20. 01. 2019 - 11:29
Čilić poražen u pet setova od Bautiste, čeka ga veliki pad na...
907
Shares
Čilić poražen u pet setova od Bautiste, čeka ga veliki pad na listi

AUSTRALIAN OPEN

Čilić poražen u pet setova od Bautiste, čeka ga veliki pad na listi

Sport.ba
20. 01. 2019 - 11:29
0
Shares

U osmini finala Australian Opena Marin Čilić završio je svoj put ka odbrani prošlogodišnjeg finala. Bolji od njega u pet je setova bio Roberto Bautista Agut. Bilo je 6:7, 6:3, 6:2, 4:6, 6:4 za tačno četiri sata igre. 

Prvi set bio je izjednačen do 4:4, kada Čilić gubi servis i nudi šansu rivalu da uzme prvi set. Ipak, Međugorac vraća brejk, odlazi se u ti break gdje Marin koristi tek petu set loptu i sa 7:6 dolazi do kapitalne prednosti. 

Drugi set bio je sličan. Sve je bilo dobro do 4.3 za Bautistu, Čilić je servirao te imao prednost, ali onda je doista lagan volej zakucao u mrežu. Slijedi pravi raspad u igri najboljeg hrvatskog igrača, Bautista radi brejk te izjednačuje na 1:1 u setovima. 

Kriza prvog hrvatskog reketa nastavila se i u trećem setu, odmah na startu gubi servis i to je bio set bez previše neizvjesnosti. Otišlo se u četvrti set uz prednost 24. nositelja, ali stvari se na početak vraćaju kada Međugorac kod 5:4 oduzima servis rivalu i vadi vizu za peti set. 

Konačna odluka pala je ponovno kod 4:4. Čilić prvo spašava 15:40, ima loptu za vodstvo, ali radi dvostruku servis grešku. Sljedeća dva poena odlaze na protivnikovu stranu i to se pokazalo ključnim. Bautista je lakoćom sačuvao prednost te rutinski odservirao za pobjedu i plasman u četvrtfinale. 

Ovaj poraz predstavlja težak udarac za Marina jer ga čeka veliki pad na ATP listi. Podsjetimo, Marin je branio čak 1.200 bodova koliko je zaradio prošlogodišnjim porazom u finalu, a ispadanje u osmini finala donosi svega 180 bodova, što znači da će izgubiti 1.020 bodova te pasti 10. mjesto ATP liste, uz napomenu da ga do kraja turnira teoretski mogu prestići Borna Ćorić, Stephanos Tsitsipas, Miloš Raonić, Daniil Medvedev te španski dvojac - Bautista Agut i Carreno Busta, no njima svima će trebati barem polufinale ili finale ako žele izbaciti Čilića iz Top 10. 

Prethodno je iznenađenje pripredio Amerikanac Tiafoe, koji je s 3:1 savladao Dimitrova, dok je Nadal rutinski počitstio Berdycha.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti