01. 05. 2019 - 11:30
BOX TO BOX IGRAČ ODUŠEVIO PLANETU Klinac o kojem nitko ne...
907
Shares
BOX TO BOX IGRAČ ODUŠEVIO PLANETU Klinac o kojem nitko ne priča vodi Ajax u povijest

DONNY VAN DE BEEK

BOX TO BOX IGRAČ ODUŠEVIO PLANETU Klinac o kojem nitko ne priča vodi Ajax u povijest

Saša Čobanov (Index.hr)
01. 05. 2019 - 11:30
0
Shares

Igrala se 16. minuta susreta u Londonu kad je Ajax na sebi svojstven način strpljivom igrom s mnogo dodavanja, kratkih paseva i prebacivanjem igre s jedne na drugu stranu raširio vezni red Tottenhama, poremetio stabilnost zadnjeg reda Spursa i u nekoliko poteza iz nogometnih udžbenika došao do kapitalne prednosti uoči uzvrata u Amsterdamu za osam dana.

ajax-debeek-ziyech

Dele Alli se pogubio, nije bio blizu Zyechu, ovaj je fantastičnom loptom probio Rosea i Vertonghena i izbacio Donnyja van de Beeka samog ispred Huga Llorisa. Mladi Nizozemac bio je na granici zaleđa, čak je prije šuta pogledao prema pomoćnom sucu, no kad je vidio da je zastavica spuštena, hladnokrvno je poslao dijagonalu u suprotni kut. Usporena snimka jasno je pokazala da je u izlasku zakasnio Toby Alderweireld i da zaleđa nije bilo. Bio je to gol za 1:0 koji Ajax vodi na korak do finala Lige prvaka.

primanjee-1

gol2222

Gol protiv Tottenhama preslika je gola koji je ubio Juventus. Oba pogotka zabio je isti mladić.

vanbeekk

Prije dva tjedna uzvrat četvrtfinala Lige prvaka igrali su Juventus i Ajax u Torinu. Stara dama je kući donijela kapitalnih 1:1 iz Amsterdama i malo tko je vjerovao da mlada momčad Ajaxa može do senzacije protiv Ronalda i ostalih talijanskih rutinera. Kad je Ronaldo na samom početku utakmice zabio za 1:0, čak i oni najveći optimisti među simpatizerima Ajaxa izgubili su svaku nadu. A onda je stigla 34. minuta. Ajax je izjednačio iz preslikane akcije kao i sinoć protiv Tottenhama. De Sciglio je zakasnio u izlasku, uža obrana Juventusa je zaspala, a Donny van de Beek je ostao sam ispred vratara Juventusa. Pogledao je prema pomoćnom sucu, a kad je vidio da je zastavica dolje, Wojciech Szczęsny nije imao šanse. Bio je to gol koji je pokrenuo lavinu i od kojeg se Juve nije mogao oporaviti. Bio je to ključan gol ove generacije. Sve do onog koji je jučer zabio isti igrač – Donny van de Beek.

Ajax je protiv Tottenhama još jednom pokazao da je pod Ten Hagom stasao u možda najuzbudljiviju i najmoćniju napadačku družinu današnjice. Strahovit presing i ubitačna kontra smrtonosna su kombinacija ''dječjeg vrtića'' iz Amsterdama. Kontrolirani kaos Ajaxa ubija protivnikovu ideju, uništava mu bilo kakvu pomisao na pokušaj kreativnog izleta prema naprijed, a u trenutku kad dođu do lopte u napadačkoj trećini, postaju izuzetno opasni. Na svojoj koži to su osjetili Real, Juventus, a od sinoć i Tottenham. Ajax se igra nogometa, uživa u njemu, Kopljanici s loptom u nogama plešu, ali kad dođu pred vrata protivnika, nemaju milosti. Čim namirišu strah kod žrtve, umjetnici se u trenutku pretvaraju u ''ubojice''. Donny van de Beek takav je igrač. Ne prašta ništa.

ajax-veltman

Mnogi su s pravom utakmicu protiv Tottenhama označili kao najvažniju i najtežu za ovu generaciju Ajaxa. Protiv Reala i Juventusa bili su apsolutni autsajder i od njih nitko nije očekivao ništa. Mogli su biti nesputani, igrati svoju igru i uživati bez pritiska da nešto moraju. Protiv Tottenhama (koji je igrao bez dva najbolja igrača, Sona i Kanea) priča je bila posve drugačija. Odjednom su oni postali favoriti i bilo je zanimljivo gledati kako će se Ten Hagovi klinci snaći u toj ulozi. Real je bio njihov maturalni rad, Juventus diplomski, a Tottenham se pokazao kao doktorat. Od samog početka Ajax je dominirao, energijom i trkom uništavao je domaćina, a imaginacijom i kombinatorikom tražio svoje šanse. I nalazio ih je. Fascinantno je bilo gledati kako dječaci za koje je malo tko čuo prije nekoliko mjeseci, protiv iskusnih Engleza igraju poput pravih rutinera. Zreli, pametni, mudri, nabijeni moralom i vjerom u sebe.

debeek-ajax

Frenkie de Jong od ljeta je Barcin igrač. To se zna odavno. Čudesni Matthijs de Ligt sa svega 19 godina kapetan je momčadi i, uz Van Dijka, možda već sad najbolji stoper današnjice. Dušan Tadić je na Bernabeuu plesao sambu i uništio trostrukog uzastopnog prvaka Europe. Ova trojica su ključni igrači Ajaxa, tu nema dvojbe, ali o njima se sve zna. U ovoj momčadi postoji mladić o kojem se ne priča i ne piše puno, ali bez kojeg Ajax ne bi bio na rubu finala Lige prvaka.

deligt-ajax-llorente

Ovaj 22-godišnji 184 centimetra visoki veznjak, dijete čuvene Ajaxove akademije, možda ne plijeni atraktivnošću, ali Ten Hag ne može zamisliti momčad bez te lutalice.

tottenhamajax
Van de Beek je poveznica svih linija u momčadi i njezin detonator. Nevjerojatni ''box to box'' igrač uništava protivnike isključivo zato što nema jasno definiranu poziciju. Donny zabija, kreira, pomaže u obrani, ima pluća kenijskog dugoprugaša i često uništava protivničke napade. Njegova nogometna inteligencija, postavljanje, nepredvidivost, osjećaj za vrijeme i prostor i čitanje igre elitni su. De Jong, De Light i Tadić možda su najbolji igrači Ajaxa, ali Ten Hagov ''švicarski nožić'' je Donny van de Beek. Ajax je posljednji put bio na vrhu Europe prije 24 godine. Louis van Gaal je tada imao Jarija Litmanena. Ten Hag danas ima Donnyja van de Beeka.

Mladić koji nikad neće biti lider, ali nogometaš koji svoje suigrače čini boljima nego što objektivno jesu. Erik ten Hag to jako dobro zna i zato je Ajax tu gdje je – na korak do finala Lige prvaka. 

Učitaj još novosti