06. 11. 2018 - 07:40
HNS je spremio PAKLENI PLAN protiv Mamića! Poručili: Neće mu...
907
Shares
HNS je spremio PAKLENI PLAN protiv Mamića! Poručili: Neće mu pomoći ni predsjednik Fife!

NAKON CURENJA 70 MILIONA DOKUMENATA

HNS je spremio PAKLENI PLAN protiv Mamića! Poručili: Neće mu pomoći ni predsjednik Fife!

Sport.ba
06. 11. 2018 - 07:40
0
Shares

Njemački medijski gigant, Spiegel, objavio je prije nekoliko dana ogromnu količinu tajnih dokumenata, poznatijima pod nazivom “Football leaks”. Riječ je o 70 miliona dokumenata, što bi Football Leaks činilo najvećim propustom u historiji sportskog novinarstva.

gianni

Između ostalog, kako prenosi The Black Sea, Uefa, na čelu sa tadašnjim dužnosnikom (a sadašnjim predsjednikom Fife) Giannijem Infantinom, Uefa je gledala kroz prste najvećim europskim klubovima (prije svega – PSG-u i Manchester Cityju) te im omogućavala da varaju prilikom provjera financijskih nepravilnosti u poslovanju.

mamic

Među hiljadama kriptiranih dokumenata u aferi Football Leaks cure i dobro poznata imena u hrvatskoj javnosti. FIFA-ina etička tijela, kako je u sklopu međunarodne novinarske operacije Football Leaks objavio sedmičnik Nacional, pokrenuli su postupke protiv Zdravka Mamića, bjegunca od hrvatskog pravosuđa, nepravomoćno osuđenog za tešku krađu iz Dinama, te Damira Vrbanovića, Mamićevog direktora u Dinamu i aktualnog direktora HNS-a, također nepravomoćno osuđenog na zatvorsku kaznu zbog izvlačenja miliona iz gradskog kluba putem transfera igrača.

mamic-vrbanovic

U odlukama FIFA-e bit će ključna pravomoćnost presuda u Hrvatskoj, ali iz internih mejlova koji su istraženi, između 70 miliona dokumenata u ovom glomaznom predmetu Football Leaksa, jasno je da su postupci protiv gazde hrvatskog fudbala Zdravka Mamića i Vrbanovića pokrenuti, ali i da su postojale akcije iz vrha FIFA-e da se njima u prilog, kako se navodi u tekstu, odradi prljavi posao, a optužbe idu sve do Giannija Infantina, predsjednika FIFA-e.

mamic2

Ovo nije samo pitanje Mamića, već i odnosa unutar FIFA-e, čime je stvar još osjetljivija. Etička tijela u slučaju pravomoćnosti presuda protiv Mamića i Vrbanovića zatražila bi njihove doživotne suspenzije iz nogometa, a iz interne komunikacije visokih dužnosnika FIFA-e jasno je da bjegunac i optuženi direktor hrvatskog saveza, znaju da spomenute postupke.

mamic3

FIFA je za sada komentirala samo prvu seriju udara Football Leaksa i demantirala informacije o osnivanju Superlige, saveza najbogatijih klubova svijeta koji bi kreirali privatno natjecanje.

suker

zdravko-mamic

(Sport.ba)

Učitaj još novosti