18. 12. 2018 - 16:09
Football Manager simulirao šta bi se dogodilo da Ferguson sada...
907
Shares
Football Manager simulirao šta bi se dogodilo da Ferguson sada preuzme United

ZANIMLJIV TOK DOGAĐAJA

Football Manager simulirao šta bi se dogodilo da Ferguson sada preuzme United

Sport.ba
18. 12. 2018 - 16:09
0
Shares

U potpunosti prenosimo tekst s portala Planet Football autora Alexa Keblea. 

Ne smeta navijačima Manchester Uniteda nedostatak trofeja, već razmjeri velikog pada s vrha u posljednjih pet godina od penzionisanja Sir Alexa Fergusona. 

Trojica trenera koji su imali priliku vratiti United na sam vrh Premiershipa, koristili su različite taktičke pristupe, ali u svakom slučaju rezultat je bio isti: začuđujuće ležerna ekipa koja igra sa strahom, koja igra u sjeni Fergusonove ere koja se nadvila nad Old Traffordom. Koliko bi ga voljeli vratiti. 

fergi

Može li Fergie počistiti nered? Bi li se našao bez podrške u prijelaznom roku kao što je Jose Mourinho tvrdio da je bio ili bi odbor odobrio veća sredstva legendi kluba? Bi li njegove taktike bile zastarjele kao one Arsena Wengera u Arsenalu ili je i dalje dovoljno prilagodljiv da vodi klub do slave? Samo je jedan način da saznamo...

Postavljanje

Ponovno smo postavili Sir Alexa Fergusona kao menadžera Uniteda koristeći Football Manager 2019 data editor, promjenom njegove uloge iz "direktora" u "menadžera prve momčadi".

Svi njegovi menadžerski atributi ostali su u bazi tako da nismo ništa morali izmišljati. Dali smo Fergieju petogodišnji ugovor, koji počinje u julu 2018., i pustili ga da napravi svoje. 

Juli - septembar

Začuđujuće, jedino Fergusonovo pojačanje u ljetnom prijelaznom roku bio je Willian iz Chelseaja, kupljen za 56 miliona funti (s rastom na 73 miliona). Jose Mourinho, koji već ludi od bijesa zbog otkaza odmah nakon "jednog od njegovih najvećih postignuća u igri", mora biti ogorčen jer je Ferguson doveo jednu od njegovih dugoročnih želja. 

Raspored mečeva imao je osjećaj za romantiku. Prvi meč u Premiershipu bio je protiv rivala Liverpoola na Old Traffordu, sudar modernog taktičara i starog lisca koji se vratio na klupu na valu skepticizma u medijima. Zašto Fergie riskira svoje nasljedstvo? Što ga je privuklo da preuzme tako čudno složenu i haotičnu momčad?

Glasovi zabrinutih postali su samo glasniji nakon što je Liverpool slavio u prvom meču rezultatom 1-0. Gol Jamesa Milnera u 26. minuti pokvario je popodne domaćinima. 

United je uputio svega dva udarca u okvir gola. Alexis Sanchez je bio očajan. Je li sve ovo velika pogreška?

Crveni vragovi oporavljaju se sa šest pobjeda u nizu u idućih sedam jednostranih utakmica, a svakako treba izdvojiti onu protiv Arsenala na Old Traffordu od 3-1.

Također su slavili i u sve tri utakmice u Ligi prvaka, iako su imali lagan žrijeb (Lyon, Club Brugge i Lokomotiv Moskvu), dobar početak sezone prije susreta koji su čekali svi ljubitelji engleskog nogometa. Mančesterski derbi krajem listopada - Pep Guardiola protiv Sir Alexa Fergusona.

City je slavio 1-0, a United je imao četiri udarca u okvir. Bili su užasni. Fergie je osvojio 22 boda u prvih 10 utakmica, što ih ostavlja na osmom mjestu, daleko od Liverpoola i njihovog savršenog rezultata.

1

Novembar - februar

Isti obrazac nastavio se sve do Božića; United je pobjeđivao u gotovo svim utakmicama protiv lošijih momčadi, no gubio je u ogledima "velikih šest", kod Chelseaja u gostima i kod kuće od Tottenhama. 

United je stigao na Anfield 22. decembra u lošem raspoloženju zbog dva uzastopna poraza od Spursa i West Hama, koji su ih ostavili sedam bodova iza Liverpoola nakon 17 kola. Sigurno je Ferguson počeo žaliti. 

