04. 04. 2019 - 19:30
Novak Đoković pričao o bombardovanju Srbije ŽELIO SAM OSVETU
907
Shares
Novak Đoković pričao o bombardovanju Srbije ŽELIO SAM OSVETU

SRBIJA

Novak Đoković pričao o bombardovanju Srbije ŽELIO SAM OSVETU

Sport.ba
04. 04. 2019 - 19:30
0
Shares

Novak Đoković, službeno najbolji sportaš svijeta za 2018. godinu, u intervjuu s britanskim novinarom Jayem Shettyjem pričao je o svom djetinjstvu u Srbiji za vrijeme NATO-ovog bombardiranja 1999. godine. Tada je srpski tenisač imao 12 godina.

đoković

"Moja zemlja je od 1991. i 1992. pa sve do 2000. bila pod embargom. Borili smo se za kruh i mlijeko i ostale najneophodnije stvari za preživljavanje. Onda je 1999. godine Srbija bila bombardirana dva i pol mjeseca bez prestanka, svake noći i svakog dana. Moja porodica i ja dva i pol mjeseca smo se budili tokom noći zbog sirena i aviona koji su nas prelijetali. Bilo je poražavajuće i zastrašujuće. Najgora stvar koju sam ikad vidio", ispričao je osvajač 15 Grand Slam titula.

"Na početku sam osjetio ono što i većina našeg naroda, htio sam osvetu. Tko su oni da bombardiraju nevine ljude? Što se događa? Imao sam 12 godina i sjećam se da sam se na svoj rođendan krio u skloništima. Proveo sam ga s prijateljima, igrajući tenis. Tada nismo išli u školu, tako da je to bilo super. Pjevali su mi rođendansku pjesmu, a ja se jasno sjećam slike aviona koji svugdje ispuštaju bombe. Bilo je užasno, ali sam se u isto vrijeme osjećao kao da odrastam i u tome su mi dosta pomogli roditelji."

Novak-Đoković

Đoković tvrdi da se Srbi ne žele osvećivati.

"Ne možemo suditi ljudima zbog toga. Vi im želite oprostiti, ali to se jednostavno ne može zaboraviti. S neke svjetlije strane, bombardiranje me natjeralo da budem dosta zahvalan u životu", zaključio je.

 

(Sport.ba)

Učitaj još novosti