27. 01. 2019 - 16:02
Nadal otkrio zašto ga je Đoković POČISTIO SA TERENA u finalu:...
907
Shares
Nadal otkrio zašto ga je Đoković POČISTIO SA TERENA u finalu:

AUSTRALIAN OPEN

Nadal otkrio zašto ga je Đoković POČISTIO SA TERENA u finalu: "Teško mi je o tome govoriti"

Sport.ba
27. 01. 2019 - 16:02
0
Shares

Španski teniser Rafael Nadal uvjerljivo je poražen u finalu Australian Opena od Novaka Đokovića sa 6:3, 6:2, 6:3.

Đoković je odigrao vrhunsku partiju protiv Španca koji je briljirao tokom cijelog turnira u Melbourneu, a Nadal je na konferenciji za medije poslije meča objasnio zašto je pretrpio uvjerljiv poraz i odgovorio na pitanje je li ovo finale bio najbolji meč kojeg je Đoković odigrao protiv njega?

"Teško mi je o tome govoriti. Tačno je da je on igrao fantastično, ali kad on igra tako onda je i meni bilo potrebno nešto više. Nisam imao tu ekstra stvar večeras i bilo je nevjerovatno kako je igrao. Igrao sam odličan tenis tokom dvije sedmice, ali pet mjeseci bez natjecanja i onda tako veliki izazov... To nešto definitivno je izostalo na ovom super jakoj razini", rekao je Nadal.

Nadal nije imao problema s napadačkim segmentom igre tokom cijelog turnira, ali se u finalu suočio s protivnikom koji ga je pritiskao i tjerao na obranu.

"Trenirao sam kvalitetno, ali zbog svega što se događalo u međuvremenu, operacija i ostalo, nisam mogao toliko biti fokusiran na obranu. Da bih uopće imao šanse preći u napad, morao sam protiv Đokovića igrati i tu obranu. Bilo bi vjerovatno teško pobijediti ga i da sam na 100 posto, ali bilo bi više borbe", priznaje Nadal nakon poraza.

"Morate griješiti kad vas netko stalno tjera na to"

Španac je objasnio i da ne može biti tužan jer je igrao protiv boljeg od sebe koji ga nije prvi put pobijedio na ovakav način.

"Morate pogriješiti kad vas netko tjera da odigrate još jedan udarac, pa još jedan, pa još jedan. Ja njega nisam mogao natjerati na to svaki put.

Podsjetio se Nadal i svega što ga je pratilo u proteklih pet mjeseci te da zbog toga ne može biti nezadovoljan. Problemi s koljenima, istegnuće trbušnih mišića, stopalo...

"Iako uvijek kažem da sam pozitivan i da stvari mogu ići u pravom smjeru, to je teško, psihički je teško i bolno što ne možeš raditi stvari koje ti trebaju da budeš na svojih 100 posto. Nisam večeras imao najbolju večer, ali za nekoliko mjeseci ću možda moći parirati na toj razini", govorio je Nadal.

Prioritet mu je biti sretan, a da bi bio sretan - mora biti zdrav. To je jedini recept kojim se vodi u narednom periodu. Na terenu protiv Novaka nije bio posebno nervozan.

"Na terenu protiv Novaka nisam bio nervozniji nego inače, finale Grand Slama je, sve je počelo vrlo brzo i on je odmah pritiskao, zato sam više griješio od samog početka. Otežavao mi je mnoge stvari, reterni su mu bili duboki i super-brzi, radio je strašno pred sezonu na kretanju i odlično je to radio.

Polufinale Wimbledona bilo je vrlo tijesno, igrao sam bolje, imao sam taj ekstra intenzitet i šteta je bilo što sam tada izgubio to polufinale. Večeras tu šansu nisam imao. Veća mi je satisfakcija kako sam odigrao Wimbledon, ali ovo ću lakše zaboraviti.

Sveukupno je bilo teže doći ovdje jer sam na Wimbledon otišao s peharom Roland Garrosa, samopouzdanjem i mnogo pobjeda. Kada sam zdrav, svi znaju da sam dobar igrač na travi. Zadovoljniji sam ovim turnirom, ali kao pojedinačni meč, Wimbledon je bio bolji", zaključio je Nadal.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti