11. 10. 2018 - 17:48
Statistika je neumoljiva: Salah je najgori igrač Premier lige!?
907
Shares
Statistika je neumoljiva: Salah je najgori igrač Premier lige!?

Statistika je neumoljiva: Salah je najgori igrač Premier lige!?

Sport.ba
11. 10. 2018 - 17:48
0
Shares

Mohamed Salah prošle je sezone žario i palio engleskim Premiershipom i Ligom prvaka u dresu Liverpoola, ali Egipćanin je negdje putem izgubio tu sjajnu formu. Nakon 32 postignuta pogotka u prvenstvu te ukupno 44 u 52 utakmice, ove je u 11 nastupa samo triput zatresao mrežu.

Engleski mediji ga mrcvare na dnevnoj bazi oko toga, menadžer Jürgen Klopp na svakoj presici mora odgovarati na pitanja o Salahu i njegovoj formi, a da s Liverpoolovim napadačem nešto nije u redu, potvrdila je sad i statistika.

Štaviše, u jednom parametru je najgori igrač Premier lige! I to u segmentu XG, odnosno očekivani golovi. Tim parametrom određuje se kvaliteta svakog pojedinačnog šuta kroz utakmicu, a XG s brojkom 1.00 je primjerice šut koji bi svaki put morao ući.

Salahova razlika između očekivanih golova  i onih koje je postigao iznosi 2.91 i najveća je u prvenstvu. Drugi sljedeći je Callum Wilson iz Bournemoutha (2.34). Usporedbe radi, prošle je sezone prebacio XG, tj. očekivane pogotke za čak 6.86 golova. Statističke analize predviđale su da će zabiti 25.14 pogodaka, a on je postigao 32.

Nadalje, za ova tri pogotka što je uspio postići u aktuelnoj sezoni, Egipćanin je potrošio čak 32 udarca! Među ta 32 udarca, njih sedam označeno je kao velike šanse. Što znači da ima manje od 50 posto iskorištenosti tzv. zicera. A to je za najboljeg realizatora iz prošle sezone, uistinu skroman učinak...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti