07. 02. 2019 - 15:15
UOČI DEADLINEA Luda NBA noć puna tradeova: Nove igrače dobili...
907
Shares
UOČI DEADLINEA Luda NBA noć puna tradeova: Nove igrače dobili Chicago, Sacramento, Dallas, Houston...

BURNO U NBA

UOČI DEADLINEA Luda NBA noć puna tradeova: Nove igrače dobili Chicago, Sacramento, Dallas, Houston...

Sport.ba
07. 02. 2019 - 15:15
0
Shares

Noćas je trade deadline u NBA ligi, odnosno posljednji dan za razmjenu igrača, a sudeći po onome što se događalo noćas, pred nama je burna noć. Naime, u posljednjih 12 sati mnoštvo klubova je razmijenilo svoje igrače.

Možda najzvučniji posao napravili su Chicago i Washington. Bullsi su od Wizardsa dobili Otta Portera Jr. dok su u suprotnom pravcu otišli Jabari Parker, Bobby Portis i pick druge runde 2023. godine. Nakon što je postalo poznato da će Wizardsi biti bez Johna Walla još 12 mjeseci, očito su se okrenuli novom smjeru pa su se odrekli svojeg startera koji ima izuzetno veliki ugovor do 2021. – sljedeće sezone će zaraditi 27,2 miliona dolara, a za sezonu 2020./21. ima igračku opciju vrijednu 28,5 miliona dolara. Bullsima to očigledno ne predstavlja veliki problemjer im je dosta igrača na rookie ugovorima, a smatraju da im Porter donosi čvrstinu na niskom krilu. Parker je u cijelom poslu nevažan igrač jer će na ljeto biti slobodan igrač, a Portis je solidan rotacijski igrač na poziciji 'četvorke'.

Velikim poslom se može okarakterizirati i dolazak Harrisona Barnesa u Sacramento. Kingsi su u Dallas za njega poslali Justina Jacksona i Zacha Randolpha. Sacramento ovim poslom želi u doigravanje već ove sezone, a Dallas je dobio mladog igrača kojeg može dodati jezgri Luka Dončić – Kristaps Porzingis. Nije zanemarivo što Barnes ima igračku opciju za sljedeću sezonu vrijednu 25 miliona dolara što je Dallasu predstavljao problem, ali Sacramento ga navodno želi dugoročno u momčadi. Randolph u cijeloj priči nije važan jer nije igrao ove sezone.

Miami i Phoenix su zamijenili igrače s velikim ugovorima. U redove Heata je došao Ryan Anderson, a Sunsi su dobili Tylera Johnsona i Waynea Ellingtona. Phoenix je dugo tražio playa, a na kraju je dobio Johnsona koji je više combo-guard i pitanje je koliko možepomoći njihovoj bekovskoj liniji dok je Ellington već počeo razgovore oko otkupa ugovora. Anderson nije važan Miamiju, a njegov ugovor ipak je nešto manji od dvojca koji su otišli pa je Heat nešto uštedio na plaćama.

Još sinoć po našem vremenu mlade igrače su zamijenili Milwaukee i Detroit. Bucksi su dobili Stanleyja Johnsona, a Pistonsi Thona Makera.

Zanimljiv posao su odradili Houston, Sacramento i Cleveland. Houston je tražio način da se riješi ugovora Brandona Knighta kojem su ove i sljedeće sezone sezone morali dati 30 milijuna dolara. Njega je uzeo Cleveland, zajedno s Marqueese Chrissom i pickom prve runde na ovogodišnjem draftu kojeg je Houston zaštitio za 'lutrijske' pozicije, one od 1 do 14. U redove Rocketsa su došli Nik Stauskas i Wade Baldwin iz Cavaliersa te Iman Shumpert iz Kingsa. U Sacramento je došao Alec Burks te jedan pick druge runde.

Osim Otta Portera, Washington se 'riješio' i Markieffa Morrisa. Njega je, zajedno s pickom druge runde 2023. godine, poslao u New Orleans u zamjenu za Wesleyja Johnsona.

I za kraj je tu posao kojeg su odradili Philadelphia i Toronto. Sixersi su dobili Malachija Richardsona, pick druge runde 2022. i prava na Emira Preldžića, a u Raptorse nije otišao niti jedan igrač. Dobili su samo novac, odnosno cash considerations.

Učitaj još novosti