13. 05. 2019 - 12:13
OVO SU MOGUĆI RIVALI Ko bi bio najbolji protivnik Sarajevu u...
907
Shares
OVO SU MOGUĆI RIVALI Ko bi bio najbolji protivnik Sarajevu u kvalifikacijama za Ligu prvaka

BORDO TIM PRED OSVAJANJEM TITULE

OVO SU MOGUĆI RIVALI Ko bi bio najbolji protivnik Sarajevu u kvalifikacijama za Ligu prvaka

13. 05. 2019 - 12:13
0
Shares

Dugo se nije desilo da je jedan naš tim prošao prvu prepreku u Ligi evropskih prvaka. Štaviše, otkako se igra Premijer liga, tek su Željezničar i Sarajevo u tome uopće uspijevali. 

Od prošle sezone uvedeno je pravilo po kojem prvak, kada ispadne, ima još da igra u sklopu Evropske lige. S te strane postalo je unosnije biti prvakom nego prethodnih sezona kada bi se evropski izlet prvaka obično završavao već na prvoj stepenici, za razliku od učesnika u Evropskoj ligi koji bi znali dogurati donekle.

Elem, u slučaju da FK Sarajevo postane prvak, s koeficijentom 4.250 ne bi imao status nosioca u prvom pretkolu. Inače, nijedan naš tim dugo nije bio nosilac u Ligi prvaka (otkako se s ozbiljnijim protivnicima igralo tek od drugog pretkola). Tu šansu propustio je Željezničar 2017. kojem je za dlaku izmakla titula prvaka, da je osvojio, upao bi među nosioce i vjerovatno imao šansu doprinijeti boljem evropskom renomeu i kluba i lige, piše "Avaz".

Dosad je poznato već 13 mogućih rivala ekipe s Koševa. Od težih rivala bordo tim bi mogao snage odmjeriti sa Seltikom, Crvenom zvezdom ili Karabagom. Od lakših protivnika tu su prvaci Luksemburga i Velsa - Dudelanž i Nju Seints, mada je Dudelanž, za razliku od ekipa iz BiH, igrao grupnu fazu Evropske lige, pa se i ne može smatrati povoljnim žrijebom.

Mogući rivali:

Seltik (Škotska), Bate Borisov (Bjelorusija), Astana (Kazahstan), Karabag (Azerbejdžan), Šerif (Moldavija), Rozenborg (Norveška), HJK Helsinski (Finska), Dundalk (Irska), Dudelanž (Luksemburg), Škendija Tetovo (Makedonija), Nju Seints (Vels) i Slovan Bratislava (Slovačka).

Među nosiocima trenutno se nalaze i AIK Štokholm (Švedska), Suduva (Litvanija) i Valeta (Malta), međutim, njihov status nije definitivno poznat jer Maribor (Slovenija), Legija (Poljska) i Ludogorec (Bugarska) imaju bolje koeficijente, ali zvanično nisu prvaci.

Žrijeb prvog kola kvalifikacija na programu je 18. juna. Istog dana će biti održan i žrijeb drugog pretkola. Prvi mečevi će se igrati 9. i 10. jula, dok su revanši sedam dana kasnije.

Posljednji nastup u Ligi prvaka Sarajevo je imalo 2015., kada je eliminirano od Leha iz Poznanja, a najveći uspjeh tim je ostvario 2007., kada je eliminirao Genk i igrao plej-of za plasman u grupnu fazu protiv Dinamo Kijeva.

Učitaj još novosti