09. 03. 2019 - 21:14
OTAC MARINKO JE PONIŽAVAO BATINAMA Trebala je biti najveća...
907
Shares
OTAC MARINKO JE PONIŽAVAO BATINAMA Trebala je biti najveća svih vremena GORAN IVANIŠEVIĆ JOJ JE SPASIO ŽIVOT

TENIS

OTAC MARINKO JE PONIŽAVAO BATINAMA Trebala je biti najveća svih vremena GORAN IVANIŠEVIĆ JOJ JE SPASIO ŽIVOT

Sport.ba
09. 03. 2019 - 21:14
0
Shares

Čudo od djeteta, tako su joj tepali... Mirjana Lučić-Baroni rođena je 9. marta 1982. godine u Dortmundu. Bila je jako mala kada je uzela reket u ruke i očekivali su da će dostići zvijezde. Sa porodicom se preselila u Makarsku, a za njenu karijeru bio je zadužen otac Marinko. Mirjana je imala nevjerovatan uspon. Sa samo 15 godina ušla je u profesionalne vode i osvojila odmah WTA u Bolu 1997. godine. Igrala je i finale Strazburu sa legendarnom Štefi Graf...

mirjana2

Svi su bili ubjeđeni da će u budućnosti vladati svjetskim tenisom. 1998. godine je sa Martinom Hingis u paru pobjedila konkurenciju na Australijan openu, tada je postavila i rekord, jer niko nije uspio tako rano da dođe do titule na Melburn parku. Mirjana je imala samo 15 godina i 10 mjeseci. Svijet je brujao o novoj zvijezdi tenisa koja dolazi iz jednog malog mjesta u Dalmaciji. 1999. je ponovo osvojila titulu u Bolu i postala rekorderka, kao najmlađa koja je uspjela da odbrani naslov (16 godina).

mirjana1

Te godine oduševila je na Vimbldonu. Izbacila je legendarnu Moniku Seleš, uspjela je da dođe do polufinala, kada je u tri seta poražena od Štefi Graf. Onda je usljedilo nešto što je šokiralo Hrvatsku, ali i svijet... Otkrila je da je njen otac nasilnik koji zlostavlja cijelu porodicu. Skupila je hrabrost i otvorila se Goranu Ivaniševiću, ispričala mu je sve o batinama koje trpi, nasilnoj naravi oca, prijetnjama koje dobija njena majka... Uz Goranovu pomoć, Mirjana, njena majka, dvije sestre i dva brata, sakrili su se u okolini Zagreba i čekali da im se odobri politički azil u Americi. Kada su dobili papire u pratnji naoružanih čuvara otišli su na aerodrom i pobjegli u Njujork. Scena je bila kao iz holivudskih trilera.
"Goran mi je spasao život. Nikada mu to neću zaboraviti", rekla je jednom prilikom Mirjana.

goran-ivanisevic-1996-munich-grand-slam

"Mislim da bi 98 odsto ljudi na mom mestu vjerovatno završilo na psihijatriji, jer kad vas neko sa 15 godina toliko maltretira, to ne može biti normalno. Uspjela sam da se izvučem, prije svega zahvaljujući mojoj majci Anđelki koja je veoma jaka žena. Ona nas je držala na okupu. Ne bih izdržala sama. Sve to što sam preživjela pomoglo mi je da postanem jaka i stabilna žena", priznala je Mirjana.

mirjna3

Odlaskom u Ameriku mukama nije došao kraj. Otac ima je uzeo sav novac, ostali su bez ičega. Bez novca nije bilo ni trenera ni odlazaka na turnire. Počela je da radi kao blagajnica na Floridi kako bi prehranila porodicu, tenis je postao sporedna stvar. Od 2003. do 2007. nije odigrala meč. Svi su je zaboravili...
Onda se dogodio veliki preokret u njenom životu. Pronašla je ljubav svog života, italijanskog preduzetnika Daniela Baronija. Srećnu vezu 2007. godine krunisali su brakom i dan danas su zajedno

mirjana4

Kada je upoznala njega riješila je da se vrati tenisu. Krenula je od samog početka, igrala je za 50 dolara, ali to nije bio problem. Već 2009. uspela je da stigne do WTA turnira. Uslijedile su godine odlazaka na turnire ali bez rezultata, da bi 2014. srušila par sjajnih teniserki za osminu finala US opena. Kada je trijumfovala u Kvebeku postavila je novi rekord, najduži period između dvije titule u istoriji 1998-2014, čak 16 godina.
U januaru 2017. napravila je senzaciju na Australijan openu, stigla je čak do polufinala...

Onda se dogodila povreda ramena, koja joj je zadavala dosta muka... Već duže vrijeme ne igra tenis i nema je na WTA listi. Reket je ostavila sa strane. Odlučila je da se posveti porodici.

mirjana5

Danas je napunila 37. godina i ne želi da odustane.
"Mirjana se i dalje bori sa povredom i pokušava sve što je moguće kako bi ublažila bol. Plan je da se vrati na travu.", osvanula je poruka na njenom Fejsbuku.

 

(Sport.ba)

Učitaj još novosti