12. 04. 2019 - 14:34
Preživjeli su kopanje grobova, bankrot i borbu za opstanak. Ne...
907
Shares
Preživjeli su kopanje grobova, bankrot i borbu za opstanak. Ne otpisujte ih

Drugi piši/ Index.hr

Preživjeli su kopanje grobova, bankrot i borbu za opstanak. Ne otpisujte ih

Sport.ba
12. 04. 2019 - 14:34
0
Shares

CHELSEA je u prvoj utakmici četvrtfinala pobijedio Slaviju u Pragu 1:0 i tako, čini se, slomio srca češkom klubu koji je jedno od najugodnijih iznenađenja ovogodišnje Europa lige.

slavia-6

Slavia se odlično držala protiv puno jačeg i skupljeg protivnika, ali je na kraju izgubila golom Marcosa Alonsa u 86. minuti i s ni s kakvim izgledima putuje u London na uzvrat za tjedan dana. No, Slavia je u zadnjih deset godina bila na korak do bankrota, pa na korak do ispadanja iz lige, a u četvrtfinalu ovogodišnje Europa lige bila je u bezizlaznoj situaciji protiv Seville. U takvim situacijama ovaj klub jednostavno ne odustaje.

Bio je kolovoz 2009. godine i Slavia je kod kuće igrala uzvratnu utakmicu 3. pretkola Lige prvaka protiv Šerifa.

Slavni praški klub, “vječiti drugi” kako su ga nazivali gradski rival iz Sparte, zadnje dvije godine bio je prvak Češke i napokon je slomio dominaciju Sparte i Slovana iz Libereca i život je u tom dijelu Praga izgledao sasvim dobro. Nakon 0:0 u Tiraspolju, Slavia je vodila 1:0 u uzvratu i od play-offa su je dijelile sekunde. Točnije, jedna izbijena lopta.

Tko zna kako bi izgledalo zadnjih deset godina u povijesti Slavije da je Karel Jarolim izbio jednu laganu loptu iz šesnaesterca. Sudac bi vjerojatno dosudio kraj i Slavia bi prošla u zadnje pretkolo u kojem bi bila nositelj. No, Jarolim je loptu promašio, na nju je natrčao Brazilac Nadson i u trećoj minuti sudačke nadoknade zabio za prolazak Moldavaca.

slavia7

Iako je nesretno ispala, Slavia je bila sasvim solidna momčad i baš nitko na stadionu te večeri ni u najgorim noćnim morama nije mogao pretpostaviti što će se s klubom događati sljedećih sedam godina. Slavia je europski put nastavila u zadnjem pretkolu Europa lige gdje se preko Crvene zvezde dočepala skupine, ali je osvojila samo tri boda. Do završetka europske sezone Slavia je već bila u ozbiljnim problemima u domaćem prvenstvu.

Bilo je jasno da od obrane naslova prvaka neće biti ništa jer su im Sparta i Viktoria Plzen pobjegli jako daleko i prvenstvo su završili na sedmom mjestu što će im biti najbolji plasman u sljedećih šest sezona. Razloga neviđenog pada kluba koji je djelovao stabilno i sigurno ima koliko želite, ali najjednostavnije objašnjenje bilo bi - krivo je krenulo baš sve što je moglo krenuti krivo. Jako puno loših odluka, promjene vlasništva i lutanja s trenerima dovele su Slaviju u situaciju da se u sezoni 2013./2014. borila za opstanak u prvoj ligi.

 

Iza kulisa sjajnih titula prvaka 2008. i 2009. godine vodila se velika borba za vlasništvo kluba. Tadašnji vlasnici, engleska tvrtka ENIC Sports, mutnim poslovima je istjerana iz kluba od strane novih čeških vlasnika, iako su Englezi većim dijelom financirali izgradnju novog stadiona koji je otvoren 2008. godine. U jesen 2010. godine ispostavilo se da je klub dužan Englezima još četiri milijuna eura zbog čega su krenula drastična rezanja financija i prodaja igrača.

Zatrovana atmosfera oko kluba počela je utjecati i na rezultate, a uprava je zbog golemog duga počela rasprodavati momčad. Slavijini navijači doživjeli su težak udarac u listopadu 2011. godine kad je za trenera postavljen František Straka jer nitko drugi nije želio taj posao. Legendarni igrač Sparte po dolasku na klupu otvoreno je rekao da navija za najvećeg Slavijina rivala i da bi za taj klub napravio sve. Isti dan kad je Straka imenovan za trenera, klupski glasnogovornik iz protesta je dao ostavku, a Slavijini ultrasi su također iz protesta preko noći na travnjaku iskopali grobove članovima uprave.

slavia
U takvim okolnostima nikakve nade nije bilo za Slaviju koja je postala klub iz sredine tablice bez ikakve šanse u borbi za Europu. Apsolutno dno klub je dotaknuo u sezoni 2013./2014. Da će to biti jedna od najtežih sezona u povijesti kluba bilo je jasno već u 5. kolu kad je Slavia kod kuće izgubila od osrednjih Teplica 7:0. Momčad je vodio trener juniora Michal Petrouš koji je ostao upamćen kao čovjek koji je napadača Milana Škodu stavio na stopera. Do kraja sezone Slavia je promijenila još dva trenera i od ispadanja se spasila u zadnjem kolu. Iako je izgubila od Ostrave 2:0, njezini konkurenti Bohemians i Sigma su remizirali i slavni klub je sačuvao prvoligaški status.

slavia-2

Sljedeće sezone Slavia je igrala nešto bolje pod vodstvom trenera Miroslava Beraneka, ali 2015. godine klub je bio na rubu bankrota nakon što su potraživanja počeli naplaćivati stari vjerovnici. Da nije bilo češkog biznismena Jiria Šimanea Slavia bi danas vjerojatno bila amaterski klub, ali on je nagovorio svoje kineske partnere iz tvrtke CEFC da kupe klub i spase ga od stečaja.

Ostalo je povijest. Kinezi su sanirali sve dugove i Slavia je u prvoj sezoni pod novim vodstvom završila peta da bi godinu dana kasnije ostvarila ono što je dvije godine ranije bilo gotovo nezamislivo. S pobjedom protiv Brna 4:0 u zadnjem kolu i samo jednim porazom u sezoni Slavia je osvojila naslov prvaka i vratila se u vrh češkog nogometa.

slavia-3
Ključan potez za ovosezonski europski uspjeh Slavije bilo je dovođenje tada 41-godišnjeg Jindricha Trpišovskyja na klupu i preuzimanje kluba od strane još jedne kineske tvrtke, one po imenu Sinobo. “Češki Klopp”, kako Trpišovskyja zovu tamošnji mediji, dodatno je modernizirao Slavijinu igru i, iako nije obranio naslov prvaka, udario je temelje nove momčadi. Trpišovsky je potpuno opsjednut nogometom i kaže da tjedno uz treninge i klupske obveze pogleda 30 utakmica. Mudro je iskoristio veliki kineski budžet i uoči ove sezone je doveo pojačanja za ukupno 11 milijuna eura.

4sla
Kad je Vazquez u 98. minuti zabio za 2:3, nitko nije vjerovao da će se domaćini vratiti. No, Slavia je u zadnjih deset godina riješila puno veće probleme nego što bi bilo zabiti dva gola Sevilli i proći dalje. Pa je prvo Van Buren u 102. minuti izjednačio, a Traore u 119. minuti raspalio atmosferu na stadionu Sinobo za nevjerojatan preokret.

Zato ih nemojte još otpisivati.

 

Učitaj još novosti