13. 11. 2018 - 10:06
IZUZETNO TEŠKA MISIJA Novakova vladavina je tek počela, sada...
907
Shares
IZUZETNO TEŠKA MISIJA Novakova vladavina je tek počela, sada želi skinuti Federera s trona - da li je to ostvarivo?!

TREBAJU MU DVIJE GODINE APSOLUTNE DOMINACIJE

IZUZETNO TEŠKA MISIJA Novakova vladavina je tek počela, sada želi skinuti Federera s trona - da li je to ostvarivo?!

Sport.ba
13. 11. 2018 - 10:06
0
Shares

Novak Đoković će ovu godinu završiti na prvom mjestu ATP liste i u to nema više nikakve dileme. Teniser iz Srbije sinoć je rutinski dobio Johna Isnera u prvom kolu Završnog mastersa u Londonu, te dokazao da je trenutno bez premca.

Do sada je proveo ukupno 225 sedmica kao prvi teniser svijeta, a brojka će se povećati sigurno i do Australian Opena koji je na programu sredinom januara 2019., što znači još minimum osam sedmica provedenih na prvom mjestu.

djokovic-nole

Imajući u vidu da Novak brani u prvih 6 mjeseci naredne godine samo 1055 bodova (najbolji rezultati su četvrtfinale Roland Garrosa i polufinale Rima), a da Federer i Nadal brane ogroman broj bodova (Federer osvojio Australian open i Roterdam, igrao je i finale Indijan Velsa, a Nadal je osvojio Roland Garros, masterse u Rimu i Monte Carlu, kao i turnir u Barceloni), onda možemo reći da je veliki favorit da i u prvih 6 mjeseci naredne godine bude na prvom mjestu ATP liste.

U ovom trenutku Novak ima 8245 bodova s 200 novih osvojenih protiv Isnera, a ta prednost može samo biti veća u odnosu na Nadala koji ne igra ovaj turnir i koji ima 7480 bodova. Federer čak i u slučaju svih pobjeda do kraja turnira ne može preteći Španca.

nadal

Ako bi Novak pobijedio sve do kraja, imao bi 9545 bodova, što je više od 2000 bodova u odnosu na sadašnje stanje Rafe Nadala. Dakle, velike su šanse da će Novak biti prvi na ATP listi u prvih 6 mjeseci naredne godine, a da li je to dovoljno da se pretekne Federer na vječnoj listi?

Ne, za to će mu biti potrebno skoro dvije naredne godine da bude neprekidno na prvom mjestu, jer je Federer s 310 sedmica apsolutni lider. Iza su Pit Sampras sa 286 sedmica, Ivan Lendl sa 270, dok je Rafa Nadal na tronu bio 196 sedmica.

djokovic-federer

federer

djokovic

nadal

djokovic3

federer

(Sport.ba)

Učitaj još novosti