20. 05. 2019 - 12:25
Klinci koji će zapaliti prijelazni rok: Neki su već zvijezde,...
907
Shares
Klinci koji će zapaliti prijelazni rok: Neki su već zvijezde, za neke niste čuli

OD DE LIGTA DO MILENKOVIĆA

Klinci koji će zapaliti prijelazni rok: Neki su već zvijezde, za neke niste čuli

Index.hr
20. 05. 2019 - 12:25
0
Shares

Ljetni prijelazni rok trebao bi prema svim najavama biti najluđi do sada. Neki od najvećih europskih klubova moraju na remont, a megazvijezde poput Paula Pogbe i Antoinea Griezmanna potražit će nove klubove. Ove godine na tržištu će biti i puno mladih igrača kojima se predviđaju velike karijere. Neki od njih već su odavno poznati i dokazali su se na najvišem nivou, a neki igraju u manje poznatim klubovima i za njihove sjajne igre znaju samo oni koji detaljno prate te lige.

Xavier Mbuyamba, MVV Maastricht, stoper, 17 godina

Već su ga prozvali novim Van Dijkom, a mladi Nizozemac trenutačno je na probi u Chelseaju. Slovi kao jedna od najvećih nada nizozemskog nogometa, a budući da u Maastrichtu ima amaterski ugovor, može otići gdje poželi.

"Nema šanse da ga zadržimo jer nije vezan za nas. Ne bi ni bilo lijepo s naše strane da mu blokiramo transfer", rekao je Ron Elsen, trener nizozemskog drugoligaša.

mbuyamba

Korpulentni, 190 centimetara visoki Mbuyamba debitirao je za MVV u studenom prošle godine i skupio je 11 nastupa za prvu momčad. Cijena mu nije poznata, ali može ići kao slobodan igrač. Chelsea je najbliže njegovu transferu pod uvjetom da tom engleskom klubu Međunarodni sportski sud suspendira FIFA-inu zabranu dovođenja novih igrača na godinu dana. Osim Chelseaja žele ga Liverpool, Bayern, Porto i Celtic.

Alexis Claude-Maurice, Lorient, veznjak, 20 godina

Fantastični veznjak Lorienta će se u posljednjem kolu Ligue 2 boriti za mjesto u play-offu za prvu ligu, ali ako tamo i uđe, sigurno neće ostati u Lorientu. U 31 prvenstvenom nastupu mladi francuski reprezentativac zabio je čak 14 golova uz tri asistencije i tako privukao interes velikih klubova.

Njegove sjajne nastupe duže vrijeme navodno prati Arsenal, a zainteresirani su i Eintracht i Borussia iz Mönchengladbacha. Lorient ga ne želi pustiti za manje od deset milijuna eura, a u prvi plan izbio je novi engleski prvoligaš Norwich koji je prema pisanju engleskih medija ponudio deset milijuna eura za Claude-Mauricea. Bio bi to sjajan potez Norwicha, ali morat će brzo djelovati jer ne žele da se u priču uključe veći i bogatiji klubovi.

Houssem Aouar, Lyon, veznjak, 20 godina

Kad Pep Guardiola kaže da si fascinantan i da imaš savršenu tehniku, onda vjerojatno nešto vrijediš. Aouar može igrati i na lijevoj strani, ali prirodna pozicija mu je u srcu vezne linije odakle je ove sezone u 45 nastupa za Lyon upisao sedam golova i deset asistencija.

aouar-lyon

Briljirao je u dvije utakmice nokaut faze Lige prvaka protiv Cityja, a za francusku U-21 reprezentaciju već je odigrao devet utakmica i zabio dva gola. Na posljednjim prvenstvenim utakmicama bili su skauti Liverpoola koji Aouara vide kao idealnog kreativca u Kloppovoj veznoj liniji, a prati ga i City. Cijena će mu biti oko 50 milijuna eura.

Matthijs de Ligt, Ajax, stoper, 19 godina

Nevjerojatni Ajaxov kapetan igra kao da ima 29, a ne 19 godina. Siguran, čvrst i iznimno inteligentan igrač želja je svih najvećih klubova. Njegov veliki prijatelj Frenkie de Jong već je otišao u Barcelonu pa se očekuje da bi De Ligt mogao za njim, iako mladi nizozemski reprezentativac uporno demantira glasine da će otići u Barcu.

matthijs-de-ligt

Problem bi mu mogla biti suspenzija njegova menadžera Mina Raiole na tri mjeseca, tako da do 9. kolovoza De Ligt neće nigdje, ali jedno je sigurno - u Ajaxu ne ostaje.

