18. 12. 2018 - 17:14
Mourinhovo PROKLETSTVO se pokazalo tačnim i ovaj put! JEDNA...
907
Shares
Mourinhovo PROKLETSTVO se pokazalo tačnim i ovaj put! JEDNA STVAR je ponovo PRESUDILA Portugalcu

PORTUGALAC IMAO PROBLEME U SVAKOM KLUBU

Mourinhovo PROKLETSTVO se pokazalo tačnim i ovaj put! JEDNA STVAR je ponovo PRESUDILA Portugalcu

Sport.ba
18. 12. 2018 - 17:14
0
Shares

Tmuran, neraspoložen i pun negativnih vibracija - opis je Josea Mourinha u gotovo svim trećim sezonama njegove karijere. Napetosti na relaciji trener-uprava, najčešće po pitanju kupovina, javno kritiziranje vlastitih igrača i - otkaz.

mourinho1

Portugalac je ponovno doživio prokletstvo treće sezone. Manchester United izgubio je strpljenje na polovici Mourinhove treće sezone, što je označilo nastavak tog neugodnog trenda u njegovoj inače uspješnoj karijeri.

Samo u Interu nije otišao na ružan način, već se dostojno oprostio od slavnog milanskog kluba nakon što je s Nerrazzurima osvojio historijsku tripletu.

mourinho

Čak je i njegov rastanak s Portom bio turbulentan nakon što je u periodu od 2002. do 2004. godine osvojio UEFA-in kup i onu famoznu Ligu prvaka s daleko slabijom ekipom od ostatka elitne konkurencije.

Prisjetili smo se što se događalo tijekom trećih sezona u bivšim klubovima koje je Mourinho vodio u svojoj karijeri i kako se to ponovilo na Old Traffordu.

Chelsea, 2006.-2007.

Osvojeni trofeji: Premier liga 2004./05. i 2005./06., Liga kup 2004./05., Community Shield 2005.

263a9c5900000578-2977003-john-terry-and-jose-mourinho-celebrate-on-the-wembley-pitch-afte-a-36-1425367458945

Nakon što je zaredom osvojio dvije titule engleskog prvaka s Chelseajem, stvari su se tijekom treće sezone počele brzo rasplitati. Čak i prije početka sezone, bilo je medijskih napisa o nesuglasicama s vlasnikom londonskog kluba Romanom Abramovičem zbog dovođenja ukrajinskog napadača Andrija Ševčenka.

Unatoč tome što je legendarni Ukrajinac bio jedan od najboljih strijelaca u Europi tih godina, Mourinhu se nije sviđao i nije bio sretan što je rekordno klupsko pojačanje moralo igrati svaku utakmicu, kako je Abramovič inzistirao.

josemourinhocropped-s1zhy4kfip971ofg3kxpg7x4r

Iako će Chelsea tu sezonu završiti s osvojenim FA kupom i Liga kupom, u Premier ligi bili su daleko od kandidata za naslov prvaka završivši sa šest bodova manje od prvaka Manchester Uniteda. U Ligi prvaka izbacio ih je Liverpool u polufinalnom raspucavanju jedanaesteraca.

Iako je Mourinho drugu sezonu preživio i treću započeo, nije dugo izdržao na Stamford Bridgeu. S Chelseajem se rastao u septembru 2007. godine.

willian-mourinho

Uspjesi u trećoj sezoni: drugi u Premier ligi (šest bodova manje od Uniteda), polufinale Lige prvaka, osvojeni FA kup i Liga kup

Real Madrid, 2012.-2013.

Osvojeni trofeji: La Liga 2011./12., Copa del Rey 2010./11.

Bilo je to ljeto iz snova za Mourinha 2012. godine. Taman je Realu pomogao prekinuti višegodišnju Barceloninu dominaciju i to mu je donijelo novi, četverogodišnji ugovor na klupi Kraljevskog kluba. No kako je harizmatični Portugalac čovjek od promjena i ne zadržava se dugo na jednom mjestu, napetosti su vrlo brzo počele izvirati na površinu.

ronaldo-mourinho

Iako su sezonu započeli pobijedivši Barcelonu u španskom Superkupu, Katalonci su postavili strašan tempo u ligi, a Real je do polovice sezone zaostajao ogromnih 18 bodova.

Njihov nagli pad u formi i loše igre na terenu ubrzo su se prenijeli i na Mourinhov odnos s igračima. Krenulo je njegovo zahladnjenje odnosa sa Sergijem Ramosom i Ikerom Casillasom i to je podijelilo navijače.

Kritizirao je i Cristiana Ronalda rekavši da njegov sunarodnjak "možda misli da zna bolje od njega te da ga trener više ne može učiniti boljim".

mourinho-casillas

Mourinho je ušao u sukob i sa španskim novinarima u aferi Benzema-Higuain. Portugalčev miljenik bio je Argentinac, ali je zbog ozljede morao povjerenje dati Benzemi, što mu se nije svidjelo.

