09. 06. 2019 - 12:42
KO JE SUDAC KOJI JE IZLUDIO NOVAKA U POLUFINALU: Majka ga je...
907
Shares
KO JE SUDAC KOJI JE IZLUDIO NOVAKA U POLUFINALU: Majka ga je natjerala da bude arbitar,  a to nije sve

KO JE SUDAC KOJI JE IZLUDIO NOVAKA U POLUFINALU: Majka ga je natjerala da bude arbitar, a to nije sve

09. 06. 2019 - 12:42
0
Shares

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković nije se plasirao u finale ovogodišnjeg Rolan Garosa pošto je u polufinalnom susretu izgubio od Dominika Tima sa 3.2, u meču koji je dobrim dijelom obilježio španski sudija Žaum Kampistol.

Naravno, u teniskom svijetu, o sudijama se malokada ozbiljnije priča jer, jednostavno, rijetko se dešava da oni budu u centru pažnje tokom nekog meča.

Ipak, Kampistol je u dva navrata na nevjerovatan način omeo učesnika polufinala i ušao u raspravu sa njim, a sticajem okolnosti, to je bio baš Srbin, Novak Đoković.

Prvo je Španac u prelomnim momentima 4. seta, nekad i preuranjeno, opominjao Novaka na vrijeme za servis, što Đokoviću nije, ni malo lako palo, ali je sa njim popričao i pitao ga da li je ikada igrao tenis.

Potom, arbitar je Novaku oduzeo osvojeni poen i dodijelio ga Austrijancu za brejk loptu. Upravo zbog ovih odluka, a baš onako kako mu je Novak i predvidio, sudija Kampistol se proslavio.  Tako su se brojni ljubitelji tenisa zapitali: Ko je kontroverzni sudija koji je imao "kriminalne odluke" na jednom od najprestižnijih teniskih turnira sviijeta.

Zapravo, riječ je o arbitru koji se kao mali bavio tenisom, a posebno je zanimljivo da ga je majka bukvalno natjerala da bude arbitar. Kao klincu, stalno mu je poslije mečeva govorila da mora da ponovi svaku sudijsku odluku sa meča koji je gledao.

Trenirao je u Barseloni, jedno vreme je bio i sakupljač loptica, da bi onda dobio posao kao linijski sudija. Od 2010. godine sudi mečeve, a tek prije dvije godine promovisan je u najviši rang "zlatne značke" koji mu daje mogućnost da vodi mečeve od Rolan Garosa do Dejvis i Fed Kupa i Olimpijskih igara.

- Najbolji dio posla, bez sumnje, je što si sa najboljim teniserima planete, na nekim od najljepših mjesta svijeta. Sjedenje u toj sudijskoj stolici tokom važnih mečeva je najbolji osjećaj u profesiji - rekao je za sajt Rolan Garosa Španac, a sve navijače u Srbiji, posebno je zanimljiv stav Kampistola o "Oku sokolovom".

- Potpuno opravdavam odluku da se taj sistem ne koristi na šljaci u Francuskoj. Ne želim "oko sokolovo" na Rolan Garosu, jer je mogućnost da se provjeri poen lično odlična stvar za ovaj turnir.

 

Učitaj još novosti