08. 04. 2019 - 14:25
Finale za ulazak u elitno društvo
907
Shares
Finale za ulazak u elitno društvo

NCAA

Finale za ulazak u elitno društvo

Sport.ba
08. 04. 2019 - 14:25
0
Shares

U noći s ponedjeljka na utorak očekuje nas finale NCAA muškog košarkaškog turnira koji nas ni ove godine nije uskratio za uzbuđenja. Najiščekivaniji dan u košarkaškoj Americi donosi dvoboj jednog od favorita Virginia Cavaliersa i ekipe koja se u finalu našla pomalo iznenađujuće, Texas Tech Red Raidersa. Objema ekipama bi ovo bio prvi NCAA naslov.

ncaa
Šta više, Virginia je u zadnje dvije faze došla do pobjede nakon šokantnih završnica. Najprije protiv Purdue-a, kada je nakon namjerno promašenog drugog slobodnog bacanja Jerome-a lopta nakon napadačkog skoka došla do Diakite-a koji je s poludistance pogodio za produžetak u kojem je Virginia odnijela pobjedu. Zatim je u samoj završnici prve utakmice Final Four-u branič Auburna Doughty kod vodstva svoje ekipe od plus 2 naivno podmetnuo nogu kod šuta za tri, te poslao Kyle-a Guy-a na crtu za slobodna bacanja. Guy je pogodio sva tri, a na 0.6 sekundi do kraja i bez Dušana Kecmana u ekipi, Auburnu nije puno toga preostalo. Igrački, nositelji Virginije su DeAndre Hunter, Ty Jerome, atletični Mamadu Diakite, te spomenuti Kyle Guy.

S druge strane, Texas Tech je čak lakše od očekivanog došao do finala, izbacivši na tom putu i Gonzagu koja je, uz Duke, slovila za prvog favorita cjelokupnog turnira. Da nije u pitanju slučajnost, dokazali su u polufinalu protiv također favoriziranog Michigan State-a. U obje utakmice je ekipa prikazala obranu na zavidnoj razini, očekuje se da bi tako moglo biti i u finalu. Igrači za pratiti su Matt Mooney, Davide Moretti, Tariq Owens, te možda najveći NBA potencijal ekipe, Jarret Culver.

 

(Sport.ba)

Učitaj još novosti