20. 05. 2019 - 10:26
Srušio Bernabeu i Nou Camp, ostvario istorijske uspjehe i -...
907
Shares
Srušio Bernabeu i Nou Camp, ostvario istorijske uspjehe i - otišao: Španci tvrde - on je novi Barcin trener!

SETIEN NAPUSTIO BETIS

Srušio Bernabeu i Nou Camp, ostvario istorijske uspjehe i - otišao: Španci tvrde - on je novi Barcin trener!

Sport.ba
20. 05. 2019 - 10:26
0
Shares

Real Madrid izgubio je u posljednjoj utakmici sezone od Betisa na svom terenu. Dan je to koji će Kraljevi nastojati što brže zaboraviti, ali navijači Betisa zasigurno će ga dugo pamtiti.

Betis je ove sezone prvi put u 110 godina klupske povijesti slavio u dva najveća hrama španskog nogometa - Santiago Bernabeuu i Camp Nouu. Također, Betis je prvi put u dvije uzastopne sezone slavio na Realovu stadionu još od 30-ih godina 20. stoljeća.

quique-setien

Dobar dio zasluga za ove uspjehe ide na račun Quiquea Setiena, prvog trenera koji je u istoj sezoni slavio kod Reala i Barcelone nakon 2003. i Gregorija Manzana s Mallorcom. Nedugo nakon ovog rijetko viđenog ostvarenja - objavio je da napušta andaluzijski klub godinu dana prije isteka ugovora.

Setien je u maju 2017. stigao u Betis, koji je tu sezonu završio na 15. mjestu. U prvoj sezoni pod novim trenerom skočili su sve do šestog mjesta i izborili Evropsku ligu, u kojoj su ove sezone izborili drugi krug i ispali od Rennesa.

Ipak, Setien se našao na meti kritika i udaru navijača zbog loše proljetne forme, a njegov Betis na kraju je završio na 10. mjestu. Budući da se radi o treneru koji je privukao dosta pažnje svojim radom u Betisu, njegova sudbina bit će jedna od glavnih ljetnih priča španskog nogometa.

61689995-quique-setien

Pogotovo zato što se već pisalo o interesu Barcelone za njegovim uslugama, a sudbina Ernesta Valverdea u najmanju je ruku upitna nakon novog nevjerovatnog ispadanja u Ligi prvaka.

Setiena bi mnogi navijači Barcelone voljeli vidjeti na klupi katalonskog kluba. Nekoć kreativni vezni igrač na glasu je kao trener izrazito ofenzivne filozofije; veliki je ljubitelj šaha s kojim povezuje svoju igru baziranu na posjedu, a igrače potiče da se slobodno izražavaju i budu kreativni na terenu.

Zvuči kao savršena osoba za klupu Barcelone i čovjek koji bi mogao vratiti Barcinu izgubljenu filozofiju. Pod Valverdeom Barca se pretvorila u prilično pragmatičnu momčad koja je (pre)često ovisila o inspiraciji Lionela Messija, pa ne čudi da se Setien već dugo spominje kao mogući trener Barce jednom kada Valverde odstupi.

quique-setien-989x556

''Ova momčad stekla je identitet, a to je gotovo veća stvar od svih poraza i pobjeda, to je izrazito važno. Istina je da se nisam baš zabavio od veljače. Međutim, prošli tjedan vidio sam naš pobjednički gol protiv Huesce. Ne znam koliko mnogo dodavanja je bilo prije gola, a to je užitak koji dobiješ kao trener - gledati da protivnička momčad igra kako tvoja želi", rekao je Setien na oproštaju.

Učitaj još novosti