08. 05. 2019 - 14:21
SAD IM JE PREKIPILO 'Luise, Vi ste najslabija karika. Zbogom!'
907
Shares
SAD IM JE PREKIPILO 'Luise, Vi ste najslabija karika. Zbogom!'

OČAJNA STATISTIKA URUGVAJCA

SAD IM JE PREKIPILO 'Luise, Vi ste najslabija karika. Zbogom!'

Germanijak
08. 05. 2019 - 14:21
0
Shares

Poslije drugog uzastopnog ispadanja iz Lige prvaka nakon što su s domaćeg terena donijeli kapital od tri gola prednosti, u Kataloniji vladaju rasprave o tome tko je kriv, koja pojačanja su potrebna i na kojim pozicijama te je li Leo Messi mogao više toga napraviti na Anfieldu i spriječiti sramotan poraz.

suarez

No, nekako ispod radara u svim raspravama prolazi Luis Suarez i njegov učinak, odnosno izostanak nekom opipljivijeg doprinosa. Urugvajac je izrazito važan za igru Blaugrane, ali primarno je tu da zabija glove. Njegova uloga nije niti blizu slična onoj kao što, primjerice, ima Olivier Giroud u reprezentaciji Francuske, gdje služi kao svojevrsna mantinela, 'target man' koji će skok igrom suigračima stvarati prostor. Stoga se doprinos kontroverznog Suareza može i mora mjeriti prvenstveno golovima, a tu je njegova statistika poražavajuća.

U zadnje tri sezone, a Barcelona je dva puta ispala u četvrtfinalu te jučer u polufinalu, Suarez je ukupno odigrao 29 utakmica i zabio mizernih 5 golova! Učinak mu donekle popravlja 12 asistencija, ali sveukupno je to puno premalo za čovjeka koji bi trebao biti druga udarna igla momčadi iza Messija. 

messi-tuzan

I još bi se na ove podatke i moglo zažmiriti kada bi devetka Barce u nokaut fazi podigla igru na viši nivo. Međutim, on se sada već redovito skriva i ne pojavljuje na utakmici kada prođe grupna faza. Tako je u sezoni 2016/17 u četiri utakmice proljetnog dijela Lige prvaka ostao tek na jednom golu PSG-u. Sezonu potom, jedan gol Romi i dvije asistencije protiv Chelseaja, dok je ove sezone posebno bezopasan.

U prošlotjednoj pobjedi zabio je za 1:0, a i piše mu se asistencija za drugi gol, iako je do nje došlo prvenstveno jer je promašio čisti zicer, a odbijenu loptu Messi je pospremio u ebranjenu mrežu. No, protiv Manchester Uniteda i Lyona, momčadi koje su daleko od europskog vrha, urugvajski napadač najavio je loša izdanja.  

malcom-suarez

I zbog svega navedenog sve su glasniji oni koji žele dovesti zamjenu za napadača koji je već ušao u 33. godinu života. Njegov zenit već je prošao, a ako usporedimo napadačku liniju Barcelone kada je posljednji puta postala prvak Europe, vidimo da su tada društvo Messiju pravili Neymar i nekoliko godina mlađi Luis - obojica u top formi i sa statusom top 5 napadača svijeta. Koliko blizu tome su danas Coutinho, Dembele i sam Suarez, najbolje zaključite sami. Dakako, veliki krater Ernesto Valverde ima i u obrani, tako da upravu 'ponosa Katalonije' čeka naporno ljeto ako žele stvoriti budućeg prvaka Europe. Kandidata u prvih 11 za titulu najslabije karike ima sasvim dovoljno, a netko će morati biti dovoljno odvažan i Luisu Suarezu poručiti da je upravo on jedan od njih.

Učitaj još novosti