. 06. 2019 - 14:38
SVE AS DO ASA Deset najboljih kupnji ovog ljeta
907
Shares
SVE AS DO ASA Deset najboljih kupnji ovog ljeta

OD ERIKSENA DO BAILLYJA

SVE AS DO ASA Deset najboljih kupnji ovog ljeta

Index.hr
10. 06. 2019 - 14:38
0
Shares

Postoji samo jedna kategorija nogometaša povoljnija od onih kojima ugovor istječe "na ljeto". To su oni kojima ugovor istječe idućeg ljeta. 

Igrači kojima ugovor s njihovim klubom završava 30. lipnja ove godine, od prvog dana 2019. bili su slobodni pregovarati izravno sa zainteresiranim klubovima, bez traženja dozvole od poslodavaca te ako bi se s potencijalnim poslodavcem uspjeli dogovoriti, u novi klub ovog ljeta prelaze kao slobodni igrači. To znači bez plaćanja odštete.

Nogometaši pak kojima ugovori istječu na ljeto iduće, 2020. godine, još ne smiju pregovarati izravno sa zainteresiranim klubovima, nego to mogu tek nakon što njihov poslodavac prihvati ponudu i dogovori odštetu s klubom koji ih želi angažirati.

Ali ako ti igrači žele otići ili ako njihovi aktualni klubovi ne žele produljiti suradnju, onda oni najčešće i s obzirom na to da im brzo istječe ugovor, klub napuštaju uz odštetu koja je u pravilu niža od procijenjene tržišne vrijednosti tih nogometaša. Neke se čak tada može kupiti i u pola cijene. Zato su oni posebno tražena roba na tržištu 

Jasno je i zašto. Zainteresirani klub zna da je igrač kojeg žele blizu kraja suradnje s aktualnim klubom i da njegov poslodavac ne može tražiti odštetu visine kao da ga s igračem veže dugotrajni ugovor. 

Ovoj desetorici poznatih nogometaša, koje smo poredali po njihovoj tržišnoj vrijednosti na Transfermarktu, ugovori istječu u lipnju 2020.:

Christian Eriksen (Tottenham, 85 milijuna eura)

Playmaker Spursa preko agenta je poručio da je nakon šest godina u tom klubu željan novih izazova. Jedan je od rijetkih s ovog popisa koji će držati cijenu i bez obzira na to što mu ugovor istječe.

eriksen

Marcus Rashford (Manchester United, 80 milijuna eura)

Mladi (21) napadač Uniteda nije klasičan primjer igrača s "izlaznim" ugovorom, jer iako mu završava idućeg ljeta, ima opciju produljenja za još godinu dana. Teško da će otići iz Manchestera. 

rashford

David De Gea (Manchester United, 70 milijuna eura)

Iza jednog od najboljih golmana na svijetu je katastrofalna sezona, tijekom koje je bio jedan od najgorih igrača užasnog Uniteda. To, kao i činjenica da je u Manchesteru već osam godina i da mu se ne ostaje tamo, gotovo sigurno ga tjeraju s Old Trafforda. De Gea je u najboljim golmanskim godinama (28), ali pod hitno mora u drugi klub kako bi vratio reputaciju i status. 

degea

Willian (Chelsea, 50 milijuna eura)

Ofenzivac Bluesa nakon šest godina odlazi sa Stamford Bridgea. Do kraja ljeta napunit će 31 godinu, pa će klub koji ga bude kupio platiti manje od iznosa na koji je procijenjen. 

willian

Toby Alderweireld (Tottenham, 40 milijuna eura)

Stoper Spursa atraktivan je na tržištu jer mu je 30 godina, dakle može još neko vrijeme kvalitetno trajati, ali i zato što mu je ugovor blizu kraju.

alderwireld

Ilkay Gundogan (Manchester City, 40 milijuna eura)

Kao i u slučaju Rashforda, teško da će i ovaj igrač napustiti klub s kojim ga ugovor veže još godinu dana. 

gundogan

Ryan Sessegnon (Fulham, 35 milijuna eura)

Mladić (19) koji igra kao lijevi bek i krilo, bio je najveći hit pretprošle sezone Championshipa. Očekivalo se da će klinac koji je Fulham doveo do Premier League blistati i na najvišoj razini, ali to se nije dogodilo, a njegov klub ekspresno se vratio u drugu ligu. Ali Sessegnon nije igrač za taj rang.

ryan-sessegnon

Nemanja Matić (Manchester United, 35 milijuna eura)

Kao i većina igrača Uniteda, nalazi se na prekretnici. Ovog ljeta napunit će 31 godinu i vjerojatno otići.

matic22

Jan Vertonghen (Tottenham, 30 milijuna eura)

Od 32 godine života belgijski branič je čak sedam proveo među Spursima. Sada mu se, kao sunarodnjaku i kolegi iz obrane Alderweireldu, bliži kraj ugovoru. Ali Vertonghen je ipak stariji. 

verthongen

Eric Bailly (Manchester United, 30 milijuna eura)

Prije tri godine United ga je platio 38 milijuna eura, ali stoper je od tada odigrao tek 74 utakmice. Koliko je Bailly potonuo nakon ozljeda i loših utakmica, govori i to što je u netom završenoj sezoni, tijekom koje je United igrao užasno, pri čemu je obrana bila posebno kriminalna, uspio sakupiti tek 18 nastupa.

bailly

Učitaj još novosti