10. 05. 2019 - 16:34
Proslavljeni francuski reprezentativac gradi džamiju u...
907
Shares
Proslavljeni francuski reprezentativac gradi džamiju u Andaluziji: Vjernici se mole u prizemnim spratovima zgrada, to nije ispravno

FREDERIC KANOUTE

Proslavljeni francuski reprezentativac gradi džamiju u Andaluziji: Vjernici se mole u prizemnim spratovima zgrada, to nije ispravno

Sport.ba
10. 05. 2019 - 16:34
0
Shares

Bivši fudbalski reprezentativac Malija i napadač Seville Frederic Kanoute pokrenuo je kampanju kojom je podržao izgradnju džamije u andaluzijskom gradu Sevilli.

Kanoute je podržao inicijativu lokalne muslimanske zajednice za gradnju islamskog centra u Sevilli, a kroz svoju kampanju na društvenim mrežama pozvao je na prikupljanje novca koji je potreban za izgradnju.

U videozapisu koji je objavio, Kanoute ističe kako je u periodu dok je nosio dres Sevile (2005.-2012.) nastojao pomoći muslimanima koji tamo žive te poručio kako im je sada potrebna podrška.

Kanoute je podsjetio kako u Sevilli već 7 stoljeća nema džamije u kojoj bi muslimani mogli obaviti molitvu.

“Zaista sam sretan što sam dio ovog velikog projekta. Ali, naravno, kao što znate, jedan igrač ne može sam dobiti utakmicu. Pridružite se našem klubu, potrebna nam je vaša pomoć“, rekao je Kanoute.

Kanoute (41), koji iza sebe ima vrlo zavidnu fudbalsku karijeru, dok je igrao za Sevillu, za medije je izjavio kako bi volio da u svojoj blizini ima dzamiju.

U više navrata je kritikovao vlasti u Sevilli zbog neizdavanja dozvole za gradnju džamije u tom gradu.

“Smatram da je to greška i da uskraćivanje vjerskih sloboda može samo dovesti do ekstremizma. Muslimani u Sevilli se mole u prizemnim spratovima zgrada. Smatram da to nije ispravno i da muslimani trebaju imati mjesto gdje će s ponosom obavljati molitvu. Jer, ako jedna zajednica ima mogućnost da časno obavlja vjerske obrede, osjećat će se bolje i lakše će se integrisati u društvo”, izjavio je Kanoute.

Fudbaler je 2007. godine izdvojio oko pola miliona eura za jednu zgradu u Sevilli kako bi muslimanima obezbijedio mjesto za molitvu.

Učitaj još novosti