16. 04. 2019 - 09:00
NOVI IZAZOVI U KARIJERI Prvi nastup Džanana Muse u NBA ...
907
Shares
NOVI IZAZOVI U KARIJERI Prvi nastup Džanana Muse u NBA  doigravanju

NBA

NOVI IZAZOVI U KARIJERI Prvi nastup Džanana Muse u NBA doigravanju

Sport.ba
16. 04. 2019 - 09:00
0
Shares

 Džanan Musa naš mladi košarkaš je u  susretu  Brooklyna i Philadelphije  upisao prve minute u doigravanju u karijeri, a za deset minuta provedenih na parketu postigao je četiri poena uz šut iz igre 2/2.

 

Philadelphia  76ersi na najbolji su mogući način odgovorili na poraz od Brooklyna u prvoj utakmici serije prvoga kruga NBA doigravanja. U trećoj četvrtini slomili su Netse, zabili im čak 51 koš i izjednačili više od pola stoljeća star rekord.

Sixersi su izjednačili seriju pobjedom 145:123, iako su na poluvremenu imali samo jedan poen prednosti. A onda su dobili treću četvrtinu 51:23. Ujedno su i postavili novi klupski rekord u broju koševa na utakmici play-offa.

Ni jedna ekipa  u NBA doigravanju nije zabila više od 50 koševa u četvrtini još od 1962., kad su LA Lakersi Detroitu u petoj utakmici drugoga kruga također ukrcali 51 poen. NBA liga tada je brojila samo devet klubova, u odnosu na današnjih 30.

Joel Embiid zabio je 23 uz 10 skokova, a Ben Simmons ostvario je triple-double s 18 koševa, 10 skokova i 12 asistencija. Čak je šest igrača Sixersa ubacilo 15 ili više poena, među njima i srpski div Boban Marjanović (16 uz osam skokova). Kod Netsa je jedini dvocifreni  igrač u startnoj petorci bio D'Angelo Russell sa 16 koševa, a prvi im je strijelac bio Spencer Dinwiddie s 19.

Posebni gosti utakmice u Philadelphiji bile su dvije nekadašnje NBA ikone i zvijezde Sixersa - Allen Iverson i Dikembe Mutombo - koji su predvodili ekipu  do posljednjeg ulaska u veliko finale 2001. godine. 

Iverson je zbog svoje sićušne građe i neumoljivosti bio jedan od najpopularnijih igrača u posljednjih 25 godina, a Mutombo je simbol za blokade čak i današnjim generacijama. Centar iz Konga te je 2001. u Sixersima završio zahvaljujući trejdu koji je Tonija Kukoča poslao u Atlantu, kako bi ekipi dao opciju pod koševima za borbe sa Shaquilleom O'Nealom u finalu. Pa iako su na krilima Iversona Sixersi dobili prvu utakmicu, Lakersi su lako osvojili naslov. Ovo je prva generacija Sixersa nakon tadašnje koja se može nadati ponavljanju tog uspjeha.

 

(Sport.ba)

 

Učitaj još novosti