20. 05. 2019 - 17:36
REVOLUCIJA U ENGLESKOJ: Neovisno od ostalih liga mijenjaju...
907
Shares
REVOLUCIJA U ENGLESKOJ: Neovisno od ostalih liga mijenjaju pravila! Ovo je šest novih pravila koja će se primjenjivati u sljedećoj sezoni

PREMIERSHIP

REVOLUCIJA U ENGLESKOJ: Neovisno od ostalih liga mijenjaju pravila! Ovo je šest novih pravila koja će se primjenjivati u sljedećoj sezoni

Sport.ba
20. 05. 2019 - 17:36
0
Shares

Tek završenu najbolju englesku ligu pamtićemo po mnogim stvarima, nevjerovatna trka Mančester Sitija i Liverpula, Junajtedovo posrnuće, sjajan tandem u vidu Auba-Lakazet, 'Saribal' u Čelsiju, ali i po sudijama!

klopp-guardiola

Može se reći da su ljudi koji bi trebali biti neprimjetni na terenu u većini utakmica bili baš u suprotnim, glavnim ulogama. Dosta grešaka i previda glavnih zvaničnika na terenu su i opravdale izostanak engleske sudijske delegacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Međutim, nadamo se da će sljedeće sezone biti obrnuto pošto se uvode šest novih pravila, koja se nadamo mogu smanjiti nedoumice na samom terenu.

1) Igranje rukom - od sada će svako igranje rukom biti sankcionisano, više se neće gledati da li je ruka bila uz tijelo ili da li je igrač imao namjeru da igra rukom. Svaki kontakt lopte i ruke će se suditi, što će donijeti sijaset najstrožijih kazni.

2) Penali - Golmani neće moći da izigravaju "Dudeka", moraće jednom nogom uvijek da budu na gol-liniji i prije izvođenja penala neće smijeti da dodiruju okvir samog gola.

penal-portugal

3) Slobodni udarci - Tim koji napada neće više imati svoje igrače u živom zidu tima koji se brani. Dakle neće više biti poznatih 'rupa' u zidu prilikom izvođenja slobodnih udaraca.

4) Izmjene - Poznato je da igrači vole da odlažu svoj odlazak sa terena ne bi li dobili na vremenu, od naredne sezone neće biti toga. Pri izmjeni igrača, sam fudbaler može napustiti teren na bilo kom mjestu, dakle neće biti više čekanja da izađe na samoj sredini igrališta.

mandzukicgotzeizmjena_getty

5) "Mrtva" lopta - Pravilo koje je dosta bilo predmet zabune u prethodnim godinama. Od naredne sezone lopta će u ovakvim situacijama pripasti timu čiji je igrač posljednji imao kontakt sa istom.

6) Kartoni za trenere - Često smo vidjeli trenere poput Vengera, Murinja i ekipe kako su poslati na tribine zbog prigovora sudiji. Od sada će treneri dobijati žute i crvene kartone poput svojih pulena na terenu.

Svakako djeluje interesantno, Premijer liga će biti još zanimljvija za pratiti nadamo se uz što manje propusta sudijske organizacije.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti