17. 11. 2018 - 12:33
PREMINUO JE ČOVJEK KOJI JE DRESOVE UČINIO POSEBNIM: Do kraja...
907
Shares
PREMINUO JE ČOVJEK KOJI JE DRESOVE UČINIO POSEBNIM: Do kraja života navijao je za Urugvaj

LEGENDA

PREMINUO JE ČOVJEK KOJI JE DRESOVE UČINIO POSEBNIM: Do kraja života navijao je za Urugvaj

Sport.ba
17. 11. 2018 - 12:33
0
Shares

ALDYR SCHLEE, idejni tvorac domaćeg dresa brazilske nogometne reprezentacije, preminuo je u 83. godini nakon šestogodišnje bitke s rakom kože.

Uz brojne prestižne književne nagrade, brazilski novinar, pisac, prevoditelj, ilustrator i profesor svjetsku slavu stekao je originalnim dizajnom domaćeg dresa brazilske nogometne reprezentacije.

Nakon traumatičnog poraza protiv Urugvaja na Maracani u finalu Svjetskog prvenstva 1950. godine (1:2) Brazil je bio u nacionalnoj krizi identiteta. Tri godine kasnije čak je pokrenut i natječaj za kreaciju novih dresova jer dotadašnja bijela boja više nije dolazila u obzir jer je budila stare, bolne uspomene na Urugvaj i fatalni poraz.

untitled-100

Jedini uslov natječaja bio je da dres sadržava četiri boje nacionalne zastave (zelena, žuta, plava, bijela) kako bi reprezentativci bili potaknuti osjećajem ponosa i strasti. 

Tek na pragu punoljetnosti, ali i s dovoljno crtačkog iskustva, među mnogobrojnim kandidatima bio je i Aldyr Schlee. Prema osobnom priznanju, skicirao je stotinjak različitih kombinacija sve dok njegov rad u oštroj konkurenciji nije ocijenjen najboljim.

"Na koncu sam shvatio da dres treba biti žute boje. Žuti dres bio je naoko skladan u kombinaciji s plavim šorcom, bijelim štucnama i zelenog ovratnika", sve do smrti govorio je Aldyr Schlee.

shliii

Noseći Schleeovu kreaciju, Brazil se svijetu u novom ruhu predstavio na Mundijalu u Švicarskoj 1954. godine. U narednim desetljećima čuvenom i prepoznatljivom žuto-plavom kombinacijom osvajao je svjetska prvenstva 1958., 1962., 1970. 1994. i 2002. godine. 

Ironije li, Aldyr Schlee - rođen u blizini brazilsko-urugvajske granice - tokom cijelog svojeg života navijao je za Urugvaj, pa čak i mitske 1950. godine kada je Brazil bio zavijen u crno. Prije nekoliko godina izjavio je kako je ponosniji na dvadesetak napisanih knjiga negoli na kreaciju dresa kojom se Brazil proslavio širom svijeta.

U svakom slučaju, svojim stvaralaštvom u vidu kultnih brazilskih dresova ostavio je neizbrisiv trag u fudbalskoj historiji.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti