30. 11. 2018 - 10:10
UČINKOVITO 100 %: 7 jednostavnih promjena u vašem životu koje...
907
Shares
UČINKOVITO 100 %: 7 jednostavnih promjena u vašem životu koje će vam pomoći da skinete salo sa stomaka!

MORATE IH SE PRAVILNO PRIDRŽAVATI

UČINKOVITO 100 %: 7 jednostavnih promjena u vašem životu koje će vam pomoći da skinete salo sa stomaka!

Sport.ba
30. 11. 2018 - 10:10
0
Shares

Gojaznost je jedna od vodećih boljki današnjice, pa i u Bosni i Hercegovini. Većinom ljudi ne paze šta unose u organizam, veoma malo se kreću, dugo sjede za računarom, gledaju TV, te i nemaju vremena za neku vrstu fizičke aktivnosti. Ono što je također bitno naglasiti je da većina uopće nema volje da se pokrene, a upravo je redovan trening i dobro izbalansirana ishrana ključ zdravlja.

Ako zaista odlučno želite da smršate i skinete salo sa struka i drugih dijelova tijela i pokažete prvi put u životu ravan stomak i trbušnjake, onda će ovih sedam savjeta vam i pomoći, naravno ako ih se pravilno pridržavate.

1. IZBACITE PROSTE ŠEĆERE IZ ISHRANE: Prva i najbitnija stvar je da se eliminišu prerađeni šećeri iz ishrane, prije svega prosti šećeri koji se nalaze u svoj prerađenoj hrani (grickalice, slatkiši, bombone, čokolade).

grickalice

Također, izbaciti iz ishrane i sve namernice od brašna, a naročito bijelog, kao i namirnice s visokim glikemijskim indeksom GI (GI je indeks kojom se označava brzina ulaska šećera u krv kod neke namirnice, što je brzina veća, veći je indeks)

2 JEDITE POVRĆE, KOMPLEKSNE HIDRATE, ZDRAVE MASTI I PROTEINE: Treba se fokusirsti na hranu s niskim glikemijskim indeksom i sa sporo otpuštajćim šećerima poput braon pirinča (ali u umjerenim količinama) zatim jesti povrće poput brokula, špinata,, karfiol, kao i salate itd. Zatim konzumirati zdrave masti omega 3, 6 i 9 (maslinovo ulje, laneno ulje, riblje ulje, kokosovo ulje). Konzumirajte bademe, lješnjake, orahe, ali u umjerenim količinama.

mek

Takođe, konzumirajte protein kroz namirnice kao što su jaja, ćureće i pileće bijelo meso, ribu, soju, mahunarke - pasulj, sočivo, grašak...

3. UBACITE TRENING SNAGE U VAŠ SEDMIČNI RASPORED: Da, moguće je da izbubite salo sa stomaka vježbanjem, ali ne bilo kojim, već vježbama snage koje obuhvataju velike mišićne grupe. Najbolje vježbe su čučanj, benč press, mrtvo dizanje, i rameni potisak ispred i iza glave.

stomak-misici-trbusnjaci-830x0

Zatim, možete da uvrstite i vježbe koje koriste dizači tegova, ali vam za to treba i dobra tehnika, a to su: nabačaj, trzaj, čučanj s tegom iznad glave...

4. ODREDITE DAN ZA  "CHEAT MEAL" (OBROK PREVARE): Morate znati da ako jedete stalno jednu vrstu hrane i u manjim količinama od kalorija koje potrošite, organizam počinje da reaguje i da poslIJe nekog vremena metabolizam, a samim tim i dovodi do usporavanja topljenja masti. Zato je dobro da povremeno na svakih nekoliko dana ubacite po jedan obrok koji je van vaše redovne ishrane ( ali ne prije dva mjeseca redovne dobre ishrane). To može biti obrok u Mek-u, ili neka pica, pljeskavica s lepinojom i kajmakom i slično.. Važno je samo prevariti organizam...

meso

5. KONTROLIŠITE PORCIJE I KALORIJE: Ovo je jako bitno, jer je na kraju krajeva odnos između unijetih i potrošenih kalorija tokom dana najbitniji. Ako, unesete manje mršavićete, ako unesete više gojićete se... Zato bi trebalo da imate više manjih porcija tokom dana u ishrani, a da na kraju sve te kalorije ne prelaze vašu dnevnu potrošnju kalorija.

2

6. PIJTE DOSTA VODE: Čovjekovo tijelo čini 70% vode, što znači da je jako bitno tu vodu održavati u optimalnom balansu. Zato pijte svaki dan 2,5, do 3 litara vode, a čak i više ako trenirate. Voda je jako bitna za hidraciju tijela i razmjenu materija koje idu kroz tijelo.

1

7. SPAVAJTE DOVOLJNO: Spavanje je najjači nefarmakološki stimulator hormona rasta koji je najbolji za skidanje sala s tijela, jer topi masti kao fet burner. zato spavajte osam do 10 sati tokom noći kako bi vaše tijelo bilo u modu za topljenje masti.

spinat

(Sport.ba)

Učitaj još novosti