"Ako u lov ne mogu sa psom, onda ću morati ići s mačkom", rekao je tom prilikom.

Tenzije su dosegnule vrhunac u vrlo ružnom incidentu kada je Mourinho prstom u oko napao Barcinog pomoćnog trenera Tita Vilanovu tokom opće fizičkog sukoba Realova i Barcina stožera. Nedugo nakon toga poslali su ga na tribine tokom utakmice Kupa kralja protiv Atletica koju je na kraju izgubio.

jose-mourinho

Poslije tog poraza, Mourinho je tu sezonu prozvao "najgorom u karijeri", a nakon što je podmetnuo požar, otišao je. Tri dana poslije službenog kraja sezone sporazumnim raskidom napustio je Real.

Uspjesi u trećoj sezoni: završio 15 bodova iza Barce u La ligi, poraz od Borussije Dortmund u polufinalu Lige prvaka, izgubio od Atletica u finalu Kupa kralja

Chelsea 2015.-2016.

Osvojeni trofeji: Premier liga 2014./15., Liga kup 2014/.15.

Ponovno je sve počelo kao u bajci za Mourinha i u ljeto 2015. godine, kada je preuzeo Chelsea i odveo ga do naslova prvaka Engleske. Još je jednom potpisao četverogodišnji ugovor, ali uskoro se sve raspalo i priča je opet dobila ružan završetak.

matic-mou-1200000

Na otvaranju sezone, Chelsea je s igračem manje remizirao 2:2 protiv Swanseaja, a Mourinho je za to okrivio klupsku liječnicu Evu Carneiro. Optužio ju je da je nepotrebno ukazivala pomoć Edenu Hazardu i taj trenutak označio je početak njegovog novog pada.

Chelsea je bio užasan na terenu, izgubio je sedam od prvih 12 utakmica u prvenstvu. Tek nakon devet poraza od mogućih 16, u decembru, dok je klub bio na 16. poziciji u Premier ligi, Mourinho je potjeran sa Stamford Bridgea. Njegova druga epizoda u Chelseaju završila je neslavno.

jose-mourinho

Uspjesi u trećoj sezoni (Mourinho smijenjen u decembru): Završio 10. u Premier ligi, 1/16 finala Lige prvaka, šesta runda FA kupa i četvrta Liga kupa

Manchester United 2016.-2018.

Osvojeni trofeji: Europa liga 2016./17., Liga kup 2016./17.

Mourinhova prva sezona na Old Traffordu bila je uspješna. Lošu formu u prvenstvu nadoknadili su trofeji Liga kupa i Europa lige, što je značilo povratak u Ligu prvaka slavnog engleskog kluba.

pogba-mourinho-manchester-united

U svojoj drugoj sezoni United nije uspio položiti ruke na trofej prvaka Engleske nakon što je izgubio utrku s gradskim rivalom Manchester Cityjem.

Unatoč tome, Mourinho je drugo mjesto te sezone proglasio najboljim rezultatom u svojoj karijeri kada bi se uspoređivale snage momčadi koje je prethodno vodio.

mou-alexis

Ta izjava nije dobro sjela navijačima i igračima, pogotovo zato što su kasnije Liverpool i Manchester City potrošili bogatstvo na pojačanja koja su im donijela napredak, a United se morao zadovoljiti s Alexisom Sanchezom i Paulom Pogbom, koji nisu pokazali gotovo ništa.

Mourinho je ubrzo ušao u otvoreni sukob protiv prvog operativca Old Trafforda, Eda Woodwarda i javno ga prozivao zbog manjka pojačanja na ključnim pozicijama.

mou12

Javne prozivke igrača nisu izostale ni ovoga puta. Na meti su bili Luke Shaw, Antonio Valencia, Eric Bailly, Anthony Martial, Marcus Rashford i ponovno - Paul Pogba.

Narušen odnos s najskupljim pojačanjem Uniteda dosegnuo je tako nisku tačku da je preko 100 miliona eura vrijedan veznjak i svjetski prvak s Francuskom posljednje dvije utakmice ostao na klupi. Jedna od njih bila je i protiv najvećeg rivala - Liverpoola, koju je United izgubio 3:1 i koja je, ispostavilo se, bila kobna za Portugalca.

liv-utd

Dakle, historija se ponovila i potvrdilo se Mourinhovo prokletstvo treće sezone.

Uspjesi u trećoj sezoni (Mourinho smijenjen u decembru): United je šesti u Premier ligi s 19 bodova zaostatka za vodećim Liverpoolom i 11 bodova udaljen od četvrtog mjesta koje vodi u Ligu prvaka. Dohvatio je osminu finala Lige prvaka, a u trećoj rundi Liga kupa izbacio ih je drugoligaš Derby County.

mourinho3

(Sport.ba)

Učitaj još novosti