12. 04. 2019 - 20:15
ZNATE LI ŠTA JE GERRARD URADIO PRIJE TAČNO PET GODINA ? "Nema...
907
Shares
ZNATE LI ŠTA JE GERRARD URADIO PRIJE TAČNO PET GODINA ?

PREMIERSHIP

ZNATE LI ŠTA JE GERRARD URADIO PRIJE TAČNO PET GODINA ? "Nema je*** šanse da se poskliznemo"

Sport.ba
12. 04. 2019 - 20:15
0
Shares

O NASLOVIMA prvaka, pogotovo u utrci kao što je ova Manchester Cityja i Liverpoola u Premiershipu, najčešće odlučuju sitnice.

Ponekad centimetri, ponekad milimetri, a jako često - sreća. Queen's Park Rangersi su u zadnjem kolu Premiershipa 2011. godine imali 2:2 u 93. minuti protiv Cityja, kojemu je trebala pobjeda za titulu. Onouha je izveo aut za goste i da je loptu bacio par centimetara kraće, ona bi ostala u posjedu QPR-a i tko zna bi li Balotelli par trenutaka kasnije uspio proigrati Agüera, a ovaj zabiti za jedan od najnevjerojatnijih naslova prvaka u povijesti.

Liverpool je ove sezone uoči velikog derbija na Etihadu 3. siječnja imao sedam bodova prednosti i loptu za vodstvo praktički već u golu domaćina. Jedanaest milimetara. Toliko je lopti nedostajalo da cijelim obujmom prijeđe crtu prije nego što ju je John Stones uspio izbiti. Da je prešla i taj prokleti centimetar, Kloppova momčad bi možda pobjegla na +10 i pitanje je bi li se City vratio.

01z

Igra li se povijesti okrutno s Liverpoolom?

Liverpool u nedjelju na Anfieldu, pet kola prije kraja Premiershipa, dočekuje Chelsea. Isti onaj Chelsea koji mu je prije gotovo pet godina, 27. travnja 2014., ukrao san o naslovu prvaka. Točnije, nije Chelsea ništa ukrao Redsima, nego su mu oni poklonili pobjedu od 2:0. Točnije, to je učinio Steven Gerrard.

Dva tjedna prije Liverpool je pobijedio City 3:2 i pobjegao mu na pet bodova prednosti, a u sad već legendarnom govoru nakon utakmice, Gerrard je okupio igrače oko sebe i urlao:

"Hey! This does not fucking slip now! This does not fucking slip!"

U doslovnom prijevodu: "Nema je*ene šanse da se sad poskliznemo..."

Chelsea je kolo prije gostovanja u Liverpoolu senzacionalno izgubio kod kuće od Sunderlanda i na Anfield je stigao s pet bodova minusa i jako malo šanse da se bori za naslov prvaka. Jose Mourinho igrao je u kombiniranom sastavu i parkirao je pred svoj gol jedan od svojih poznatih autobusa. Favorizirani Liverpool, unatoč terenskoj dominaciji, nije stvarao previše prilika.

"Naravno da smo željeli dobiti utakmicu, ali znali smo da nemamo šanse u borbi za naslov. Za titulu su se borili samo Liverpool i City, ali mi smo igrali maksimalno ozbiljno", prisjetio se Jose Mourinho.

Igra se sudačka nadoknada prvog poluvremena. Nakon što je Thomas Kalas, ako se uopće sjećate tog Chelseajeva stopera, na drugoj stativi nakon kornera promašio veliku priliku, Liverpool je krenuo u izgradnju napada. Kao i toliko puta do tada, Steven Gerrard spustio se u zadnju liniju po loptu. Sakho mu je mirno odigrava jer ne postoji čovjek na svijetu kojemu bi takvu loptu radije dao nego svojem kapetanu. Gerrard je ipak jedan od najboljih igrača na lopti na svijetu. Liverpoolov kapetan želio ju je rutinski dodati Škrtelu, a Demba Ba, koji do tog trenutka praktički nije dotaknuo loptu, nonšalantno je trčkarao ispred njega.

