24. 05. 2019 - 11:39
Da nije bilo prodaje: Oni bi sada bili glavni konkurent PSG-u,...
907
Shares
Da nije bilo prodaje: Oni bi sada bili glavni konkurent PSG-u, a ne bi tavorili u ovakvom sivilu

LE HAVRE

Da nije bilo prodaje: Oni bi sada bili glavni konkurent PSG-u, a ne bi tavorili u ovakvom sivilu

Germanijak.hr
24. 05. 2019 - 11:39
0
Shares

Iako naslov zvuči pomalo nevjerojatno jer se Le Havre trenutno natječe u drugoj ligi, radi se o sredini koja je odgojila pregršt velikih svjetskih zvijezda. Naravno, nisu ih bili u mogućnosti zadržati zbog skromnog budžeta koji ne može parirati ozbiljnijim momčadima, ali da su zadržali sve što su proizveli, danas bi bili najjača sila Francuske uz Paris Saint Germain.

Na golu je Steve Mandanda, golman rođen u Kinshasi, ali odrastao u Le Havreu. Danas je u veteranskim godinama, ali i dalje je prvi golman Marseillea, u koji je prešao 2007. prvo na posudbu, a potom je i otkupljen za 2,5 milijuna eura. Za reprezentaciju Francuske skupio je 28 nastupa.

mandanda

Obrana je najmanje zvučan dio ove momčadi, no opet vrlo respektabilan. Benjamin Mendy je slijedio primjer Mandande te je 2013. za 4 milijuna eura Le Havre zamijenio za Marseille. Tri godine kasnije prelazi u Monaco s kojim osvaja naslov prvaka i to kao jedan od najvažnijih igrača momčadi. Time je zaradio status reprezentativca i transfer u Manchester City za 57,5 milijuna eura.

2

Jordan Ikoko preko mladih kategorija Creteila i PSG-a dolazi u Le Havre s 19 godina, odigrao je samo jednu sezonu, no bila mu je to prva prava seniorska godina koja ga je lansirala u Lens te potom Guingamp, gdje je i danas. Ujedno je reprezentativac DR Konga, zemlje iz koje vuče korijene.

Prošloljetnim ulaskom u Premiership, gazde Fulhama isprsile su se sa 110 milijuna eura za dovođenje novih igrača, a jedan od njih bio je i Maxime Le Marchand, stigao iz Nice. Ovaj iskusni branič dijete je Rennesa, ali tamo nikad nije dobio pravu priliku. Njihovu grešku ispravio je Le Havre kojemu se odužio sa šest punih sezona i 173 utakmice, prije nego je za 600 tisuća eura preselio na azurnu obalu.

Vraćamo se u 2005. godinu. Roman Abramovič suludo troši kako bi od Chelseaja stvorio europskog prvaka, a jedno od pojačanja stiglo mu je iz naše postave. Lassana Diarra poznat je kao pravi terijer i trkač u veznom redu, a za njega je ruski oligarh isplatio 4,5 milijuna eura. Kasnije je nanizao brojne europske velikane u svojem životopisu poput Reala, Arsenala, Marseillea i PSG-a, a dres Tricolora odjenuo je 34 puta.

lassana-diarra

Veliki talent francuskog, a u budućnosti možda i alžirskog nogometa, svakako je Rafik Guitane. Dijete Le Havrea i standardan član mlađih uzrasta francuske selekcije, u siječnju 2018. za 8 milijuna eura prelazi u Rennes, ali ga je teška ozljeda koljena usporila u razvoju. Još uvijek nije odabrao koju će reprezentaciju predstavljati u seniorskoj konkurenciji.

Najveće ime u ovoj postavi bez dileme je Paul Pogba. Ponajbolji veznjak svijeta s 13 godina dolazi u akademiju Le Havrea i tamo ostaje sve dok njegov talent nije zapeo za oko Sir Alexu Fergusonu. Nastavak priče dobro nam je poznat. Na Old Traffordu nisu prepoznali njegov talent te je besplatno pušten u Juventus. Tamo je Pogba nanizao nekolicinu trofeja i razvio se u svjetsku klasu, a Manchester United je svoju pogrešku priznao i platio 105 milijuna eura. Dakako, uz sve navedeno glavna je zvijezda aktualnih svjetskih prvaka.

pogba

Napadačku liniju predvodi trojac ofanzivno nastrojenih krila i veznjaka. Prvi od njih je Ferland Mendy, fantastični ljevak iz Lyona. Naravno, tamo je stigao za pet milijuna eura iz, pogađate, Le Havrea koji ga je u potpunosti igrački proizveo i odgojio. Mendy danas vrijedi 30 milijuna eura i pitanje je trena kada će otići u neki veći klub, posebno nakon što je debitirao i kod Didiera Deschampsa.

Nogometnih šmekera i igrača poteza kao što je Dimitri Payet sve je manje u svijetu nogometa. Kontroverzni Francuz s 10 godina pristupio je akademiji Le Havrea odakle je lansiran u zvijezde. Sada je u Marseille, a prije toga ga je Slaven Bilić vodio u West Hamu. Briljirao je na Euru 2016 godine, zabio tri gola i dodao dvije asistencije te bio jedan od najzaslužnijih za srebrno odličje.

dimitri-payet-584948

Brojna alžirska manjina u Normandiji podarila je još jednog vrsnog nogometaša – Riyada Mahreza. On je tek s 23 godine napustio svoj matični klub te za smiješnih 500 tisuća eura pojačao Leicester. 18 mjeseci kasnije slavio je naslov prvaka Engleske, a okrunio ga je 68 milijuna eura vrijednim transferom u City.

mahrez

Za kraj nam je ostalo jedno veteransko ime, ali koje pamte svi navijači Dinama. Guillaume Hoarau s dva je gola izbacio prvaka Hrvatske u playoff fazi kvalifikacija za Ligu prvaka, a ove sezone je već na 27 golova u svim natjecanjima. Boje Le Havrea branio je od 2004. do 2008. godine, naskon čega se proslavio u pet godina igranja za PSG. Skupio je i pet nastupa za Francusku, kao i tri za Reunion, francusko otočje s kojeg vuče korijene.

3

Učitaj još novosti