15. 04. 2019 - 09:38
Blazersi bolji od Oklahome, Houston i Harden lako protiv Jazzera
907
Shares
Blazersi bolji od Oklahome, Houston i Harden lako protiv Jazzera

NBA

Blazersi bolji od Oklahome, Houston i Harden lako protiv Jazzera

Sport.ba
15. 04. 2019 - 09:38
0
Shares

Košarkaši Portlanda poveli su u prvoj rundi plej-ofa u seriji protiv Oklahome nakon što su u prvom meču savladali rivala rezultatom 104:99.

Tim iz Oregona vodio je tokom apsolutno čitavog meča, a sredinom drugog perioda prednost je iznosila više od 15 poena. Ipak, Oklahoma se nije predavala i upriličila je neizvjestan duel, koji je u finišu sigurnim izvođenjem slobodnih bacanja riješio plejmejker Demijan Lilard.

Upravo je popularni Dejm bio najefikasniji igrač pobjedničke ekipe sa 30 poena (9/21 iz igre, 7/8 penali) i po 4 skoka i asistencije, a 24 poena dodao je njegov bekovski kolega Si-Džej Mekolum. Turski centar Enes Kanter imao je 20 poena i 18 skokova.

U poraženom timu najviše poena postigao je Pol Džordž – 26 (8/24 iz igre) uz 10 skokova, a organizator igre Rasel Vestbruk imao je tripl-dabl sa 24 poena i po 10 skokova i asistencija. Novozelandski centar Stiven Adams dodao je 17 poena i 9 uhvaćenih lopti.

Naredni meč serije na programu je u noći između utorka i srijede, a igraće se takođe u Portlandu. Podsjećamo, naš Jusuf Nurkić pauzira zbog loma noge.

Milvoki Baksi su poveli 1:0 u četvrtfinalnoj seriji Zapadne konferencije protiv Detroit Pistonsa pobijedivši u svojoj hali 121:86.

Milvoki je odmah u prvoj četvrtini bio veoma dominantan jer su Baksi u tom periodu već vodili 20 razlike. Bilo je 38:18, da bi Baksi samo nastavili s povećavanjem razlike do poluvremena. Poslije 24 minuta igre je bilo 27 poena prednosti za Janisa Adetokunba i njegovu družinu.

Grčki košarkaš je do poluvremena imao 14 poena, a on se tokom prve četvrtine bodrio vikavši, kako su mu američke kolege pročitale sa usana "nezaustavljiv sam".

Poslije vodstva 70:43 na poluvremenu najbolji tim NBA lige posle regularnog dijela sezone je nastavio u istom ritmu i u trećoj dionici, a tada se glavna zvijzda ekipe iz Viskonsina Janis Adetokunbo pokazao i zakucavanjem skoro sa linije za slobodna bacanja. On je ukrao loptu od protivnika na svojoj polovini terena, a do protivničkog koša je stigao maltene s jednim driblingom.

I treću četvrtinu su Baksi dobili, da bi četvrta bila samo formalnost. U njoj čak nije bilo potrebe da igra Janis Adetokunbo koji je tako na parketu proveo 23 minuta. Ovo će Grku sigurno prijati jer je imao povrede tokom regularnog dijela sezone, a zbog toga je i propustio njen kraj. On je na ovom meču ubacio 24 poena uz 17 skokova. Nikola Mirotić je na parketu bio 15 minuta i ubacio je četiri poena.

Kod Pistonsa Luk Kenard imao 21 poen, a Andre Dramond je ostao na 12. Detroit je na ovom meču bio bez Blejka Grifina.

Naredni meč ovih rivala je u noći između srijede i četvrtka u 2 sata iza ponoći.

Hjuston Rokitsi su savaldali Jutu Džez u prvom meču četvrtfinalne plej-of serije Zapadne konferencije rezultatom 122:90.

Hjuston je odlično otvorio meč sa Jutom na domaćem parketu, a posebno je dobar bio Džejms Harden. Od 59 poena svoje ekipe on je ubacio 17, a imao je i sedam asistencija.

Na poluvremenu je bio 59:44 da bi Džezeri u trećoj dionici uspjeli da pokažu reakciju koja nije mnogo oštetila Rokitse. Serijom 13:4 Juta je prišla na minus pet ali je Hjuston ponovo pobjegao koševima Džejmsa Hardena.

U posljednjem periodu je Hjuston opet napravio seriju 10:0 i to pri vodstvu 85:75, a na taj način su Rokitsi otišli na nedostižnih 20 razlike što su do kraja održavali.

Džejms Harden je meč završio sa 29 poena, deset asistencija i osam skokova, a iz igre je šutirao 11/26. Rudi Gober je kod Jute imao 22 poena i 12 skokova, a Donovan Mičel je ubacio 19.

Ovi rivali naredni meč igraju u noći između srijede i četvrtka od 3 i 30 iza ponoći.

Učitaj još novosti