26. 03. 2019 - 20:54
VAN GAL KOMENTARISAO SITUACIJU U MANCHESTERU: Solskjear je...
907
Shares
VAN GAL KOMENTARISAO SITUACIJU U MANCHESTERU:  Solskjear je isti kao Murinho !

MUTD

VAN GAL KOMENTARISAO SITUACIJU U MANCHESTERU: Solskjear je isti kao Murinho !

Sport.ba
26. 03. 2019 - 20:54
0
Shares

Prije nekoliko dana jedan od najvećih vizionara u povijesti fudbala, legendarni Nizozemac Louis Van Gaal, u 67. godini života i službeno je objavio kraj velike karijere.

Van Gaal je nakon odlaska iz Manchester Uniteda 2016. godine tri godine bio bez posla, a sada je odlučio reći - dosta.

van-gal

"Gotovo je s poslom. Moja supruga je sretna zbog toga. Ne mogu dalje. Kao što igrači imaju pravo da budu sa mnom, tako ima i ona", rekao je slavni Nizozemac.

BBC je s Van Gaalom napravio veliki intervju u kojem je većim dijelom pričao o svom vremenu provedenom na klupi Crvenih vragova.

Nizozemac je objasnio zašto je i dalje ljut na čelnike Uniteda koji su mu nakon dvije godine dali otkaz.

"Još sam ljut jer su mi radili iza leđa"

"Mogao sam zamisliti da će Woodward izabrati Mourinha. On je top menadžer. Osvojio je puno titula, više nego ja. Ali ono zbog čega sam i dalje ljut je što su mi radili iza leđa. Woodward je kontaktirao mog nasljednika (op. a. Jose Mourinho) bez mog znanja. Šest mjeseci je šutio i znao da će me smijeniti. Svakog petka morao sam se pojaviti na presici i odgovarati na medijske špekulacije o mom otkazu. Što mislite, kako takva situacija utječe na trenerov autoritet u svlačionici?"

Mnogi su tada zamjerali Van Gaalu zbog toga što je njegov United često igrao "dosadan" fudbal.

"To nije istina", rekao je pa nastavio: "Kažete dosadan. Zašto je dosadan? Možda je bio dosadan u fazi napada, ali to je bilo samo zato što su protivnici parkirali autobus ispred svog gola. Tada morate igrati daleko višim tempom, što je teško. Pogotovo s igračima koje sam imao na raspolaganju."

Louis Van Gaal se često obračunavao i s medijima koji su ga čas kritizirali, čak hvalili.

"Mediji ne analiziraju igru. Oni analiziraju rezultat", odgovorio je pa se dotaknuo i svježijih tema.

Ole Gunnar Solskjaer preuzeo je United u prosincu 2018. godine od Josea Mourinha i u potpunosti ga preporodio. Van Gaal smatra da nema pretjerane razlike u Solskjaerovom i Mourinhovom Unitedu.

"Nisam tamo, ali čini se da je popravio atmosferu u svlačionici. Također je istina da je promijenio poziciju Paulu Pogbi i postavio ga na mjesto gdje je mnogo važniji."

"Trener koji je došao nakon mene (op. a. Jose Mourinho) okrenuo se taktici "parkiranog autobusa" i igrao je kontraški. Sada je došao još jedan trener koji parkira autobus i igra na kontre. Glavna razlika između Mourinha i Solskjaera je što Solskjaer pobjeđuje", istaknuo je slavni Nizozemac.

Van Gaal tvrdi da ovaj United još uvijek ne igra kao onaj Fergusonov.

"Reći ću vam jednu stvar, kako United sada igra, to nije Fergusonov način. To je defenzivni nogomet zasnovan na kontrama. Ako vam se sviđa, onda vam se sviđa. Ako mislite da je uzbudljiviji od mog dosadnog napadačkog fudbala, OK. Ali to nije moja istina.

ole-gunnar-solskjaer
 Solskjaer je izgubio samo dvije utakmice. Vrlo je važno da se Uniteda kvalificira za Ligu prvaka, bilo je i kada sam ja bio menadžer. Ali oni mogu i osvojiti Ligu prvaka jer igraju u obrambenom sistemu zbog čega ih je jako teško pobijediti. Sviđalo se to vama ili ne - to je tako ponajviše zahvaljujući Mourinhovom radu u Unitedu", kazao je Louis Van Gaal.

 

(Sport.ba)

Učitaj još novosti