15. 05. 2019 - 08:57
NESLAVAN KRAJ BAJKE Veliki hit evropskog nogometa pretvorio se...
907
Shares
NESLAVAN KRAJ BAJKE Veliki hit evropskog nogometa pretvorio se u prvorazredni skandal: Iza svega stoji teška prevara?!

ŠVEDSKA

NESLAVAN KRAJ BAJKE Veliki hit evropskog nogometa pretvorio se u prvorazredni skandal: Iza svega stoji teška prevara?!

Sport.ba
15. 05. 2019 - 08:57
0
Shares

Švedski Östersunds bio je velika priča evropskog nogometa prošle sezone. Mali klub u svega se osam godina izdigao od amaterizma do Evropske lige; tamo su čak prezimili i na proljeće upisali pobjedu protiv velikog Arsenala, ali na kraju su ispali s ukupnim rezultatom 4:2.

61413401-ostersunds

Osim uspjeha na terenu, klub se isticao i inovativnim pristupom u kojem su igrači, primjerice, izvodili predstave, balete, stand up komedije i repali na priredbama za lokalno stanovništvo. Bila je to filmska priča koja je oduševila mnoge, ali ovaj film mogao bi dobiti ponešto drugačiji nastavak.

170927114350-ostersunds-fk-fans-full-169

Sada već bivši predsjednik kluba Daniel Kindberg uskoro ide na sud zbog finansijskog kriminala. Slučaj je potresao švedski sport i pretvorio se u prvorazredni skandal, javlja Associated Press.

ofk-anlaysis-feat

Kindberga se sumnjiči da je kompliciranom shemom, uz pomoć još dvije osobe i tri tvrtke, usmjerio više od milion eura novca poreznih obveznika u klub. Prijeti mu šest godina zatvora, a klub bi mogao ostati bez mjesta u elitnom rangu švedskog nogometa.

oestersunds

Skandal je otkrila novinarka lokalnog Östersund Posta Linda Hedenljung. Slučaj su u ÖP-u nazvali ''najvećom pričom u više od 100 godina'' u središnjoj Švedskoj gdje je smješten Östersund, grad od 50.000 stanovnika.

oestersunds1

''Östersund je podijeljen. Pola ljudi kaže nastavi kopati, a pola prestani se miješati u naš voljeni nogometni klub", rekla je AP-u.

Učitaj još novosti