Ono što će se dogoditi u sljedećih nekoliko sekundi zauvijek će biti urezano u povijest Premiershipa. Steven Gerrard, dijete Liverpoola koje je s Luisom Suarezom vuklo svoj klub prema naslovu prvaka, zahvatio je malo previše vode na travi, poskliznuo se i predao loptu Chelseajevu napadaču. Da se samo malo jače oslonio na stražnju nogu, da je lopta bila samo malo slabija, da ju je malo bolje primio...

Muk. 

Jedino što se tih nekoliko sekundi čuje na Anfieldu je oduševljenje gostujućih navijača. Neki domaći navijači nisu mogli ni gledati pa su se okrenuli. Cijelu vječnost Gerrard je pokušavao stići Dembu, a Senegalac je laganim korakom stigao do Mignoleta, namjestio se i zabio mu kroz noge za 0:1.

Jako dobro je Gerrard znao koliko će taj gol stajati Liverpool dok je nosio loptu iz gola prema centru. Znate li tko je prvi potrčao u zagrljaj strijelcu? Mohamed Salah...

Bio je to gol i šok od kojeg se Liverpool do kraja utakmice i sezone više nije mogao oporaviti. Willian je u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena zabio za 2:0 i Liverpoolova prednost ispred Cityja, koji je još imao i utakmicu manje, smanjila se na samo tri boda. Chelsea je imao dva boda manje. 

"To je bio i ostao najteži dan u mojem životu. Što god mi se do kraja života dogodilo, to će biti najteži trenutak koji sam proživio jer ga je nemoguće izbrisati. I dalje me proganja, i dalje boli. Pokušavat ću se iskupiti za to dok sam živ. Ne mogu to i dalje prihvatiti jer je to bio plod isključivo loše sreće. Da sam dodao loptu u noge protivniku ili zabio autogol, ne bih mogao živjeti sam sa sobom. Ali ovo, kad nisi kriv ti nego loša sreća... Moraš ići dalje i pokušati to ispraviti", rekao je Gerrard tri godine poslije.

"Sjedio sam u autu nakon utakmice i plakao. Nisam godinama plakao, ali nisam si mogao pomoći. Suze su samo tekle. Osjećao sam se kao da sam izgubio člana obitelji, kao da mi se svih 25 godina života srušilo na glavu. Nisam ni pokušavao zaustaviti plač, a ta situacija mi se neprekidno vrtjela u glavi", napisao je Liverpoolov kapetan u autobiografiji.

No on i Liverpool nisu te sezone više ništa mogli ispraviti. Već u sljedećem kolu su spektakularno u zadnjih 11 minuta gostovanja kod Crystal Palacea prosuli vodstvo od 3:0, City je dobio svoju zaostalu utakmicu i u zadnje kolo ušao je s dva boda prednosti i rutinski je obranio kod kuće protiv West Hama.

"The Slip", kako su engleski mediji prozvali Gerrardov potez, učinio je legendarnog Liverpoolova kapetana predmetom izrugivanja u Engleskoj u sezonama koje su dolazile. Posebno inspirirani bili su navijači Manchester Uniteda koji su mu se rugali, a na sljedećoj utakmici protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu domaći navijači dočekali su ga upozorenjima o skliskom terenu.

04

Uoči nedjeljne utakmice situacija je, za Liverpoolove navijače, zastrašujuće slična. Do kraja je jako malo, pet kola. Liverpool se ponovno bori sa Cityjem za naslov prvaka. Protivnik je opet Chelsea. Nema Gerrarda i nema prevelike prednosti ispred Cityja, ali tu je opet Mohamed Salah. Ovaj put na "pravoj" strani i s puno većom ulogom nego što ju je imao te nesretne nedjelje 2014. godine.

"Hey! This does not fucking slip now..."

(Sport.ba)

Učitaj još novosti