29. 05. 2019 - 13:30
OVO DOSAD NIJE VIĐENO, FINALE EVROPSKE LIGE BIT ĆE IGRANO DVA...
907
Shares
OVO DOSAD NIJE VIĐENO, FINALE EVROPSKE LIGE BIT ĆE IGRANO DVA DANA: Evo zašto!

OVO DOSAD NIJE VIĐENO, FINALE EVROPSKE LIGE BIT ĆE IGRANO DVA DANA: Evo zašto!

Sport.ba
29. 05. 2019 - 13:30
0
Shares

U 21h večeras odigrat će se finalna utakmica Lige Evrope između Arsenala i Čelsija u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu, a već sada je specifična zbog bojkota većine navijača i političkih restrikcija, iako UEFA strogo zabranjuje miješanje politike u sport.

Cijene prevoza, avionskih letova i ostalog saobraćaja, te karata za utakmicu su enormne pa je dosta navijača i jednog i drugog kluba odustalo od putovanja.

Aerodrom u Bakuu može da primi 15.000 putnika dnevno, pa su navijači upućeni da lete do Tbilisija u susjednoj Gruziji i da onda vozom dođu do prijestonice Azerbejdžana. Ali, od Tbilisija do Bakua ima 600 kilometara, pa vožnja samo u jednom pravcu traje i po šest sati.

Zato su mnogi navijači vratili ulaznice. Uostalom, i dobili su samo po šest hiljada karata za finale, što je do sada nezabilježen slučaj. Londonski mediji oštro kritikuju UEFA zbog odluke da se finale Lige Evrope igra u Bakuu.

Mnoge posebno iritira činjenica da će meč početi tek u 23 časa po lokalnom vremenu, kako bi se, zbog vremenske razlike, termin uklopio sa stalnim početkom ovakvih mečeva u ostatku Evrope, a to je 21 sat.

Tako će dodjela pehara biti tek sutradan po azerbejdžanskom vremenu – u jedan iz ponoći, što je do sada nezapamćeno.

U slučaju da se igraju produžeci ili pobjednik bude odlučen poslije penala, šampion bi mogao biti poznat tek između dva i tri sata iza ponoći.

Ali, to nije kraj problema. Arsenalovi navijači uputili su službeni prigovor, jer je azerbejdžanska Ambasada u Londonu mnogima odbila da izda vize za odlazak na utakmicu u Baku, a razlog je to što su jermenskog porekla i ne može im garantovati bezbjednost.

Tako će zbog latentnog sukoba Azerbejdžana i Jermenije neki navijači biti uskraćeni da odu na finale, a meč će propustiti i vezista “tobdžija” Henrik Mhitarijan koji je državljanin Jermenije.

Sve to je izazvalo bijes britanskih medija i navijača, ali iz UEFA smatraju da se fudbal mora popularisati i da navijači treba da se naviknu na neudobnija putovanja.

Učitaj još novosti