Joao Felix, Benfica, veznjak/napadač, 19 godina

Dinamovi navijači jako dobro su ga upoznali u dvije utakmice osmine finala Europa lige, ali Joao Felix je ime koje se svakodnevno spominje u kontekstu velikog transfera.

fenix5

Odštetna klauzula mu je golemih 120 milijuna eura, ali namjeravaju je aktivirati Manchester United, Juventus, City i Real Madrid. Joao Felix je ove sezone u svim natjecanjima skupio 40 nastupa te je zabio 19 golova uz 11 asistencija. Do 15. godine igrao je u Portu koji ga je pustio u Benficu kao "neperspektivnog" igrača.

Ismaila Sarr, Rennes, napadač, 21 godina

Senegalski reprezentativac igrao je vrlo dobro na Svjetskom prvenstvu prošle godine, a ove sezone je zabio 12 golova uz 11 asistencija i bio je jedan od glavnih igrača momčadi koja je senzacionalno osvojila francuski kup. U finalu su bili bolji od velikog PSG-a nakon penala.

ismailasarr

Sarr može igrati na lijevom i desnom krilu, a u nekoliko utakmica ove sezone igrao je i klasičnu špicu. Podjednako dobre su mu obje noge, a Rennes ga neće pustiti za manje od 45 milijuna eura. U redu već stoje Leicester i Roma te City koji uvijek prati ovakve igrače. Želi ga i Unai Emery, ali on prvo mora osigurati Ligu prvaka da bi mu uprava dala dovoljno novca za pojačanja.

Gedson Fernandes, Benfica, veznjak, 20 godina

Još jedan izdanak Benficine omladinske škole igrao je sve utakmice u Europi ove sezone, a u prvenstvu je 11 puta igrao u početnoj postavi dok je u ostalim utakmicama ulazio s klupe.

gedson-fernandes

Početna cijena mu je 40 milijuna eura, a najvjerojatnije će završiti u jednom od klubova iz Premiershipa poput Liverpoola, Tottenhama i Manchester Uniteda. 

Dani Olmo, Dinamo, veznjak, 21 godina

Mladi Dinamov Španjolac bit će sigurno najskuplji igrač u povijesti HNL-a. Spominju se cifre veće od 35 milijuna eura, a Olmo je s 12 golova i devet asistencija ove sezone opravdao titulu jednog od najatraktivnijih mladih igrača u Europi. Iza sebe ima već 100 nastupa za hrvatskog prvaka.

olmo

Dinamo ga neće moći ni željeti zadržati, a najveći interes je navodno pokazao Milan u kojemu ima već nekoliko Španjolaca i Olmo bi se sigurno dobro uklopio. Već duže vrijeme ga prati i Borussia iz Dortmunda...

Samuel Chukwueze, Villarreal, krilo, 19 godina

Mladi Nigerijac nema bajnu statistiku ove sezone, ali skauti tvrde da bi u boljoj momčadi od Villarreala puno bolje funkcionirao. Žuta podmornica se ove sezone jedva spasila od ispadanja, a Chukwuezea već povezuju s Barcelonom.

samuel-chukwueze-villarreal-1w8rgg5s2ozdu1o1sbms7qwwzo

Problem je odštetna klauzula od 60 milijuna eura, ali španjolski mediji tvrde da bi ga Villarreal pustio za puno manje novca.

Nikola Milenković, Fiorentina, stoper, 21 godina

Ole Gunnar Solskjaer ga navodno želi kako bi ojačao groznu Unitedovu obranu, a u Atleticu ga vide kao nasljednika Diega Godina. Odličan srpski stoper, koji po potrebi može igrati i desnog beka, vrijedi oko 40 milijuna eura, a u Fiorentinu je došao iz Partizana prije dvije godine za samo 5 milijuna eura.

milenkovic1

Propustio je samo četiri utakmice ove sezone, a zabio je tri gola i trenutačno je jedan od najperspektivnijih mladih igrača na tržištu. 

Učitaj još novosti