Ali 90 minuta na Anfieldu pokazat će se kao prekretnica za Fergusona. Gol Paula Pogbe bio je dovoljan za minimalnu pobjedu, kojom će započeti niz od devet pobjeda za United, kao i plasman u peto kolo FA Cupa nakon pobjede nad Middlesbroughom i Liverpoolom od 3-1 na Old Traffordu. 

Odjednom je to bio stari Fergie, njegova ekipa lagano prolazi kroz Premiership sa solidnim rezultatima u Europi, nakon pobjede od 2-1 u Rimu s kojom su dobro otvorili šesnaestinu finala. (United je slavio u svih šest utakmica u skupini.)

2

Međutim, najveća vijest tijekom zime dolazi za vrijeme prijelaznog roka. Očito razočaran nastupima u prvom dijelu sezone (čini se da je Mourinho bio u pravu), Ferguson je potrošio puno. Zaista puno. 

Prvi je došao Paulo Dybala iz Juventusa u rekordnom transferu za United od 143 miliona funti i ne može se osporiti da je Argentinac pravi Fergiejev igrač. Agilan i nemilosrdan, Dybala je nogometaš u kalupu Rooney-Tevez- Ronaldo ere Uniteda. 

Postigao je 20 golova i osam asistencija u drugom dijelu sezone. 

Fergie je doveo i centralnog veznjaka Stanislava Lobotku za 33 miliona funti, Slovak će igrati samo sedam puta u drugom dijelu sezone, te desnog bočnog Kevina Mbabu za 11 miliona funti. Švicarski reprezentativac pokazat će se kao pravo otkriće. 

3

Mart - juni

U klasičnom Fergiejevu stilu, United je u posljednjoj trećini sezone ubacio u brzinu više nemilosrdno pobjeđujući u 10 od 12 ligaških utakmica. 

U ožujku su se popeli na vrh tabele lakim pobjedama protiv Manchester Cityja i Chelseaja, između ostalih. Poraz kod kuće od Newcastlea nakratko ih je usporio, ali april bez poraza značio je da klub sam odlučuje o svojoj sudbini. 

Maj će se pokazati kao velik mjesec u sva tri natjecanja. Zahvaljujući 1-1 remiju kod kuće protiv Rome, Fergusonova ekipa je prošla u četvrtfinale Lige prvaka i ide u goste kod Atletico Madrida. A ondje će se pobjeda od 3-1 pokazati jedva dovoljnom za plasman dalje, nakon što je na Old Traffordu s 2-0 slavio Atletico. United je prošao zbog golova u gostima. 

April je završio s 1-0 pobjedom na Bernabeuu za scenarij iz snova u maju, zahvaljujući instantnom učinku Dybale. Argentinac nije prestajao zabijati i asistirati, značajno usput popravljajući učinak Alexisa Sancheza. 

U jednom trenutku United je tri utakmice do kraja na vrhu Premiershipa imao jedan bod prednosti te usprkos hektičnom rasporedu (pobijedili su Newcastle, Everton i West Ham za mjesto u finalu FA Cupa), Fergusonovi momci nastavili su neumorno marširati. 

2-0 pobjeda nad Burnleyjem i 3-2 pobjeda protiv Wolvesa bili su uvertira za finalnu bitku protiv Liverpoola u finalu Lige prvaka nakon što su remizirali 1-1 s Real Madridom na Old Traffordu. Tri finala u tri sedmice. Prvo je United pregazio Bournemouth 4-1 i osvojio ligu s 92 boda. Zatim su nadigrali Arsenal na Wembleyju s 2-0 zahvaljujući golovima novog dream teama Dybala - Sanchez. 

I prvog je juna Anthony Martial postigao jedini pogodak za kompletiranje poznate trostruke krune tačno 20 godina otkako je Fergie to postigao 1999. Tako je lako. 

4

Završetak

I tek tako se penzionisao. Majstor se još jednom popeo stepenicama Old Trafforda kako bi promatrao tko će ga naslijediti. 

Je li zaista pomogao Unitedu da ponovno otkrije svoju snagu? Ili je, u jednoj zadivljujućoj sezoni, jednostavno ismijao nemogućnost kluba nakon odlaska najvećeg menadžera u njegovoj historiju? Ferguson je osvojio sve - slegnuo remenima i otišao. 

5

(Sport.ba)

Učitaj još novosti